Home | Welke verschillende soorten vergaderingen zijn er en welke is effectief?
Vergadervormen op een rijtje

Welke verschillende soorten vergaderingen zijn er en welke is effectief?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Hoe vergadert jouw team? Krijgt iedereen het woord of trekt één iemand alle aandacht? Zijn jullie vooral aan het brainstormen of hakken jullie juist knopen door? Vergaderen jullie met het hele team of liever in kleine groepjes?

De kans is groot dat jullie diverse vergadervormen inzetten, afhankelijk van jullie doel. Misschien heb je alle verschillende soorten vergaderingen al in beeld, maar zo niet, dan geven wij je graag een overzicht. Want wanneer je weet welke verschillende soorten vergaderingen er zijn, kun je de vorm kiezen die het beste bij het vergaderdoel past.

Verschillende soorten vergaderingen

Vergaderingen zijn er in alle soorten en maten. Hieronder lichten we vijf soorten vergaderingen uit die voor verschillende doelen kunnen worden ingezet.

Vergadering 1: Informeren

De informerende vergadering draait om het uitwisselen van informatie tussen alle deelnemers. Vaak is er een persoon die een bepaald onderwerp belicht of een presentatie geeft. Uiteraard is er wel ruimte voor het stellen van vragen. Het is dus zeker geen eenrichtingsverkeer en het is belangrijk dat iedereen de informatie begrijpt. Het is essentieel dat de notulist de informatie nauwkeurig op papier zet. Een informatieve vergadering is bijvoorbeeld geschikt wanneer de voortgang van een grote klant wordt besproken of de uitkomsten van een bedrijfsonderzoek.

Vergadering 2: Instructies geven

In een instructievergadering staat het geven van instructies centraal. Deze vergadervorm is dus ook informatief, maar daarnaast komt de taakverdeling aan bod. Een instructieve vergadering is bijvoorbeeld ideaal voor de start van een op handen zijnde project. De betrokken teamleden weten dan waar het om gaat, wat de doelen zijn en welke verantwoordelijkheden ze hebben. Op die manier is iedereen op de hoogte van elkaars werkzaamheden, wat de samenwerking zal versoepelen. Er is zoals altijd ruimte voor vragen, maar niet voor discussie. De besluiten zijn doorgaans al genomen en het is zonde van de tijd om dan toch te discussiëren.

Vergadering 3: Brainstormen en discussiëren

Dat is anders in de brainstormvergadering. Daar gaat het niet zozeer over informeren, maar creativiteit en discussie staan centraal. Vaak ligt er een (terugkerend) vraagstuk op tafel waarvoor een oplossing nodig is. Deze vergadervorm is dus meer een gesprek en kan ook verkennend zijn. Meestal worden er namelijk nog geen knopen doorgehakt. Het is belangrijk dat niemand zich geremd voelt en alles gezegd kan worden. De voorzitter heeft hier de taak om iedereen aan het woord te laten komen. Vaak stapelen de creatieve ideeën zich dan op. Een brainstormvergadering kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer je als bedrijf wilt verduurzamen of manieren wilt verzinnen om een nieuw publiek aan te trekken voor jullie product.

Vergadering 4: Inventariseren

Tijdens een inventarisatievergadering gaat het om de mening van de deelnemers over een bepaald vraagstuk, het werkbeleid of toekomstige projecten. Het is dus een verkennende bijeenkomst en er hoeven niet direct besluiten te worden genomen. Eventueel kunnen er wel vervolgvergaderingen worden gepland. Vaak is het verstandig om dit niet met de hele afdeling te doen, want soms vinden mensen het dan lastig hun eerlijke mening te geven. Een inventarisatie kan bijvoorbeeld waardevol zijn om blinde vlekken in het beleid van de organisatie te ontdekken.

Welke vergadersoort kies jij?

Vergadering 5: Spijkers met koppen slaan

Vrijwel alle vergaderingen eindigen met een lijst met actiepunten. Er hoeven dan nog niet per se besluiten genomen te worden, maar uiteindelijk zal er toch een vergadering zijn waar je knopen doorhakt. Dat is de besluitvormende vergadering. Het doel is dan om een besluit te nemen waar de meerderheid van de teamleden achterstaat. Je kunt onder andere een stemronde organiseren, zodat iedereen zijn of haar mening kan uiten. Het kan bijvoorbeeld gaan over het wel of niet ontwikkelen van een nieuw project of nieuwe campagne. Uiteraard is daar al een brainstormsessie en/of informatieve vergadering aan vooraf gegaan. Het is aan te raden om alleen de betrokken teamleden aanwezig te laten zijn. Dat maakt het vergaderen efficiënter.

Afhankelijk van je doel, zijn er dus verschillende vergadervormen om uit te kiezen. Maar daarna begint het pas. Welke soort vergadering je ook kiest, het is hoe dan ook belangrijk dat de vergadering efficiënt, effectief en naar wens verloopt. Dat kan nog best een lastige opgave zijn! Hoe stel je precies een agenda op? En hoe zorg je dat iedereen aan het woord komt?

Gelukkig kan iedereen leren vergaderen, welk soort vergadering je ook toepast. De snelste weg om vergaderen onder de knie te krijgen is het volgen van een workshop. Wij van Job Education laten je graag kennis maken met onze workshop Vergaderen…maar dan goed.

Workshop Vergaderen…maar dan goed

In deze workshop maken jij en je collega’s korte metten met lange, inefficiënte vergaderingen. Vanaf nu zijn jullie meetings concreet, doelgericht, effectief en productief: welke soort vergadering jullie ook hebben!

Tijdens deze workshop verdiepen we ons eerst in jullie huidige vergadercultuur. Hoe vergaderen jullie nu? Wat gaat er goed en wat is voor verbetering vatbaar? Vervolgens gaan we aan de slag met het opstellen van een duidelijke agenda en een vergaderprotocol. Jij en je collega’s denken zelf over zo’n protocol na, zodat deze past bij jullie organisatie. Ook gaan we in op besluiten maken, actiepunten vormen en notuleren. Uiteraard delen we veel handige tips en ‘vergaderhacks’ die jullie meteen in de praktijk kunnen brengen. Al na de eerste vergaderbijeenkomst zal je als team merken dat goed en efficiënt vergaderen het teamgevoel versterkt, duidelijkheid schept en zo het werkplezier en de productiviteit verhoogt.

Wil jij met je collega’s vanaf nu goed vergaderen? Neem dan contact met ons op om meer te weten te komen over de workshop!

Waarom een workshop van Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen langs op kantoor, zodat er geen reistijd verloren gaat. Met de trainer bespreek jij van tevoren wat de leerdoelen zijn, waar je aandacht aan wilt geven en wat de deelnemers allemaal al weten. Daarna stelt de trainer een interessante workshop samen die past bij de wensen van jou en je team.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

De cijfers liegen er niet om: uit onderzoeken van het CBS en TNO blijken maar liefst 1,2 miljoen werknemers last te hebben van burn-outklachten. De te hoge werkdruk zorgde er zelfs voor dat een half miljoen medewerkers langdurig ziek waren. Een ramp voor de...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.