Home | Ontspannen werken doe je zo: 7 tips
Tips om ontspannen te werken

Ontspannen werken doe je zo: 7 tips

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Lange dagen maken, pauzes overslaan en elkaar aftroeven met overwerk: niet doen! Op termijn zorgt dat voor stress en mogelijk zelfs een burn-out. Bovendien is de werksfeer niet al te best wanneer iedereen het uiterste van zichzelf vraagt en geen tijd neemt voor een praatje.

Ontspannend werken is hier het toverwoord. Wanneer jij en je collega’s relaxed achter je bureau zitten, krijgen jullie heel wat meer voor elkaar. Niet alleen je productiviteit stijgt, maar ook je werkplezier en je energieniveau. Bovendien ben je doorgaans creatiever en gemotiveerder. Een soort supermedewerker dus, zonder té hard te werken!

Ontspannen werken betekent niet dat je de hele dag op een massagestoel wegdroomt. Maar wat moet je wel doen? Hieronder geven we 7 tips om met een helder hoofd aan de slag te gaan.

7 tips om meer ontspanning op het werk te creëren

De volgende tips helpen jou en je collega’s om in alle rust jullie werk te doen:

Tip 1: Let op je houding

Diegenen die de hele dag achter hun bureau zitten kennen het vast: je spieren verkrampen en je voelt je futloos. Door een relaxte houding aan te nemen, kun je dit voorkomen. Houd je rug recht, laat je schouders zakken en je voeten ontspannen op de grond rusten. Een goede bureaustoel kan jou daarbij helpen. Het resultaat? Een ontspannen geest in een ontspannen lichaam!

Tip 2: Strek je benen & geniet van de frisse lucht

Te veel en te lang zitten heeft ook een negatieve uitwerking op je concentratie, zodat je niet ontspannen kunt werken. Maak daarom regelmatig een ommetje in de buitenlucht, loop naar een andere afdeling om je collega iets te vragen en neem de trap in plaats van de lift. Hoe meer beweging, hoe beter.

Tip 3: Maak yoga of mindfulness onderdeel van je dagroutine

Misschien denk je dat je te nuchter bent voor yoga of mindfulness, maar geef het eens een kans. Het is niet moeilijk en een simpele ademhalingsoefening kan al veel rust en ontspanning brengen in lichaam en geest. Begin de dag met meditatie of doe een paar oefeningen tussen twee vergaderingen door. Als organisatie is het dan wel belangrijk om een ruimte vrij te maken waar werknemers zich kunnen terugtrekken. De meeste mensen vinden het toch niet zo prettig om voor hun computer een matje uit te rollen.

Tip 4: Laat je niet afleiden

Te veel prikkels van buitenaf veroorzaken stress, waardoor jij niet ontspannen kunt werken. Probeer daarom afleiding te voorkomen en je aandacht op je werkzaamheden te richten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door multitasking te vermijden, in een stilteruimte te werken, een helder prioriteitenlijstje te maken, je telefoon (even) uit te zetten en tussen twee taken door een pauze te nemen. Je zult merken dat je stressvrijer werkt en een stuk productiever bent.

Ontspanning op de werkvloer

Tip 5: Geef je grenzen aan

Een te hoge werkdruk is funest voor een ontspannen en productieve werksfeer. Trek aan de bel wanneer je merkt dat je de hoeveelheid werk niet meer aankan. Schaam je niet, het is juist sterk om je eigen grenzen aan te geven. Op die manier kan er op tijd worden ingegrepen om jouw werklast te verminderen. Je zult merken dat je stressniveau daalt en dat je weer met een helder hoofd kunt denken.

Tip 6: Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd

Stapels rapporten, vieze koffiebekers, verdroogde theezakjes en lege snoepverpakkingen: dat is geen fijne werkplek. Sommige mensen excelleren in chaos, maar de meesten varen toch beter bij een geordend bureau. Ruim bijvoorbeeld aan het eind van de dag je kantoorplek op, zodat je de volgende dag weer met focus en aandacht kunt werken.

Tip 7: Sla geen pauzes over

‘Ik werk even door, dan is dat rapport de deur uit.’ ‘Ik eet wel achter mijn bureau, dan kan ik nog wat mailtjes beantwoorden.’ Herkenbaar? Je bent niet de enige. Het wordt steeds normaler om altijd bereikbaar te zijn en over te werken, met alle gevolgen van dien. Volgens een onderzoek van CBS/TNO hebben maar liefst 1,3 miljoen werknemers burn-outklachten! Laat het niet zover komen en gun jezelf rustmomenten en pauzes, dan houd je het een stuk langer vol en werk je veel relaxter.

Lijkt het jou en je collega’s leuk en leerzaam om dieper in te gaan op ontspannen werken? Dat kan via onderstaande workshop van Job Education.

De workshop Relax! Ontspannen werken

Leren omgaan met werkdruk? Het kan! Tijdens deze workshop ontdek je hoe je met focus en aandacht kunt werken, zodat jij voor je het weet je werk afhebt. Daardoor ga jij met een tevreden gevoel naar huis en de volgende dag weer met energie naar je werk.

Jij en je collega’s brengen in kaart wat stress en druk oplevert. Uiteraard onderzoek je ook wat juist voor energie zorgt. Zo leer je wat je moet vermijden en wat je kan doen om ontspannen te werken. Je krijgt onder andere concrete tips om je werk beter te organiseren en wat je kan doen om tijdens een hectische dag weer tot rust te komen. Je verlaat de workshop met een praktisch plan van aanpak, zodat jij het geleerde meteen kunt toepassen op de werkvloer!

Wanneer je deze workshop wilt boeken of meer informatie wenst, dan kun je contact met ons opnemen. Op onze website vind je ook ons volledige aanbod aan workshops.

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer 1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van de teamleden het grootst.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Mindfulness in organisaties: dit levert het op

Mindfulness in organisaties: dit levert het op

Samen sta je sterker. Dat geldt ook voor mindful werken. Wanneer een individueel teamlid goed uit de voeten kan met mindfulness, zet dat nog niet veel zoden aan de dijk. Natuurlijk levert het een paar voordelen op, maar wanneer je als team mindful werkt, dan...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.