Home | Mindfulness in organisaties: dit levert het op
voordelen mindful werken organisaties

Mindfulness in organisaties: dit levert het op

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Samen sta je sterker. Dat geldt ook voor mindful werken. Wanneer een individueel teamlid goed uit de voeten kan met mindfulness, zet dat nog niet veel zoden aan de dijk. Natuurlijk levert het een paar voordelen op, maar wanneer je als team mindful werkt, dan is de winst veel groter.

Ga maar na: je kunt samen korte oefeningen doen, elkaar ondersteunen en elkaar op die manier naar een hoger niveau tillen. Je spreekt bijvoorbeeld als team af dat je collega’s op bepaalde momenten niet stoort of dat er tijd en een ruimte wordt vrijgemaakt voor meditatie.

Wanneer je als team – dus inclusief teamleider of manager – het voor elkaar krijgt om mindfulness toe te passen op de werkvloer, levert dat veel op. Wat precies, dat vertellen we je hieronder!

Mindful werken in organisaties: de voordelen

Mindful werken houdt in dat je met aandacht en focus je werk doet. Je bent met je gedachten in het hier en nu en je laat je niet afleiden door prikkels van buitenaf. Wanneer alle teamleden mindfulness onder de knie hebben, levert dat het volgende op:

Voordeel 1: Je gaat beter om met de stress

Mindfulness werken in organisaties draait om ontspanning. Het lukt jou om niet aan alle deadlines, de boodschappen of de komende afspraken te denken. Je focus ligt op het nu en je huidige werkzaamheden en dat geeft rust. Mocht je toch het gevoel hebben dat alles te veel wordt, dan heb je door mindfulness de handvatten om met de stress om te gaan. Je doet een korte ademhalingsoefening, maakt een wandeling of knuffelt even met de kat – mocht je thuis aan het werk zijn.

Voordeel 2: De werksfeer en samenwerking verbeteren

Wanneer jij en je collega’s minder stress ervaren, heeft dat automatisch een positieve uitwerking op de werksfeer. Je hebt tijd voor een praatje, je reageert minder snel kortaf af en je hebt meer ruimte om je collega’s te helpen en met ze mee te denken. Bovendien verlaagt een ontspannen werksfeer de drempel om feedback te geven en te ontvangen. Daardoor zal niet alleen de samenwerking verbeteren, maar heb je ook de mogelijkheid om je te ontwikkelen.

Voordeel 3: Je presteert optimaal

Door geconcentreerd te werken, krijg jij doorgaans meer voor elkaar in een kortere tijd. Dat komt omdat jij niet denkt aan bijvoorbeeld de aankomende vergadering of je weekendplannen. Voor je het weet zijn de notulen de deur uit, is het klantrapport geschreven of de website bijgewerkt. Zeker wanneer jij jezelf daarna een pauze gunt, kun je weer met frisse energie aan de volgende taak beginnen en op tijd naar huis.

Mindfulness in bedrijven

Voordeel 4: Je bewaakt je eigen grenzen beter

Als je mindful werkt in de organisatie, kun je luisteren naar je lichaam. Je herkent bijvoorbeeld wanneer je afgeleid bent of veel stress ervaart. Daardoor kun jij op tijd ingrijpen door bijvoorbeeld een oefening te doen. Of je luistert naar rustgevende muziek of trekt je even terug.  Omdat je meer inzicht in jezelf en je lichamelijke sensaties hebt, kun je bovendien beter je eigen grenzen bewaken. Ook merk je wanneer je gas moet terugnemen of juist wat extra uitdaging kan gebruiken. Zo blijft de werkdruk dragelijk en het werk spannend.

Voordeel 5: Je voelt je vitaler

Het is geen geheim dat een hoge werkdruk ontzettend ongezond is. Te veel stress zorgt voor slapeloze nachten, lichamelijke klachten en vooral minder werkplezier. In het ergste geval kan je zelfs overwerkt thuis komen te zitten. Door mindful te werken in de organisatie kan dat worden voorkomen. Je voelt je geestelijk en lichamelijk ontspannen en dat geeft veel energie en motivatie. Wanneer jij je vitaal voelt, zal je ook sneller de fiets pakken naar je werk en kiezen voor een gezonde lunchoptie. Voor je het weet, ben je vitaler dan ooit!

Willen jij en je collega’s ook mindful werken in de organisatie? Dan is de workshop Mindfulness op werk van Job Education een aanrader.

De workshop Mindfulness op werk

In deze workshop leren jij en je collega’s om met mindfulness werkdruk en -stress te managen. We verdiepen ons eerst in de theorie van mindfulness en brengen de prikkels in kaart die jij tijdens je werk ervaart. Daarna gaan we aan de slag met uiteenlopende methodieken. Maak je geen zorgen, iedereen kan ze leren en je zult al tijdens de workshop merken dat de oefeningen voor ontspanning en focus zorgen.

Verder oefen je met het maken van een bodyscan. Daarbij richt jij je gedachten op alle sensaties die je in je lichaam voelt, waardoor je in het hier en nu komt. Je verlaat de workshop met nieuwe kennis en vaardigheden, zodat je als team mindfulness in de organisatie kan toepassen. Het gevolg? Je werkplezier, vitaliteit en productiviteit nemen toe – simpelweg door mindful te werken.

Wanneer je bovenstaande workshop wilt boeken of meer informatie wilt, dan kun je contact met ons opnemen. Op onze website vind je ook ons volledige aanbod aan workshops, waaronder de Lachworkshop, Vitalere werkplek en Relax! Ontspannen werken.

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd en aansluit op de werkpraktijk. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van alle teamleden het grootst.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Ontspannen werken doe je zo: 7 tips

Ontspannen werken doe je zo: 7 tips

Lange dagen maken, pauzes overslaan en elkaar aftroeven met overwerk: niet doen! Op termijn zorgt dat voor stress en mogelijk zelfs een burn-out. Bovendien is de werksfeer niet al te best wanneer iedereen het uiterste van zichzelf vraagt en geen tijd neemt...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.