Home | Vijf competenties die nodig zijn voor persoonlijke ontwikkeling
Competenties voor zelfontwikkeling

Vijf competenties die nodig zijn voor persoonlijke ontwikkeling

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

We willen allemaal het beste uit onszelf halen, zowel thuis als op het werk. Dat lukt alleen wanneer we actief aan de slag gaan met de ontwikkeling van bepaalde eigenschappen, talenten of vaardigheden van onszelf: dat heet persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling gaat echter niet vanzelf en je bent er eigenlijk nooit klaar mee. Maar het is zeker de moeite waard, want doorontwikkeling zorgt voor een leuker en waardevoller (werk)leven.

Wat moet je precies in huis hebben om met je persoonlijke groei aan de slag te gaan? Wij noemen hieronder vijf voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling competenties die jou kunnen helpen. Dit zijn tegelijkertijd competenties die je kunt leren als doel van persoonlijke ontwikkeling, zodat jij jezelf naar een hoger niveau tilt.

Vijf persoonlijke ontwikkeling competenties

Competentie 1: Weet waar je wel en niet goed in bent

Een belangrijke persoonlijke ontwikkeling competentie is zelfkennis. Je moet immers weten wat je nog niet zo goed kan, maar wel graag zou willen verbeteren. Denk aan het beter leren presenteren of voorzitten. Tegelijkertijd is het ook handig om te weten wat je wel al in de vingers heb, zodat jij je talenten kunt ontwikkelen. Door te bepalen wat je kan, waar je nu staat en waar je naartoe wilt, heb je de eerste stap al gezet.

Competentie 2: Assertiviteit

Enige assertiviteit mag niet ontbreken wanneer je met jezelf aan de slag gaat. Je moet wel voor jezelf opkomen (uiteraard zonder anderen te benadelen) om je vooraf gestelde doelen te halen. Stel dat je als persoonlijk ontwikkelingsdoel hebt dat je met meer aandacht en focus wilt werken. Gun jezelf dan ook de juiste omstandigheden daarvoor. Ga dus niet toch die ene mail van een collega beantwoorden. Door voor jezelf te kiezen, zal je merken dat het werken aan je persoonlijke ontwikkeling soepeler verloopt.

Competentie 3: Wees realistisch, maar wel positief

Je mag de lat best hoog leggen: wanneer je nog nooit hebt geprogrammeerd, mag je jezelf zeker als doel stellen om een website te ontwikkelen. Maar wees tegelijkertijd realistisch. Je zult het programmeren waarschijnlijk niet binnen een dag onder de knie krijgen en het kan ook best zijn dat het uiteindelijk toch niet bevalt. Maar dat is prima. Het is belangrijk om jezelf de tijd en het vertrouwen te gunnen. Wanneer je er positief én realistisch instaat, steek je er sowieso altijd wat van op.

Competentie 4: Wees bereid te veranderen

Een belangrijke competentie voor persoonlijkheid ontwikkeling is bereidheid om ook echt te veranderen. Wanneer jij je bijvoorbeeld graag kwetsbaarder wilt opstellen, moet je ook bepaalde gedragspatronen aanpakken. Stel dat je altijd doet alsof je werk op rolletjes loopt, terwijl je in de praktijk veel stress hebt. Dan dien je deze situatie wel eerlijk met je collega’s te delen. Je gedrag veranderen is lastig, maar alleen dan is het mogelijk om jezelf te ontwikkelen in de richting die je wenst.

Aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling

Competentie 5: Durf actie te ondernemen

Passief afwachten totdat de zelfontwikkeling plaatsvindt is doorgaans niet de beste strategie. Actie is hier het toverwoord. Wanneer jij een doel hebt gesteld, is het tijd voor het maken van een plan van aanpak. Daarbij is een beetje hulp vaak welkom. Je kunt je collega’s om ondersteuning vragen, maar ook via bijvoorbeeld een cursus, opleiding of workshop kun jij werken aan het behalen van je doelen.

Wil jij graag aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Dan zijn onderstaande workshops van Job Education een aanrader.

Workshops voor persoonlijke ontwikkeling competenties

Workshop Effectief Assertief

Wil jij je eigen belangen verdedigen met respect voor jezelf én je collega? Dan is deze workshop precies wat je zoekt. Je krijgt verschillende assertiviteitsstijlen en gesprekstechnieken onder de knie, zodat je in diverse situaties de juist stijl kunt toepassen. Daarbij komt ook het geven en ontvangen van feedback aan bod, aangezien dat ook belangrijk is wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Je zult merken dat de workshop bijdraagt aan jouw persoonlijke groei en aan het opbouwen van een oprechte band met je collega’s.

Workshop Positief en reëel denken

Wanneer je gedachten hebt als ‘ik zal dit toch nooit leren’ of ‘anderen kunnen dat vast beter’ is het veel lastiger om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Daar ga je in deze workshop verandering in brengen! Je leert hoe je jouw gedachten juist in jouw voordeel laat werken. Je ontdekt onder andere hoe je negatieve gedachtenspiralen identificeert en hoe je je gedachten onder controle krijgt. Zo krijg je het zelfvertrouwen om persoonlijke doelen te maken en jezelf te ontplooien.

Workshop Succesvol veranderen

Je wilt het zo graag, maar toch lukt het niet: bestaand gedrag veranderen om jezelf te ontwikkelen. Je stelt jezelf een doel, maar een paar weken later heb je er nog niet aan gewerkt. De workshop Succesvol veranderen kan jou dan goed helpen. Je analyseert welke gedragspatronen en gewoontes je nu eindelijk wilt veranderen en je leert verschillende strategieën om dat voor elkaar te krijgen en vol te houden. Na de workshop heb je niet alleen een plan van aanpak, maar ook het vertrouwen in jezelf dat je de verandering echt tot stand kunt brengen.

Wil je aan een van bovenstaande workshops deelnemen? Neem dan contact op met Job Education. Op onze website vind je ook nog andere persoonlijke ontwikkeling workshops.

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd en aansluit op de werkpraktijk. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Vier voordelen van vitaliteit op kantoor

Vier voordelen van vitaliteit op kantoor

Een geestelijk en lichamelijk gezonde medewerker telt voor twee. Dat is niet zo gek. Een vitale medewerker bruist van de energie, is mentaal veerkrachtig en heeft wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat zijn belangrijk eigenschappen om succesvol en gelukkig...

Yoga op het werk toepassen: 5 tips

Yoga op het werk toepassen: 5 tips

De cobrahouding, de maansikkelhouding, de neerwaartse hond en de sfinxhouding: het zijn termen die je waarschijnlijk nog niet zo vaak op de werkvloer hebt gehoord. Logisch, want het gaat om verschillende yogaposes en de meeste mensen beoefenen geen yoga. Al...

Mindfulness in organisaties: dit levert het op

Mindfulness in organisaties: dit levert het op

Samen sta je sterker. Dat geldt ook voor mindful werken. Wanneer een individueel teamlid goed uit de voeten kan met mindfulness, zet dat nog niet veel zoden aan de dijk. Natuurlijk levert het een paar voordelen op, maar wanneer je als team mindful werkt, dan...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.