Chat with us, powered by LiveChat
Home | Stressmanagement technieken: met welke technieken blijf je stress de baas?
Wat is stressmanagement

Stressmanagement technieken: met welke technieken blijf je stress de baas?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Stress hoort bij het leven en het is af en toe zelfs behoorlijk nuttig. Het zorgt er onder andere voor dat jij alert bent in noodsituaties en soms een tandje hoger kunt schakelen om beter te presteren, bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie. Is die presentatie afgerond? Dan kan je lichaam weer herstellen.

Het is echter wel een probleem wanneer jij last hebt van chronische stress. Dan pleeg je namelijk roofbouw op je eigen lichaam: je slaapt slecht, je concentratie gaat achteruit, je hebt geen energie meer en je zorgt vaak slechter voor jezelf. Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. Uiteindelijk kunnen de stressklachten zelfs bijdragen aan de ontwikkeling een burn-out.

Het is dus zaak om te leren omgaan met stress om langdurige stress te vermijden. Maar hoe ga je op een goede, gezonde manier met stress om? Dat kan via stressmanagement technieken. Hieronder leggen we eerst uit wat stressmanagement is. Vervolgens delen we zes stressmanagement technieken die jij direct in de praktijk kunt toepassen.

Wat is stressmanagement?

Stressmanagement betekent dat je goed leert omgaan met stress, oftewel met situaties, gedachtes en gevoelens die spanning opleveren. Op die manier krijg je controle over je stress en kun je een gebalanceerd leven leiden. Er zijn verschillende technieken om je stress te managen, de stressmanagement technieken genoemd. Deze verschillende technieken kun je toepassen om stress te voorkomen, te verminderen en te beheersen.

Wanneer je met behulp van de technieken het stressniveau binnen de perken houdt, leid je thuis en op het werk een meer ontspannen en gelukkiger leven. Op het werk zorgt een gezonde omgang met stress voor meer werkplezier, betere prestaties en een aangename werksfeer. Bovendien is er minder ziekteverzuim wanneer binnen het team aandacht wordt besteed aan stressmanagement. Thuis heb je de tijd voor je gezin, je vrienden en je hobby’s en je haalt er bovendien vaak meer plezier uit.

Genoeg redenen dus om stressmanagement onder de knie te krijgen. Hieronder beschrijven we zes stressmanagement technieken om je stress de baas te blijven.

Bye bye stress: zes stressmanagement technieken

De volgende stressmanagement technieken kunnen jou helpen om jouw stresslevel te controleren, zodat je een evenwichtig leven kunt leiden.

1. Vind de bron en herken de stress

Wanneer je niet weet waardoor je gestrest bent, kun jij het ook minder goed controleren. Daarom is het belangrijk om jouw stressbonnen in kaart te brengen. Zijn het de strakke deadlines? De te lange werkdagen? Relatieproblemen? Of speelt jouw perfectionisme jou parten? Je kunt bijvoorbeeld een stressdagboekje bijhouden waarin je opschrijft wanneer jij je gestrest voelt en waarom. Op die manier heb je beter in beeld welke stressvolle situaties of gedachten jij kunt aanpassen of zelfs vermijden.

2. Durf nee te zeggen

Het is misschien even wennen, maar je zult merken dat nee zeggen een belangrijke stressmanagement techniek is om jouw stress onder de duim te krijgen. Stel dat jij een erg drukke werkweek hebt. Terwijl jij probeert alles op tijd af te krijgen, vraagt een collega of jij de kwartaalrapportage kan controleren. Hoewel je jouw collega waarschijnlijk niet wilt teleurstellen, is het toch het beste om te laten weten dat je er volgende week tijd voor maakt. Uiteindelijk wordt iedereen hier beter van. Door het aangeven van je grenzen blijf jij een ontspannen teamlid en weten je collega’s waar ze aan toe zijn.

3. Leef zo gezond mogelijk

Helaas, maar waar: juist in stressvolle situaties grijpen veel mensen terug op ongezonde gewoontes zoals snacken, avonden doorwerken of liters koffie per dag drinken. Hierdoor kan de stress juist verergeren. Andersom werkt het gelukkig ook. Wanneer jij gezond eet, op regelmatige tijden je bed opzoekt en veel beweegt zal de stress verminderen en ook minder snel toeslaan. Een gezonde geest en een gezond lichaam zijn namelijk minder vatbaar voor stress en beter in staat om stressvolle situaties en gedachten te controleren.

4. Neem een momentje voor jezelf

Ontspanning is de tegenhanger van stress en daarom een goede stressmanagement techniek. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt om je heerlijk te ontspannen: ga lekker wandelen in de pauze, maak een kletspraatje met een collega, neem de tijd voor een gezonde lunch of ruim je bureau op. Je zult merken dat jij je direct een stuk rustiger voelt.

5. Leer accepteren

Het heeft geen zin om je zorgen te maken over dingen die je niet (meer) kunt veranderen of waar je geen invloed op hebt. Dat kost alleen maar negatieve energie en het levert veel stress op. Heb je bijvoorbeeld een fout op je werk gemaakt? Dat kan nu eenmaal gebeuren en het heeft geen zin om erover wakker te liggen. Accepteer het, leer ervan en ga weer door. Blijft het gevoel van stress hangen? Bespreek dit dan met bijvoorbeeld een collega. Vaak kan een ander de situatie beter relativeren.

6. Doe regelmatig ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zijn zinvol wanneer je de controle over jouw stress dreigt te verliezen. Ook helpt het jou om in balans te blijven. Onder andere ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of mindfulness zullen je helpen om je gedachten te ordenen zodat jij je weer beter kunt concentreren.

Bovenstaande stressmanagement technieken kun je direct in de praktijk toepassen. Wil je echter meer weten over stressmanagement technieken? Boek dan een workshop bij Job Education.

De workshop Stress? Manage it!

De workshop Stress? Manage it! van Job Education is een workshop over stressmanagement technieken. Als deelnemer leer je meer over de oorsprong van stress en wat stressmanagement is. Daarna neem jij je eigen stressniveau onder de loep en breng je in kaart hoe je normaal gesproken met stress omgaat. Vervolgens leer je verschillende effectieve technieken om beter met stress om te kunnen gaan. Uiteindelijk heb je een concreet plan van aanpak op zak waarmee jij – zowel thuis als op het werk – jouw stressniveau uitstekend kunt managen.

Ben je geïnteresseerd in een workshop over het leren van stressmanagement technieken? Dan kan Job Education jou helpen!

Boek een workshop bij Job Education

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je medewerkers het grootst.

Wil jij een workshop boeken over stressmanagement technieken? Of wil je liever eerst met ons overleggen? Neem dan contact op. Samen kijken we graag naar een leerzame workshop voor jou en je team.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.