Chat with us, powered by LiveChat
Home | Van bewegen tot workshop: zo vergroot je vitaliteit op werk
Vijf tips voor vitaliteit op werk

Van bewegen tot workshop: zo vergroot je vitaliteit op werk

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Wat heeft je voorkeur: een bevlogen medewerker die na een foutje weer vol goede moed de schouders eronder zet of een medewerker die met hangende schouders wegduikt achter het bureau? De keuze is waarschijnlijk snel gemaakt. Een mentaal veerkrachtige collega met doorzettingsvermogen – oftewel een vitale medewerker – geniet doorgaans de voorkeur.

Vitaliteit op de werkvloer staat steeds vaker hoog op de agenda van organisatie. Dat is niet voor niets. Elke teamleider heeft baat bij een vitaal team, want vitale medewerkers zijn energieker, gelukkiger en meer gemotiveerd.

Maar hoe kun je de vitaliteit op het werk vergroten? Dat laten we je hieronder weten. Eerst gaan we echter dieper in op de betekenis van vitaliteit en de voordelen van een vitaal team, dan weet je nog beter waar je het voor doet!

Vitaliteit – wat betekent dat eigenlijk en wat levert het op?

Een vitaal persoon is iemand die geestelijk en lichamelijk gezond is. Jij:

  • bruist van de energie
  • bezit veel wilskracht en doorzettingsvermogen
  • streeft jouw levensdoelen na
  • voelt je lichamelijk fit
  • bent mentaal veerkrachtig
  • bent emotioneel in balans

Oftewel: je bent vol levenslust en levenskracht. Het zal geen verrassing voor je zijn dat vitaliteit op het werk veel voordelen heeft. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Vitale medewerkers zijn gelukkiger en beter gemotiveerd en dat zorgt voor meer werkplezier en een hogere betrokkenheid bij het werk
  • Een team vol gezonde en gelukkige werknemers leidt tot minder ziekteverzuim
  • Veel energie en werkplezier leiden tot een hogere productiviteit en betere resultaten
  • Vitale medewerkers durven initiatief te tonen en creatief te denken

Kortom, genoeg redenen om te werken aan vitaliteit op het werk! Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder geven we vijf tips om de vitaliteit op het werk te vergroten.

Hoe vergroot je de vitaliteit op het werk?

Er zijn verschillende manieren om de vitaliteit op het werk te verbeteren. Wij noemen er vijf:

Tip 1: Zorg voor een gezonde levensstijl

Door het aannemen van een gezonde levensstijl voel jij je met de dag vitaler. Een gezonde levensstijl houdt in dat je voldoende beweegt, lang genoeg slaapt, gevarieerd en gezond eet en regelmatig leuke dingen doet. Je hoeft zeker niet elke dag uren te zweten in de sportschool. Je kunt ook je spieren aan het werk zetten door op de fiets naar het werk te gaan, de trap te nemen in plaats van de lift en door in de pauze met een collega een ommetje te maken. Als organisatie kan je gezond eten en beweging stimuleren door bijvoorbeeld verantwoorde producten in de bedrijfskantine aan te bieden en gratis sportlessen in te plannen.

Vitaliteit op werk vergroten doe je zo

Tip 2: Investeer in een gezonde werk-privé balans

Bijna niemand wordt blij van een 80-urige werkweek. Wanneer jij voortdurend overwerkt en weinig tijd hebt voor familie en vrienden, zal de vitaliteit ver te zoeken zijn. Wanneer je een gezonde werk-privé balans hebt, zal je merken dat je minder werkstress ervaart. Ook neemt vaak de werkprestatie toe: juist door iets te minderen, kan de productiviteit, innovativiteit en creativiteit floreren! Als teamleider is het belangrijk om de werkstress en werkdruk van je teamleden in de gaten te houden. Op die manier kan je ingrijpen voordat je medewerker eronder gaat lijden.

Tip 3: Zorg voor ontspanning op het werk

Het is niet alleen belangrijk om na het werk te ontspannen, maar ook tijdens het werken is het nuttig om af en toe je hoofd vrij te maken. Speel een potje tafelvoetbal met een collega, leef je uit op de Nintendo of trek je even terug voor een korte meditatieoefening. Als teamleider is het belangrijk om deze momenten van rust en ontspanning mogelijk te maken en te stimuleren, onder andere door zelf het goede voorbeeld te geven.

Tip 4: Geef aandacht aan professionele en persoonlijke ontwikkeling

Professionele en persoonlijke groei is belangrijk voor het verbeteren van de vitaliteit. Door je kennis te verbreden, nieuwe ervaringen op te doen of je talenten te ontdekken krijg je meer energie en voel jij je gelukkiger. Als teamleider is het belangrijk om je teamleden de ruimte te bieden om aan hun ontwikkeling te werken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het aanbieden van een opleidingsbudget of een workshop.

Tip 5: Volg een workshop over vitaliteit

Het boeken van een workshop is een aanrader wanneer je serieus werk wilt maken van het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Tijdens een workshop over vitaliteit krijg je alle handvatten aangereikt om de vitaliteit van jou en je team naar een hoger niveau te tillen. Wij van Job Education bieden verschillende workshops aan op het gebied van vitaliteit. Nieuwsgierig? Hieronder lichten we drie workshops voor je uit.

Vitaliteit op werk: je kunt het leren!

Ontdek hier een greep uit ons aanbod van workshops over vitaliteit:

Vitaliteit op werk

Tijdens de workshop Vitaliteit op werk wordt inzichtelijk gemaakt wat jouw organisatie op dit moment doet om de vitaliteit te verbeteren. Samen met je collega’s bedenk je optimalisaties om de vitaliteit op het werk te verbeteren. Na de workshop heb je een concreet plan van aanpak waarmee je direct uit de voeten kunt.

Vitale voeding

Voeding is essentieel voor een vitaal leven. Daarom leer je tijdens de workshop Vitale voeding op een eenvoudige, laagdrempelige wijze hoe je gezonder kunt eten. Je zult al snel merken dat door gezond te eten je meer energie hebt en beter kan presteren op kantoor.

7 eigenschappen voor een vitaler leven

Je leert tijdens deze workshop alles over de 7 eigenschappen voor een vitaler leven, zoals doelen stellen en doeltreffendheid. In verschillende opdrachten en spellen ga je er uitgebreid mee oefenen. Je verlaat de workshop met veel tips en inzichten om op een vitale manier te leven.

In de categorie Vitaliteit & Werkplezier vind je nog meer zakelijke incompany workshops die bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer.

Boek een workshop bij Job Education

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je medewerkers het grootst.

Wil je een workshop boeken over het vergroten van vitaliteit op het werk? Of wil je liever eerst met ons overleggen? Neem dan contact op met Job Education. Samen kijken we graag naar een leerzame workshop voor jouw team.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.