Home | Yoga op het werk toepassen: 5 tips
Yoga op het werk toepassen

Yoga op het werk toepassen: 5 tips

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

De cobrahouding, de maansikkelhouding, de neerwaartse hond en de sfinxhouding: het zijn termen die je waarschijnlijk nog niet zo vaak op de werkvloer hebt gehoord. Logisch, want het gaat om verschillende yogaposes en de meeste mensen beoefenen geen yoga. Al helemaal niet tijdens werktijd!

Dat is eigenlijk zonde. Yoga is namelijk een uitstekende manier om te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, het verbetert je concentratie en je doet met meer plezier je werk. Daarnaast krijg je een betere houding en dat is zeker handig wanneer je de hele dag achter je bureau zit. Tijd voor wat yogaoefeningen dus!

Maar hoe integreer je yoga op het werk? Dat vertellen we je hieronder. Ook noemen we een interessante workshop waarmee jij en je collega’s de fijne kneepjes van yoga onder de knie krijgen.

5 tips om yoga op het werk toe te passen

Tip 1: Maak yoga bespreekbaar

Het kan gebeuren dat jij of collega’s nog vooroordelen hebben over yoga. Sommigen vinden het misschien zweverig, anderen denken dat het moeilijk is en weer anderen ervaren het als tijdsverspilling. Het is belangrijk om de twijfel te onderkennen en bespreekbaar te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen het de moeite waard vindt om yoga een kans te geven. Je kunt bijvoorbeeld een expert uitnodigen om meer over yoga op het werk en de voordelen ervan te vertellen. Dan heeft iedereen de mogelijkheid vragen te stellen en mogelijke twijfels te uiten.

Tip 2: Maak tijd vrij voor yoga

Wanneer je yoga wilt toepassen op het werk, is het essentieel dat medewerkers ook voldoende tijd krijgen om de krijger- of cobrahouding te doen. Als manager of leidinggevende is het daarnaast belangrijk om je werknemers ook het vertrouwen te geven dat het in orde is om die tijd te pakken. De teamleden moeten niet het gevoel krijgen dat ze met een scheef oog worden aangekeken wanneer ze zichzelf een yogamomentje gunnen of een paar minuten met gesloten ogen op hun bureaustoel zitten. Je kunt als team ook besluiten om elke ochtend of middag een yogasessie in te plannen voor de liefhebbers. Dan wordt yoga op het werk mooi geïntegreerd en het verbetert de teamspirit op de koop toe.

Tip 3: Maak een ruimte vrij voor yoga

Yoga op de werkvloer kun je tussen je werkzaamheden door toepassen. Denk aan het doen van een ademhalingsoefening. Maar soms is het ook fijn om jezelf een wat langere sessie te gunnen. Dat betekent vaak dat je op een matje enkele oefeningen doet. Waarschijnlijk vinden de meeste werknemers het niet zo ontspannen om tussen alle werkende collega’s de aaphouding of booghouding te doen. Daarom is het prettig als er een aparte ruimte is waar collega’s zich kunnen terugtrekken. Dit kan ook een vergaderruimte zijn, die bijvoorbeeld 2 uur per dag wordt gereserveerd voor yoga. Maar een eigen zaaltje voor yoga of mindfulness is natuurlijk het fijnst. Zorg ook dat er voldoende matjes beschikbaar zijn, zodat elk teamlid niet al het materiaal door het kantoor hoeft te slepen.

Yogaoefeningen op het werk

Tip 4: Ontdek de yogaoefeningen die bij je passen

Iedereen is uniek en heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Dat geldt ook bij yoga. De oefeningen die jouw collega aangenaam vindt, bevallen jou misschien minder goed. Gun jezelf de tijd om te experimenteren met verschillende poses. Wanneer een paar houdingen je niet liggen, ga je gewoon door naar de volgende. Je zult merken dat je op een gegeven moment enkele oefeningen hebt gevonden waar jij ontspannen van wordt. Het is goed om te weten dat er enorm veel yogahoudingen zijn. Een training of een cursus kunnen uitkomst bieden om meer over de verschillende oefeningen te weten te komen.

Tip 5: Pas yoga ook buiten de oefenruimte toe

Yoga hoeft niet per se op een matje plaats te vinden. Je kunt yoga ook heel eenvoudig in het dagelijkse (kantoor)leven integreren. Rek je bijvoorbeeld even uit op je kantoorstoel om je spieren los te gooien. Adem diep in en uit om weer tot rust te komen of neem een korte pauze om tot jezelf te komen. Zonder een uitgebreide yogasessie heb je dan toch ontspanning gecreëerd en kan je weer met focus en aandacht aan de slag.

Willen jij en je collega’s ook genieten van de voordelen van yoga op het werk? Dan is de onderstaande workshop van Job Education interessant voor jullie. Wees niet bang, de workshop is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

De workshop Yoga op werk

Tijdens deze workshop leer je alles over yoga en de voordelen ervan. Je ontdekt wat yoga inhoudt en waarom het zorgt voor stressreductie, een verbeterde vitaliteit en meer werkgeluk. Je komt erachter wat voor impact omgevingsprikkels hebben en ontdekt hoe je je daar bewust van wordt. Vervolgens leer je verschillende ademhalingstechnieken en yogaoefeningen die je op het werk kunt toepassen. De meeste oefeningen zijn laagdrempelig, zodat je ze snel onder de knie krijgt. Je kunt het geleerde direct in de praktijk brengen, zodat jij voortaan met meer ontspanning, minder stress en veel focus je werk doet.

Wanneer je bovenstaande workshop wilt boeken of meer informatie wilt, dan kun je contact met ons opnemen. We kijken dan samen naar een geschikte invulling van de workshop!

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een interactieve workshop die op jouw leerwensen is afgestemd en aansluit op de werkpraktijk. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je teamleden het grootst.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.