Home | Het belang van persoonlijke ontwikkeling op het werk
persoonlijke groei werk

Het belang van persoonlijke ontwikkeling op het werk

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Werken aan persoonlijke ontwikkeling op het werk is populair. Uit een onderzoek van Intermediair en Springtest (2021) blijkt dat tijdens de coronapandemie de behoefte van mensen om zich persoonlijk te ontwikkelen is gegroeid. Medewerkers willen graag vaardigheden verbeteren die ze in hun huidige werk kunnen inzetten. Tegelijkertijd is er ook behoefte aan het verbeteren van eigenschappen die mogelijk in de toekomst waardevol zijn.

Als manager of teamleider kun jij de zelfontwikkeling van je teamleden stimuleren en faciliteren. Waarom zou je aandacht moeten besteden aan persoonlijke ontwikkeling op het werk? En hoe doe je dat? Dat beschrijven we hieronder.

Wat is persoonlijke ontwikkeling op het werk?

Persoonlijke ontwikkeling op het werk houdt in dat je actief aan de slag gaat met de ontwikkeling of versterking van bepaalde eigenschappen, kwaliteiten of vaardigheden van jezelf. Denk aan het leren omgaan met kritiek, assertiever durven zijn of het ontwikkelen van jouw talent voor presenteren.

Wat is het belang van persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer?

Persoonlijke ontwikkeling – thuis en op het werk – kent vele voordelen.

Je hebt meer zelfvertrouwen

Wanneer je aan bepaalde vaardigheden werkt of talenten ontdekt en benut, word je doorgaans beter in je werk. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en daarmee je werkplezier. Maar laten we eerlijk zijn. Zelfvertrouwen is eigenlijk prettig in alle bereiken van het leven. Tijdens het sporten, het doen van vrijwilligerswerk en in je relatie kan een beetje zelfvertrouwen ook geen kwaad!

Hogere efficiënte, betere resultaten

Werken aan je persoonlijke groei betekent automatisch dat je proactief bezig bent. Je gaat immers actief en met focus bezig met het behalen van je doelen. Dat geeft energie en sturing en zorgt ervoor dat jij het beste uit jezelf en je werkzaamheden haalt. Dat betekent niet dat jij nooit fouten maakt of mag maken. Toch levert deze instelling over het algemeen betere werkresultaten op, omdat jij niet genoegen neemt met ‘hakken over de sloot’ en duidelijk voor ogen hebt waar je naartoe wilt.

Je werkmotivatie groeit

Wanneer je aan jezelf werkt, duidelijke doelen voor ogen hebt en daar actief mee bezig bent, zal jouw werkplezier en werkmotivatie toenemen. Zelfs als sommige werkzaamheden niet altijd even leuk zijn, weet je waar je het uiteindelijk voor doet: het stap voor stap behalen van jouw persoonlijke doelen.

The sky is the limit

Persoonlijke ontwikkeling zorgt niet alleen voor persoonlijke groei. Ook op professioneel vlak pluk jij de vruchten ervan. Wanneer jij bijvoorbeeld aan je presentatieskills of klantvaardigheid werkt, kan dit bijdragen aan je carrièregroei. Met als bonus: je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

Zo werk je aan zelfontwikkeling

Iedereen heeft er baat bij

De individuele ontwikkeling van je medewerkers zorgt ervoor voor dat de organisatie uit gemotiveerde, energie werknemers bestaat die over een flink staaltje zelfkennis beschikken. Uiteindelijk profiteert dus de hele organisatie van de persoonlijke groei van de teamleden.

Zo ga je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Maar waar begin? Werken aan je persoonlijke ontwikkeling is een proces en het gaat met vallen en opstaan. Het is belangrijk dat je eerst de tijd neemt om te bepalen waar je nu staat, wat je wil bereiken en waarom. Vervolgens kan je jouw persoonlijke doelen zo concreet mogelijk formuleren. Denk aan assertiever durven zijn, het vergroten van je geduldigheid of het verbeteren van je zelfvertrouwen.

Daarna stel je een plan op om jouw doel(en) te bereiken. Je beschrijft onder meer wat je nodig hebt om je doelen te bereiken, maakt een stappenplan en evalueert regelmatig om te kijken of je op de goede weg bent.

Bij zelfontwikkeling kan een professioneel duwtje in de rug nooit kwaad. Als teamleider of manager kun jij de persoonlijke ontwikkeling van je teamleden stimuleren door bijvoorbeeld een workshop aan te bieden. Hieronder geven we een paar voorbeelden van leerzame workshops.

Workshops persoonlijke ontwikkeling werk

Job Education verzorgt meerderde workshops over persoonlijke ontwikkeling, zoals:

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaar durven zijn is krachtig, hoe gek dat misschien ook klinkt. Als jij je kwetsbaar opstelt, krijg je meer moed en het verbetert de band met je collega’s. Door de workshop De kracht van kwetsbaarheid met je team te volgen, ontdek je hoe je als team kwetsbaarheid inzet voor een beter teamgevoel en een soepele samenwerking.

Effectief omgaan met emoties

Emoties zijn menselijk. Sommige emoties zijn handig, maar anderen kunnen jou op de werkvloer in de weg staan. In deze workshop analyseer je hoe je momenteel met emoties als boosheid omgaat, zodat je kunt aangeven wat je wil veranderen. Vervolgens kom je erachter hoe je dat doet. Daarbij leer je om effectief te communiceren over je emoties en behoeften met de andere teamleden. Dit draagt niet alleen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling op het werk, maar verbetert ook de samenwerking in het team.

Talenten ontdekken

Persoonlijke ontwikkeling betekent ook dat je uitvindt waar jij goed in bent. In deze workshop Talenten ontdekken ga je dat doen. Ook kom je te weten hoe je ze kunt inzetten op de werkvloer. Tot slot leer je als team hoe de verschillende individuele talenten elkaar kunnen versterken. Het resultaat? Een leukere samenwerking en betere werkresultaten.

Wil jij je team een workshop aanbieden? Job Education helpt jou graag uit de brand.

Waarom een workshop van Job Education?

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.

Ben jij geïnteresseerd in een workshop over persoonlijke ontwikkeling op het werk? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we graag naar een workshop voor jouw team.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.