Home | Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips
Mindfulness op de werkvloer

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Gun jij je medewerkers en jezelf minder werkstress en meer rust en positiviteit? Pas dan mindfulness op kantoor toe. Iedereen kan het, het kost weinig tijd en het levert een hoop op: meer werkplezier, energie en productiviteit op de werkvloer.

Maar hoe integreer je mindfulness in je dagelijkse werkleven? Dat vertellen we je graag. Hieronder beschrijven we eerst wat mindfulness is. Vervolgens geven we je vijf tips om mindfulness op kantoor toe te passen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent dat je met je volledige aandacht in het hier en nu bent. Je legt dus gedachten als ‘ik moet straks die belangrijke klant mailen’ of ‘ik moet morgen niet vergeten dat rapport nog te kopiëren’ naast je neer.

Mindfulness is daarom – in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht – erg concreet. Het zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat en je bewust bent van wat je ziet, voelt en hoort op dat moment. Op die manier leer jij bijvoorbeeld gevoelens van haast of stress beter te herkennen, zodat je er wat aan kunt doen.

Het toepassen van mindfulness op de werkvloer kan erg waardevol zijn. Het zorgt voor een helder hoofd en veel focus en het is daarom een uitstekende manier om te ontspannen. Dat helpt op kantoor bij het goed kunnen omgaan met werkdruk en het verminderen van stress, met alle verdelen van dien. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer werkplezier, goede werkprestaties en minder ziekteverzuim. Aan de slag met mindfulness dus!

Hieronder geven we vijf tips over mindfulness op kantoor toepassen.

Een mindful kantoor: vijf tips

Mindfulness gaat niet alleen om het doen van oefeningen. Er zijn verschillende manieren om op kantoor bewust en aandachtig te kunnen werken, zonder sluimerende stressgevoelens op de achtergrond:

Tip 1: Zorg voor een fijne werkomgeving

Om aandacht voor het hier en nu te houden, is te veel afleiding uit den boze. Zorg er daarom voor dat je teamleden – wanneer ze willen – in alle rust kunnen werken, zonder te veel geluidsprikkels van buitenaf. Ook is het belangrijk dat collega’s de mogelijkheid hebben om voldoende te bewegen, want dit komt de mentale gezondheid ten goede. Introduceer een wandeling in de pauze of maak een ruimte vrij waar ze af en toe (mindfulness)oefeningen kunnen doen. Daarnaast zorgen natuurlijk licht, kleuren zoals lichtgroen en de aanwezigheid van planten voor een ontspannen, positieve werksfeer.

Tip 2: Wees bewust van mindfulness

Het klinkt als een inkoppertje, maar het is wel belangrijk: herinner jezelf eraan om aandacht te besteden aan mindfulness. Probeer jezelf te corrigeren wanneer tijdens je koffiepauze of het schrijven van een nieuwsbrief je gedachten afdwalen. Denk niet aan die lastige prestatie die je morgen moet geven of aan de boodschappen die je nog moet doen. Blijf in het heden en concentreer je op je werk. Gepieker of stressgedachten doemen dan minder snel op. Ook kun je een melding op je computer instellen, zodat jij bijvoorbeeld twee keer per dag eraan wordt herinnerd om een korte oefening te doen.

Bewust en aandachtig werken

Tip 3: Vermijd multitasking

Multitasking kan handig zijn, maar het kost veel energie en soms verlies je het overzicht. Dat zorgt voor stress en onrust. Door bewust met een taak per keer bezig te zijn, blijft je hoofd helder en dat maakt het werk leuker en overzichtelijker. Gun jezelf ook de tijd. Hoe sneller hoe beter is niet altijd het juiste credo. Sterker nog, wanneer je de tijd neemt, gaan sommige taken juist sneller in een keer goed! Vergeet daarnaast niet om regelmatig pauze te nemen en jezelf een rustmomentje te gunnen. Doe bijvoorbeeld een mindfulness oefening, haal een kop thee of speel een potje tafeltennis met een collega.

Tip 4: Pas mindfulness oefeningen toe

Zit je met je handen in het haar omdat de jaarcijfers niet op tijd binnen zijn gekomen? Red je een deadline voor een belangrijk artikel niet? Het is logisch dat je dan paniek voelt opkomen. Mindfulness kan helpen om jouw stressgevoelens de kop in te drukken. Accepteer de situatie en pas bijvoorbeeld een paar mindful-technieken toe om weer tot rust te komen. Denk aan een simpele ademhalingsoefening of een oefening waarbij je focust op je lichaam.

Tip 5: Volg een workshop over mindfulness

Online is er veel informatie te vinden over mindfulness. Mocht je er niet helemaal uitkomen of wil jij meteen aan de slag met een expert? Dan is een workshop over (het toepassen van) mindfulness op kantoor een aanrader. Wil jij met je team een workshop over mindfulness volgen? Dan helpen wij van Job Education je graag. Hieronder lees je meer over onze workshop Mindfulness op werk.

Workshop Mindfulness op werk

Tijdens deze workshop leren jij en je team alles over mindfulness. Wat is het precies? En wat zijn de voordelen ervan? Daarna ga je oefenen met de mindfulness methodieken. Mindfulness kan je namelijk op allerlei verschillende manieren doen en zo vindt iedereen wel een manier die bij hem of haar past. Ook ervaar je de bodyscan. Veel mensen zijn zich helemaal niet bewust van alle sensaties die zich in hun lichaam afspelen. Als je je gedachten puur op die sensaties richt kom je in het hier en nu. Tot slot maak je met de trainer een plan van aanpak om mindfulness op kantoor toe te passen, zodat jij minder stress en druk ervaart.

Waarom een workshop van Job Education?

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.

Ben jij geïnteresseerd in een workshop over mindfulness op kantoor? Of wil je een van onze andere workshops boeken over ontspanning op het werk? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we graag naar een leerzame workshop voor jouw team.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Creëer een assertief team met een assertiviteit workshop

Creëer een assertief team met een assertiviteit workshop

Gebrek aan assertiviteit is in de meeste organisaties helaas geen uitzonderling. Sommige collega’s nemen bijvoorbeeld voortdurend werkzaamheden van anderen op hun schouders, terwijl hun eigen werkdruk al torenhoog is. Of bepaalde teamleden houden tijdens...

Het belang van persoonlijke ontwikkeling op het werk

Het belang van persoonlijke ontwikkeling op het werk

Werken aan persoonlijke ontwikkeling op het werk is populair. Uit een onderzoek van Intermediair en Springtest (2021) blijkt dat tijdens de coronapandemie de behoefte van mensen om zich persoonlijk te ontwikkelen is gegroeid. Medewerkers willen graag...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.