Home | Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop
Workshop maken voor je team

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te steken.

Als manager of teamleider wil je natuurlijk dat een workshop zo nuttig mogelijk is. Je kunt je team aanmelden bij een externe training, maar door zelf een workshop te ontwikkelen, weet je zeker dat de training aansluit bij jouw wensen. Maar waar moet je bij het creëren van een workshop allemaal op letten? Hieronder noemen we zeven tips.

Een workshop ontwikkelen: 7 tips

Tip 1: Kies een relevant leerdoel

Zoals we hierboven al noemden, is een groot voordeel van zelf een workshop ontwikkelen dat jij het onderwerp bepaalt. Maak daar dus zeker gebruik van: stel om te beginnen een of meerdere leerdoelen vast. Wat wil jij met je team bereiken? Misschien wil je wel dat je collega’s elkaar wat beter leren kennen, om de samenwerking te versoepelen. Ook kan je werken aan het verstevigen van de identiteit van je merk of het verbeteren van de communicatie. Oftewel: je zet centraal wat jouw team nodig heeft.

Tip 2: Betrek je teamleden

Als je een workshop ontwikkelt, wil je graag dat je collega’s gemotiveerd zijn om deel te nemen. Het heeft geen zin wanneer je teamleden niet achter het onderwerp van de workshop staan, het idee hebben dat het een ‘moetje’ is of zelfs tijdsverspilling. Zorg er daarom voor dat ook je team zich in de leerdoelen kan vinden. Je kunt de doelen met elkaar bepalen tijdens een vergadering of via een korte vragenlijst. Wat kan er verbeterd worden? Waar wil de meerderheid graag aan werken? Vervolgens kan je een workshop ontwikkelen waar het hele team baat bij heeft.

Tip 3: Maak voldoende tijd en ruimte vrij

Niet alleen de inhoud, ook de logistieke kant verdient aandacht. Het is aan te raden om ruim van tevoren een datum te prikken voor je workshop. Dit hoeft niet per se een hele dag te zijn, ook in een middag kan veel worden bereikt. Door op tijd met je teamgenoten te overleggen, voorkom je dat de helft afwezig is vanwege afspraken elders. Let er ook op dat er op de dag van de workshop of de dag erna geen belangrijke deadlines zijn. Het is niet fijn wanneer collega’s op hete kolen zitten en daardoor niets meekrijgen van de inhoud. Daarnaast is de workshopruimte een aandachtspunt. Kies je voor een zaal op kantoor of misschien een externe locatie? Dan kan je er meteen een teamdag van maken. Ook hier geldt: betrek je teamleden. Misschien vinden een aantal collega’s het bijvoorbeeld leuk om een mooie locatie te zoeken.

Tip 4: Maak een concreet programma

Wanneer je een onderwerp en leerdoelen hebt vastgesteld, begint het maken van het programma. Hoeveel tijd hebben jullie en hoeveel activiteiten willen jullie graag doen? Zorg ervoor dat de activiteiten goed aansluiten bij de leerdoelen. Je kunt online bijvoorbeeld spellen en opdrachten vinden die passen bij het verbeteren van de samenwerking, het vergroten van het onderlinge vertrouwen of het versoepelen van de communicatie. Schrijf het programma op en zorg dat alle teamleden weten wat jullie gaan doen. Als er buitenactiviteiten plaatsvinden, is het verstandig dat duidelijk te benoemen, zodat iedereen bijvoorbeeld een dikke jas of juist zonnebrand meeneemt. Vergeet in het programma ook niet om ruimte voor discussie en uitloop op te nemen.

Tips voor een workshop ontwikkelen

Tip 5: Plan de dag niet te vol

Dat brengt ons bij de vijfde tip voor het ontwikkelen van een workshop: maak gebruik van de dag, maar zorg dat iedereen kan blijven ademen. Een niet te onderschatten onderdeel van een workshop zijn dan ook de pauzes. Drink een kop koffie of thee met elkaar, rust even uit en praat na over de zojuist afgeronde activiteit. Wanneer de workshop enkele uren in beslag neemt, is het aan te raden een langere lunchpauze in te plannen. Dat is niet alleen noodzakelijk voor de broodnodige energie, maar ook hartstikke gezellig!

Tip 6: Organiseer een leuke evaluatie

Is de workshop afgesloten? Dan is het waardevol om kort te evalueren. Zeker wanneer het de eerste keer was dat jij een workshop hebt ontwikkeld, is het nuttig om ervaringen uit te wisselen. Uiteraard kan de evaluatie ook worden gecombineerd met een borrel of een etentje. Een gezellige afsluiting vergroot het teamgevoel en maakt de workshop nog geslaagder.

Tip 7: Organiseer een herhaalsessie

Tot slot mag de kracht van herhaling ook niet worden vergeten. Tijdens de workshop doen de teamleden nieuwe kennis op, maar zonder herhaling kan deze kennis weer verwateren. Plan dus ook een extra middag in om alles nogmaals te bespreken of de vaardigheden te oefenen. Op die manier blijft alles beter hangen en is het ontwikkelen van de workshop zeker niet voor niets geweest!

Een workshop ontwikkelen: hulp van buitenaf

Zelf een workshop maken is leuk om te doen, maar het kost een hoop tijd. Wanneer jij tijd wilt besparen, maar wél een op maat gemaakte workshop wenst, dan kan Job Education jou helpen.

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen langs op kantoor, overal in Nederland. Met de trainer bespreek jij van tevoren wat de leerdoelen zijn, waar je aandacht aan wilt geven en wat de deelnemers allemaal al weten. Daarna stelt de trainer een interessante workshop samen die past bij de wensen van jou en je team.

Op deze pagina vind je alle workshops. Deze kunnen worden afgestemd op jouw specifieke leerdoelen. Heb je vragen over een workshop of wil je graag de mogelijkheden met ons bespreken? Neem dan gerust contact op. Samen kijken we graag naar een geschikte workshop voor jou en je medewerkers.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Interesse in onze workshops? Bekijk hier alle 50+ workshops in ons aanbod.
  • Onze workshops zijn onderverdeeld in zes categorieën. Je vindt ze hier.
  • Vrijblijvend sparren over jullie leerbehoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.