Chat with us, powered by LiveChat
Home | Waarom iedere organisatie mindfulness zou moeten toejuichen
Mindfulness organisatie

Waarom iedere organisatie mindfulness zou moeten toejuichen

Tags: Vitaliteit en werkplezier | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Waar een aantal jaren geleden mindfulness nog als een ‘ver van mijn bed’-show werd gezien, worden inmiddels steeds meer mensen en organisaties enthousiast. Dat wordt mede veroorzaakt door de stijgende werkdruk en het feit dat mensen meer op zoek zijn naar rust, orde en balans. Wat ons betreft een goede ontwikkeling, want die stijgende werkdruk resulteert de afgelopen jaren in meer burn-outs, meer depressie en allerlei andere vervelende klachten. Dat is vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Want psychosociaal ziekteverzuim duurt gemiddeld erg lang en kost daarmee erg veel geld.

Voor alle organisaties die zich herkennen in dit probleem adviseren we om eens te kijken naar de mogelijkheden voor mindfulness op de werkvloer. Mindfulness betekent letterlijk ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’. Je trekt je bewust even terug in je gedachten en dat wat je voelt, om zo op een accepterende manier te kijken naar dat wat er gebeurt. En dat doe je zonder te oordelen. Het helpt je om negatieve gedachten en gevoelens opzij te zetten zodat je kunt beschouwen wat er plaats vindt. En daar plukken uiteindelijk het personeel én de organisatie de vruchten van.

De voordelen van mindfulness op kantoor

Het meeste onderzoek naar het effect van mindfulness is uitgevoerd onder werknemers in stressvolle beroepen. Denk aan medewerkers in bijvoorbeeld de zorgsector en in het onderwijs. Mindfulness blijkt bij veel stress gerelateerde klachten erg behulpzaam te zijn. Het helpt bijvoorbeeld tegen angstklachten, burn-outs en depressies. Heb jij dit soort gevoelens wel eens in jouw huidige baan? Overweeg dan eens om mindfulness toe te passen. Het kan je helpen bij je mentale welzijn.

Hieronder lichten we een aantal voordelen voor je toe:

Betere concentratie

Mindfulness kan je helpen om je beter te kunnen concentreren. Heb je moeite met het vinden van de concentratie op kantoor? Door het beoefenen van mindfulness leer je om hier beter in te worden. Het helpt je om je concentratie te vergroten, waardoor je beter in staat bent om bewuste keuzes te kunnen maken, meer werk te verzetten en meer voldoening uit je werk te halen.

Meer balans

De drukke kantoortuin neem je vaak met je mee, ook als je fysiek niet meer in die kantoortuin bent. Tijdens je pauze zit je te malen over die ene deadline. En als je thuis komt ben je in je hoofd nog bezig met die presentatie van morgen. Dat komt je werk/privé balans niet ten goede. Mindfulness helpt je om meer in het moment te leven. Zodat je bewust bezig kan zijn met hetgeen dat op dat moment belangrijk is. Zo vindt je dus meer balans in je leven.

Meer creativiteit

Meer creativiteit door mindfulness? Hoe dan? We horen het je denken. We deelden al dat mindfulness je kan helpen om vaste patronen te doorbreken. Deze vaste patronen kunnen je belemmeren in je creativiteit. Je neemt steeds dezelfde routes en beslissingen. Dat uit zich in routinematig denken en doen. Door mindfulness sta je open voor nieuwe inzichten, je wordt oplettender en kan helder nadenken. Je gunt jezelf de tijd om nieuwe ideeën op te doen.

Hogere productiviteit

Als een kip zonder kop worstel jij je door de werkdagen heen. Je rent van project, naar afspraak, naar video call naar… Juist. Je wordt geleefd door de waan van de dag. Hoeveel krijg je nou daadwerkelijk gedaan op zo’n werkdag? Dat zal waarschijnlijk tegenvallen. Ook heb je aan het eind van de dag niet direct een voldaan gevoel. Mindfulness gaat je helpen om meer rust te creëren op een werkdag. Het helpt je om in te zien dat je de tijd mag nemen om je werk goed te doen. Je wordt je bewuster van de activiteiten die je doet en hóé je ze uitvoert. Je begint de dag meer ontspannen en kunt af en toe een stapje terug doen om van een afstand te kijken waar je mee bezig bent. Dat zorgt voor een hogere productiviteit.

Mindfulness op kantoor toejuichen

Dankzij deze voordelen begrijp je wellicht wel dat wij mindfulness op kantoor alleen maar toejuichen. Het zorgt ervoor dat werknemers gelukkiger, gezonder en gemotiveerder zijn. De prestaties nemen zo toe. Zowel op individueel- als op teamniveau. Daar wordt de werknemer, maar natuurlijk ook de werkgever beter van.

Want werknemers die goed presteren, gelukkig en gemotiveerd zijn stuwen de bedrijfsresultaten naar grotere hoogtes. Daarnaast zijn ze duurzamer inzetbaar. Dat betekent dat ze dusdanig gelukkig en gezond zijn, dat ziekteverzuim niet op de loer ligt. Werknemers vallen dus minder snel uit. En als ze uitvallen zijn ze doorgaans sneller terug op hun oude niveau.

Als organisatie pluk je dus de vruchten van de verbeterde prestaties, maar werk je ook aan een van de grootste kostenposten: het ziekteverzuim. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Willen jullie meer mindfulness op kantoor?

Willen jullie aan de slag met mindfulness op kantoor? Zodat jullie leren hoe jullie zelfstandig aan de slag kunnen met deze methodiek? Dat kunnen we ons voorstellen. Met de workshop Mindfulness op werk helpen we jullie op weg. Tijdens deze zakelijke workshop leren jullie wat mindfulness is en wat het jullie kan opleveren. Daarnaast krijgen jullie concrete handvatten en tools mee om mindfulness voortaan in de praktijk te kunnen brengen.

Willen jullie eens sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We denken graag mee om tot de beste inhoud voor jullie workshop te komen.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.