Home | Workshop stressmanagement: goed voor medewerkers en organisatie
Stressmanagement op het werk

Workshop stressmanagement: goed voor medewerkers en organisatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Volgens het Trimbos-instituut is werkstress de oorzaak van een derde van het werkverzuim. Dat is veel! De klachten kunnen dusdanig heftig zijn, dat werknemers weken tot maanden thuiszitten met een burn-out.

Overspannenheid of een burn-out is natuurlijk vooral heftig voor de medewerker. Maar ook voor de teamleden en de organisatie is het niet makkelijk. Personeelstekort en hoge kosten staan over het algemeen niet op het wensenlijstje van bedrijven.

Als manager of teamleider is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw teamleden goed met stress omgaan. Het aanbieden van een workshop stressmanagement is een uitstekende methode om voortaan stress het hoofd te bieden. Hieronder noemen we de voordelen van een workshop stressmanagement en geven we je een voorbeeld van een interessante workshop voor jouw team.

De voordelen van een workshop stressmanagement

Tijdens een workshop stressmanagement leer jij hoe je goed omgaat met stress. Je weet hoe je situaties en gedachten die stress oproepen kunt voorkomen en beheersen. Soms kan het voorkomen dat je toch in een stressvolle situatie belandt, maar dan lukt het jou om de stress te verminderen. Wanneer je stressmanagement in de vingers hebt, levert dat veel voordelen op voor de individuele teamleden en de organisatie als geheel. We noemen er vier.

Voordeel 1: Het ziekteverzuim daalt

Veel ziekte wordt veroorzaakt door stress op het werk. Een beetje stress kan geen kwaad. Het is bijvoorbeeld niet erg om een beetje zenuwachtig te zijn wanneer je een belangrijke presentatie geeft. Maar langdurige stress maakt ziek. Dit is ontzettend naar voor de medewerker en het betekent dat de rest van het team het extra druk krijgt. De kans is groot dat bij hen uiteindelijk ook de stress toeslaat. Met een workshop stressmanagement is deze negatieve spiraal te doorbreken. Wanneer je stress leert herkennen, is het eenvoudiger om het roer om te gooien voordat het te laat is. Door het toepassen van stressmanagementtechnieken is het mogelijk om de stress niet de overhand te laten krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat werknemers minder snel thuis komen te zitten met stressgerelateerde klachten. Kortom: de vitaliteit stijgt en het ziekteverzuim daalt!

Voordeel 2: De werksfeer en het werkplezier verbeteren

Stress is funest voor een goede werksfeer. Wanneer teamleden te veel werkdruk ervaren, gunnen ze zichzelf bijvoorbeeld geen pauze. De meerderheid blijft achter zijn of haar bureau zitten om een boterham te eten. Er is dan geen ruimte om gezellig te kletsen, een wandeling te maken of een potje pingpong te spelen. Dit zal de band tussen de collega’s zeker niet versterken. Door een workshop stressmanagement te volgen, zal het stressniveau van het team dalen. Medewerkers zijn meer ontspannen, er is ruimte om een praatje te maken en teamleden springen sneller bij om te helpen. Dat draagt bij aan een energieke, prettige en productieve werksfeer en dat verhoogt het werkplezier.

Meer plezier en productiviteit door stressmanagement

Voordeel 3: De prestaties en creativiteit stijgen

Medewerkers die te lang stress ervaren zullen minder goed presteren, zelfs wanneer ze overuren maken. De stress vreet energie en de concentratie is ver te zoeken. Door een workshop stressmanagement leren de teamleden met de stress om te gaan en met focus en aandacht te werken. Dit zorgt voor betere prestaties, vaak zelfs in een kortere tijd. Dit boost het zelfvertrouwen van de teamleden en zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid bij het werk. Ook innovativiteit en creativiteit krijgen dan meer kans om zich te ontwikkelen, omdat de teamleden ontspannen en met een helder hoofd nadenken. Laat de goede ideeën maar komen!

Voordeel 4: Loyale medewerkers en een gezonde organisatie

Wanneer je als manager een workshop stressmanagement aanbiedt, toon je betrokkenheid. Je laat merken dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Je teamleden zullen dit zeer waarderen en het vergroot hun loyaliteit. Teamleden zullen niet snel naar de concurrent overlopen. Ze weten immers niet of er op een andere werkplek ook in hun (mentale) gezondheid wordt geïnvesteerd. Bovendien doen verhalen over een goede werkgever zich snel de ronde. Een organisatie die oog heeft voor de mensen die er werken, heeft logischerwijs een beter imago dan een bedrijf dat mensen min of meer als machines beschouwt. Dit kan nieuwe talenten aantrekken en ook klanten zullen het fijn vinden met een menselijk bedrijf in zee te gaan.

Willen jij en je collega’s profiteren van de voordelen van een workshop stressmanagement? Dan helpt Job Education jullie graag.

Neem deel aan Stress? Manage it!

Af en toe een beetje stressen is niet erg. Het tilt ons zelfs naar een hoger niveau! Maar te veel en te lang stress ervaren is ongezond. Wil je beter leren omgaan met te veel stress? Tijdens de workshop Stress? Manage it! leer je om stress onder controle te krijgen en te verminderen. Eerst duiken we in de oorsprong van stress, de gevolgen ervan en het belang van stressmanagement. Je brengt je eigen stresslevel in kaart, ontdekt waar het vandaan komt en analyseert hoe je momenteel met stress omgaat. Vervolgens leer je diverse technieken om in de toekomst stress beter te managen. We werken toe naar een praktisch plan van aanpak met de nodige handvatten om thuis en op het werk stressmanagement toe te passen.

Neem contact met ons op om meer te weten te komen over onze workshop!

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Met de trainer bespreek jij van tevoren wat de uitdagingen zijn, waar je aandacht aan wilt geven en wat de deelnemers graag willen te leren. Daarna kan de trainer een workshop samenstellen die past bij de wensen van jou en je team.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

De cijfers liegen er niet om: uit onderzoeken van het CBS en TNO blijken maar liefst 1,2 miljoen werknemers last te hebben van burn-outklachten. De te hoge werkdruk zorgde er zelfs voor dat een half miljoen medewerkers langdurig ziek waren. Een ramp voor de...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.