Home | 5 stappen: effectief met je eigen ontwikkeling bezig te zijn

5 stappen: effectief met je eigen ontwikkeling bezig te zijn

Tags: Persoonlijke ontwikkeling | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Persoonlijke ontwikkeling loont. Het draagt onder andere bij aan het zelfvertrouwen, aan het werkplezier én aan het verbeteren van de prestaties. zekerheid, aan werkplezier en het verbeteren van je prestaties. Niet voor niets is persoonlijke ontwikkeling opgenomen in de piramide van Maslov. Het is een van de facetten die invloed heeft op jouw welzijn. Je hebt persoonlijke ontwikkeling nodig om je goed te voelen.

Volgens dit model streeft iedereen dezelfde behoeften na. Wanneer je aan een behoefte hebt voldaan, ga je door naar het volgende niveau. Mis je een trede in de piramide? Dan zal je opnieuw aan de behoefte moeten voldoen om hogerop te kunnen komen. Dat betekent overigens niet dat je niet tegelijkertijd aan de tussenliggende niveaus kan werken. Deze kunnen op verschillende momenten worden doorlopen.

De eigen ontwikkeling is dus een behoefte waar ieder mens naar streeft. Je werkgever kan daar een grote rol in spelen, want de werkvloer is bij uitstek een plek waar je je op persoonlijk gebied kan ontwikkelen. Sterker nog: veel werkgevers stimuleren je om dat te doen. Zij faciliteren bijvoorbeeld in trainingen, workshops, coaching, et cetera. Maar hoe kan je nou op een zo effectief mogelijke manier werken aan je persoonlijke ontwikkeling? In dit artikel nemen we je mee in de 5 stappen naar de meest effectieve manier.

Stap 1: Op zoek gaan naar wat jij wilt

De eerste stap die je moet zetten is om op zoek te gaan naar wat jij wilt leren. Waar heb je behoefte aan? Waar wil jij je nog in ontwikkelen? Het vinden van jouw ontwikkelbehoefte is vaak een hele zoektocht. Dat geldt zeker voor mensen die het gevoel hebben dat ze ‘vast’ zitten in hun werk. Zij weten niet welke kant ze op willen. Maar ook voor mensen die wel een duidelijk pad voor ogen hebben is het waardevol om regelmatig stil te staan bij alles wat je nog wilt leren. Want geloof ons: het in kaart brengen van jouw ontwikkelpunten is erg waardevol. Het geeft je sturing om te groeien in de richting die jij ambieert. Als je hier vervolgens stappen in maakt is dat goed voor je plezier, gezondheid en motivatie.

Jouw ontwikkelbehoefte achterhalen kan je op talloze manieren doen. Laat anderen een 360 graden feedback formulier invullen, spar er over met je partner of schrijf voor jezelf een lijst op met competenties en soft skills die je graag zou willen leren.

Stap 2: Doelen stellen

Vervolgens ga je doelen stellen. Wat wil je precies bereiken? En wanneer wil je het bereikt hebben? Het opstellen van persoonlijke doelen gaat je helpen om richting te geven aan je ontwikkeling. Bovendien is het een goede stok achter de deur. Het geeft je de motivatie om je doelen na te jagen.

Door je doelen uit te schrijven worden ze al direct meer werkelijkheid voor jou. Een stip op de horizon helpt nu eenmaal goed om naar iets toe te werken. Bovendien vergeet je minder snel wat je wil bereiken. Jouw doelstellingen herinneren jou constant aan je behoefte. Probeer je doelen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. Wat wil je wanneer bereiken, hoe ga je dat meten en waarom wil je dit realiseren?

Stap 3: Een stappenplan uitwerken

Je ontwikkelbehoefte en je doelstelling zijn inmiddels helder. Je weet wat je wil bereiken. Nu moet je nog de stappen bepalen die jou gaan helpen om dichter bij je doel te komen. Als je een doel opdeelt in kleinere tussendoelen is het het proces namelijk veel beter behapbaar. Je ziet op die manier minder op tegen de berg die je zelf hebt gecreëerd.

Heb je de tussenstappen bepaald? Werk deze stappen dan vervolgens verder uit. Bepaal op welke manieren én wanneer je aan je doelen gaat werken. En weet je wat zo leuk is? Door het grote doel op te delen in kleinere tussenmomenten heb je veel vaker een moment waarop je overwinningen kunt vieren. Dat houdt je gemotiveerd om ook de grote doelstelling te realiseren.

Stap 4: Aan het werk

Tijd om aan de slag te gaan. Wat is je eerste tussentijdse doel? Lees daar een boek over, oefen ermee, neem een coach of volg een workshop. Op die manier ga je werken aan je eigen ontwikkeling. Het stappenplan dat je hebt opgesteld is je richtlijn om gericht aan de slag te blijven met je persoonlijke doelen. Daardoor krijg je meer sturing en kun je concreter aan het werk. Op deze manier probeer je beetje bij beetje de tussendoelen te behalen. Je zal gaandeweg merken dat je steeds beter wordt in datgene wat jij wil leren.

Tip 5: Evalueer, accepteer en stuur bij

Tot slot de laatste tip: evalueren, accepteren en bijsturen. Tijdens het uitvoeren van je stappenplan kom je altijd obstakels tegen. Daarom is het belangrijk om na alle gerichte stappen die je neemt te evalueren. Wat ging er goed? Heeft het je dichter bij je doel gebracht? Of misschien juist wel niet? Accepteer de behaalde resultaten en stuur indien nodig en gewenst bij. Als je met regelmaat evalueert op je eigen ontwikkeling zorg je ervoor dat je snel en gericht bij je doelstellingen komt.

Tot slot

Als je deze stappen zo eens leest lijkt het realiseren van je eigen ontwikkeling erg makkelijk te doen. Toch blijkt in de praktijk dat het lastig kan zijn om zo gericht met je eigen ontwikkeling aan de slag te gaan. Vooral het accepteren en bijsturen blijkt een moeilijk onderdeel. Wees je ervan bewust dat dit wel één van de belangrijkste onderdelen is, wil je je doel bereiken. En ja, dat betekent dat het soms wat langer kan duren voordat je er bent. Of dat je onverwachtse ontwikkelingen, bruggen en hordes moet nemen. Laat je niet weerhouden door tegenslag, maar blijf vooral vol goede moed de schouders eronder zetten.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.