Home | Hoe deel je effectieve complimenten uit aan collega’s? (+20 voorbeelden)

Hoe deel je effectieve complimenten uit aan collega’s? (+20 voorbeelden)

Tags: Communicatie | Teambuilding en -ontwikkeling | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Eerder schreven we al een artikel over de positieve impact die het geven van complimenten aan collega’s heeft. Kort samengevat: een effectief compliment zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt, meer motivatie ervaart en beter presteert.

Maar het geven van een goed compliment is makkelijker gezegd dan gedaan! Het verschil tussen een compliment met impact ten opzichte van een ‘waardeloos’ compliment is maar klein. Daarom is het ook zo lastig om je collega een echt compliment te geven, waar hij of zij ook nog iets aan heeft.

Waarom is het geven van een compliment eigenlijk zo belangrijk? En hoe krijg je het geven van een effectief compliment onder de knie? We lichten het toe in dit artikel. En als kers op de taart geven je meer dan 30 voorbeelden van een effectief compliment.

Steeds meer drang naar waardering en erkenning

De mens heeft een drang naar waardering en erkenning. Dat is altijd zo geweest. In alle facetten van het leven willen we dat alles goed gaat. En we willen dat andere mensen ook vinden dat we het goed doen.

Op werk wil je goed presteren, je thuissituatie moet vlekkeloos zijn en ook je sociale leven hoort van een leien dakje te gaan. Daar doe je hard je best voor. Het is dan erg leuk om te merken dat mensen daar waardering voor hebben. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf en je prestaties.

Als we weten dat complimenteren die impact heeft, waarom zouden we het dan niet wat vaker doen?

Oefenen, oefenen, oefenen..

Het geven van echt effectieve complimenten leer je alleen door te oefenen. Oefenen, kijken en luisteren. Door verschillende formuleringen te proberen, kijken hoe de ander daarop reageert en luisteren wat de ander hierop terug te zeggen heeft.

Wat doen jouw woorden met de ander? Merk je een positieve verandering of mist het compliment impact? Door hier op te letten kan je continu verder werken aan je complimenteerskills.

Wat maakt effectief complimenteren zo lastig

Wat maakt complimenteren zo uitdagend? Want het is lastig om altijd een effectief compliment te geven.

Dat komt onder andere omdat je in iedere wisseling van woorden de factor ‘interpretatie’ hebt. Wat jij zegt kan totaal anders worden geïnterpreteerd door de ontvanger.  Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten complimenten. Denk aan complimenten over iemands karakter, uiterlijk, prestaties of de manier waarop een taak is opgepakt. Al die variabelen brengen een moeilijkheidsgraad mee in de kunst van het complimenteren/

Verschillende mensen, verschillende wensen

Verschillende mensen zijn gevoelig voor verschillende soorten complimenten. De één is gevoelig voor complimenten over zijn of haar prestaties, de ander is meer gevoelig voor complimenten over karaktereigenschappen.

Daarom is het belangrijk om goed te observeren met wat voor type persoon je te maken hebt, voordat je een compliment geeft. Is diegene prestatiegericht? Dan vindt hij of zij het waarschijnlijk leuk om complimenten over zijn of haar prestaties te krijgen. Is iemand erg mensgericht? Dan vallen complimenten over karaktereigenschappen wellicht beter.

Van oppervlakkig compliment naar effectief compliment

Oke, laten we je een beetje op weg helpen met het geven van een effectief compliment. Om duidelijk te maken wat het verschil is tussen een oppervlakkig compliment en een effectief compliment hebben we een aantal voorbeelden voor je. We delen deze op in een lijstje van 10 oppervlakkige complimenten (die je dus wilt vermijden) en 30 effectieve complimenten.

10 oppervlakkige complimenten

De onderstaande lijst zijn voorbeelden van oppervlakkige complimenten. Die wil je het liefst vermijden omdat ze weinig tot geen impact hebben op de ontvanger. Het kenmerk van oppervlakkige complimenten is dat ze op iedereen toepasbaar zijn. Je hebt ze dan dus niet concreet gemaakt voor de specifieke ontvanger. Ze komen niet 100% gemeend over en kunnen soms zelfs voor irritatie zorgen.

 • Ik ben blij dat je die taak hebt opgepakt.
 • Ik zie dat je hard hebt gewerkt.
 • Aardig van je dat je meedenkt.
 • Jij gaat echt je eigen koers.
 • Wat een enthousiasme.
 • Goed gewerkt.
 • Wat ben je aardig.
 • Mooi jasje heb je aan.
 • Bedankt voor je bijdrage.
 • Wat zie je er weer goed uit.

