Het woord feedback heeft voor sommige werknemers een nare bijsmaak. Ze associëren het met kritiek en voelen zich persoonlijk aangevallen. Het is daarom logisch dat je liever geen feedback aan je collega geeft en jij amper feedback ontvangt: jullie willen elkaar geen slecht gevoel bezorgen. Een gezonde feedbackcultuur komt daardoor niet tot stand. Dat is jammer, want het is juist erg waardevol om te horen wat je goed doet en wat je kan verbeteren – en het kost helemaal niets!
Maar hoe geef je op een positieve manier feedback aan je collega’s? En hoe neem je feedback van anderen in ontvangst? Hieronder introduceren we twee workshops om dat te leren. Maar eerst benoemen we waarom feedback onontbeerlijk is op de werkvloer, zodat je weet waar je het allemaal voor doet.
Waarom is feedback geven en ontvangen zo belangrijk?
Wanneer jij en je collega’s elkaars goede en minder goede punten aankaarten, levert dat een hoop op. We geven drie voordelen:
Voordeel 1: Je ontwikkeling krijgt een boost
Het ontvangen van feedback geeft je de kans om aan jezelf te werken. Jouw talenten kun je versterken en je minder goede punten verbeteren. Stel dat jij tijdens het geven van presentaties erg snel praat, zonder dat je dat zelf doorhebt. Een andere collega praat juist binnensmonds, waardoor het publiek weinig meekrijgt. Dan is het erg fijn om samen je presentatie-skills door te nemen en te oefenen met langzaam en duidelijk praten. Wanneer je dit met wederzijds vertrouwen en respect doet, tillen jullie elkaar naar een hoger niveau. Je volgende presentatie zal dan een stuk krachtiger zijn, zodat je bijvoorbeeld een klant overtuigt of een product uitstekend in de markt zet. Jouw persoonlijke groei zorgt daardoor ook voor de groei van de organisatie als geheel.
Voordeel 2: De samenwerking met collega’s verbetert
Als je elkaar eerlijk zegt wat je wel of niet prettig vindt in de samenwerking, zal het contact met je teamleden een stuk prettiger en soepeler verlopen. Stel dat je samen met je collega een nieuwe productfolder maakt. Jullie hebben een taakverdeling gemaakt, maar je merkt dat je collega ook af en toe jouw taken oppakt. Je vindt dat irritant. Door je collega te vertellen dat het misschien lief is bedoeld, maar dat je toch graag zelf het werk op je neemt, is de spanning uit de lucht. Ook worden misverstanden uit de weg geruimd: je collega wilde juist werk uit handen nemen, omdat je meerdere malen had gezegd hoe druk je het had. Via een kort gesprek begrijp je elkaars gedrag beter. Dat draagt ook bij aan een aangename werksfeer en een hogere productiviteit.
Voordeel 3: Je creativiteit en je zelfvertrouwen groeit
Wanneer er op de werkvloer een veilige feedbackcultuur heerst, hebben teamleden minder angst om fouten te maken. Je weet dat je erop wordt aangesproken wanneer je de mist ingaat, zodat jij je kan verbeteren. Dat geeft het vertrouwen om creatief te zijn, te innoveren en te experimenteren. Het maakt jou bovendien flexibeler, waardoor je sneller kunt inspringen op veranderende situaties. Dat geeft niet alleen je zelfvertrouwen een boost, maar ook de werkenergie en de betrokkenheid bij de organisatie gaat omhoog.
Zoals je ziet verbetert het geven en ontvangen van feedback de samenwerking, werksfeer, persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en innovativiteit. De grote vraag is nu: hoe geef je op een respectvolle manier constructieve feedback? Dat leer je in een workshop feedback op de werkvloer. Hieronder noemen we er twee.
Twee workshop over feedback en feedforward geven
De onderstaande twee workshops kunnen jou en je collega’s helpen bij het creëren van een effectieve feedbackcultuur.
Workshop Feedback for Growth
Feedback zorgt voor ontwikkeling, maar dan moet het wel op de juiste manier worden overgebracht. Je wilt je collega’s niet kwetsen, maar juist helpen. Tijdens deze workshop krijg jij de kunst van het feedback geven en ontvangen onder de knie. Eerst kom je erachter waarom feedback geven zo belangrijk is. Daarna ga je oefenen met verschillende effectieve technieken om dat te doen. Je leert niet alleen om feedback te geven, maar ook om er zelf mee om te gaan, zodat jij je kunt ontwikkelen. Wanneer jij en je collega’s elkaar regelmatig van feedback voorzien, verbeteren individuele- en teamprestaties en zal de samenwerking nog effectiever verlopen.
Workshop Feedforward
Wat, feedforward? Jazeker, dat bestaat. Het is het kleine broertje van feedback en een mooie aanvulling erop. Wanneer je feedforward geeft, leg je de nadruk op gewenst en positief gedrag dat je graag in de toekomst zou zijn. Hoe je dat doet, dat leer je tijdens deze workshop. We verdiepen ons in de theorie van feedforward en je leert in welke situaties het van toegevoegde waarde is. Via oefeningen en rollenspellen ga je uitgebreid oefenen met de feedforwardtechnieken en -methodes, zodat jij en je collega’s elkaar stimuleren om top een positieve en effectieve manier te groeien.
Ben jij geïnteresseerd in een workshop over het geven en ontvangen van feedback? Dan ben je bij Job Education aan het juiste adres.
Waarom een workshop van Job Education
Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.
Ben jij geïnteresseerd in een workshop over feedback op de werkvloer? Of wil je liever een andere workshop volgen? Bekijk dan ons volledige aanbod of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.