Home | Laat je organisatie groeien: volg een workshop feedback op de werkvloer
De voordelen van feedback

Laat je organisatie groeien: volg een workshop feedback op de werkvloer

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Het woord feedback heeft voor sommige werknemers een nare bijsmaak. Ze associëren het met kritiek en voelen zich persoonlijk aangevallen. Het is daarom logisch dat je liever geen feedback aan je collega geeft en jij amper feedback ontvangt: jullie willen elkaar geen slecht gevoel bezorgen. Een gezonde feedbackcultuur komt daardoor niet tot stand. Dat is jammer, want het is juist erg waardevol om te horen wat je goed doet en wat je kan verbeteren – en het kost helemaal niets!

Maar hoe geef je op een positieve manier feedback aan je collega’s? En hoe neem je feedback van anderen in ontvangst? Hieronder introduceren we twee workshops om dat te leren. Maar eerst benoemen we waarom feedback onontbeerlijk is op de werkvloer, zodat je weet waar je het allemaal voor doet.

Waarom is feedback geven en ontvangen zo belangrijk?

Wanneer jij en je collega’s elkaars goede en minder goede punten aankaarten, levert dat een hoop op. We geven drie voordelen:

Voordeel 1: Je ontwikkeling krijgt een boost

Het ontvangen van feedback geeft je de kans om aan jezelf te werken. Jouw talenten kun je versterken en je minder goede punten verbeteren. Stel dat jij tijdens het geven van presentaties erg snel praat, zonder dat je dat zelf doorhebt. Een andere collega praat juist binnensmonds, waardoor het publiek weinig meekrijgt. Dan is het erg fijn om samen je presentatie-skills door te nemen en te oefenen met langzaam en duidelijk praten. Wanneer je dit met wederzijds vertrouwen en respect doet, tillen jullie elkaar naar een hoger niveau. Je volgende presentatie zal dan een stuk krachtiger zijn, zodat je bijvoorbeeld een klant overtuigt of een product uitstekend in de markt zet. Jouw persoonlijke groei zorgt daardoor ook voor de groei van de organisatie als geheel.

Voordeel 2: De samenwerking met collega’s verbetert

Als je elkaar eerlijk zegt wat je wel of niet prettig vindt in de samenwerking, zal het contact met je teamleden een stuk prettiger en soepeler verlopen. Stel dat je samen met je collega een nieuwe productfolder maakt. Jullie hebben een taakverdeling gemaakt, maar je merkt dat je collega ook af en toe jouw taken oppakt. Je vindt dat irritant. Door je collega te vertellen dat het misschien lief is bedoeld, maar dat je toch graag zelf het werk op je neemt, is de spanning uit de lucht. Ook worden misverstanden uit de weg geruimd: je collega wilde juist werk uit handen nemen, omdat je meerdere malen had gezegd hoe druk je het had. Via een kort gesprek begrijp je elkaars gedrag beter. Dat draagt ook bij aan een aangename werksfeer en een hogere productiviteit.

Feedback en feedforward op kantoor

Voordeel 3: Je creativiteit en je zelfvertrouwen groeit

Wanneer er op de werkvloer een veilige feedbackcultuur heerst, hebben teamleden minder angst om fouten te maken. Je weet dat je erop wordt aangesproken wanneer je de mist ingaat, zodat jij je kan verbeteren. Dat geeft het vertrouwen om creatief te zijn, te innoveren en te experimenteren. Het maakt jou bovendien flexibeler, waardoor je sneller kunt inspringen op veranderende situaties. Dat geeft niet alleen je zelfvertrouwen een boost, maar ook de werkenergie en de betrokkenheid bij de organisatie gaat omhoog.

Zoals je ziet verbetert het geven en ontvangen van feedback de samenwerking, werksfeer, persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en innovativiteit. De grote vraag is nu: hoe geef je op een respectvolle manier constructieve feedback? Dat leer je in een workshop feedback op de werkvloer. Hieronder noemen we er twee.

Twee workshop over feedback en feedforward geven

De onderstaande twee workshops kunnen jou en je collega’s helpen bij het creëren van een effectieve feedbackcultuur.

Workshop Feedback for Growth

Feedback zorgt voor ontwikkeling, maar dan moet het wel op de juiste manier worden overgebracht. Je wilt je collega’s niet kwetsen, maar juist helpen. Tijdens deze workshop krijg jij de kunst van het feedback geven en ontvangen onder de knie. Eerst kom je erachter waarom feedback geven zo belangrijk is. Daarna ga je oefenen met verschillende effectieve technieken om dat te doen. Je leert niet alleen om feedback te geven, maar ook om er zelf mee om te gaan, zodat jij je kunt ontwikkelen. Wanneer jij en je collega’s elkaar regelmatig van feedback voorzien, verbeteren individuele- en teamprestaties en zal de samenwerking nog effectiever verlopen.

Workshop Feedforward

Wat, feedforward? Jazeker, dat bestaat. Het is het kleine broertje van feedback en een mooie aanvulling erop. Wanneer je feedforward geeft, leg je de nadruk op gewenst en positief gedrag dat je graag in de toekomst zou zijn. Hoe je dat doet, dat leer je tijdens deze workshop. We verdiepen ons in de theorie van feedforward en je leert in welke situaties het van toegevoegde waarde is. Via oefeningen en rollenspellen ga je uitgebreid oefenen met de feedforwardtechnieken en -methodes, zodat jij en je collega’s elkaar stimuleren om top een positieve en effectieve manier te groeien.

Ben jij geïnteresseerd in een workshop over het geven en ontvangen van feedback? Dan ben je bij Job Education aan het juiste adres.

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.

Ben jij geïnteresseerd in een workshop over feedback op de werkvloer? Of wil je liever een andere workshop volgen? Bekijk dan ons volledige aanbod of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.