20 effectieve complimenten

We gaan nu kijken naar 25 effectieve complimenten. Dit zijn complimenten die je niet zomaar aan iedereen kan geven. Het is een welgemeend compliment dat specifiek voor die ene persoon bedoeld is. Je ziet daardoor dat deze complimenten vaak wat langer zijn. Wat ook opvalt: in effectieve complimenten benoem je ook wat zijn of haar gedrag voor jou heeft betekent.

 • Bedankt dat je een eerlijke reactie geeft. Dit helpt mij enorm.
 • Ik merk dat je anderen echt je onverdeelde aandacht geeft en dat je niet oordeelt, maar luistert. Dit geeft mij een goed gevoel en zorgt ervoor dat ik je vertrouw.
 • Wat goed dat je taken ziet liggen en het zelfstandig oppakt. Dit helpt mij te focussen op mijn eigen werkzaamheden en we kunnen sneller volgende stappen maken.
 • Wat heb je deze opdracht ontzettend snel voor elkaar gekregen. Fijn dat je zo betrokken bent en inzet toont. Dit zorgt ervoor dat ik je vaker zulke opdrachten toe zal vertrouwen.
 • Dankzij de inzet die jij hebt getoond hebben we dit resultaat kunnen bereiken. Bedankt daarvoor.
 • Het jasje dat je aanhebt past heel goed bij je figuur en je ogen, het laat je stralen.
 • Hartelijk bedankt voor je bijzondere bijdrage aan het project. Mede dankzij jouw inzet hebben we het tot een succes kunnen maken.
 • Wat ben jij een inspirerend persoon. Je geeft mij ontzettend veel nieuwe inzichten waar ik iets mee kan.
 • Je bent prettig gezelschap om mee samen te werken. De verbondenheid binnen het team is aan jou te danken.
 • Met jouw humor laat je mij en het hele team lachen. Het maakt dit zware project een stuk luchtiger en we kunnen elke dag vol frisse moed weer aan de slag.
 • Bedankt dat je mij een luisterend oor biedt. Soms heb ik even iemand nodig die mijn verhaal aanhoort zodat ik zelf helder krijg wat me te doen staat.
 • Met jouw kennis en ervaring weet ik zeker dat jij de aangewezen persoon bent voor deze opdracht. Jouw expertise heb ik echt nodig om dit tot een succes te maken!
 • Zo gepassioneerd als jij aan de slag bent gegaan, dat inspireert mij enorm. Je liefde voor het vak straalt ervan uit!
 • De manier waarop jij kleding combineert en elke dag een feestje maakt van je outfit is bewonderenswaardig. Mooi om te zien dat je echt een eigen stijl hebt die past bij jou en hoe je bent. Je laat jezelf echt zien, uniek en authentiek.
 • Je ben in staat goed en duidelijk te communiceren waardoor je anderen meeneemt in je opinie en helpt één richting op te gaan.
 • Ik kan zien dat je een doorzetter bent. Ook al liep je tegen een aantal problemen aan, toch bleef je vasthouden aan je doel en laat jij je niet uit de weg slaan. Knap dat jij het doel voor ogen blijft houden.
 • Dit soort prestaties zijn niet voor iedereen weggelegd. Knap dat je dit voor elkaar hebt gekregen! Je mag trots zijn op jezelf.
 • Ik geloof in jou en dat je het kan. Jij bent de aangewezen persoon om dit voor elkaar te krijgen en ik vertrouw jou ermee.
 • Je hebt hier vast veel tijd en energie in gestoken! Dit zie je zeker terug in het eindresultaat. Goed gedaan.
 • Het betekent veel voor mij dat je het opmerkte en ernaar hebt gevraagd. Het biedt mij perspectief dat ik met dit soort kwesties bij je kan komen.

Dit waren maar een paar voorbeelden

Waarschijnlijk zie je zelf al in wat voor soort complimenten je geeft. Dit zullen soms oppervlakkige en soms effectieve complimenten zijn.

Willen jij en je collega’s hiermee oefenen zodat jullie onderling de waarderingscultuur kunnen stimuleren? Dan is onze incompany workshop Effectief complimenteren waarschijnlijk interessant voor jullie Tijdens de workshop kunnen jullie oefenen, luisteren en observeren. Zo krijg je de nieuwe skills binnen no time onder de knie.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

De cijfers liegen er niet om: uit onderzoeken van het CBS en TNO blijken maar liefst 1,2 miljoen werknemers last te hebben van burn-outklachten. De te hoge werkdruk zorgde er zelfs voor dat een half miljoen medewerkers langdurig ziek waren. Een ramp voor de...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.