Er is iets aan de hand in werkend Nederland. De pensioensleeftijd is verhoogd, waardoor er langer wordt doorgewerkt. Tegelijkertijd betreden jongeren steeds eerder de arbeidsmarkt. En dit heeft gevolgen voor werkgevers. Want voor het eerst hebben werkgevers in zulke grote mate te maken met vier verschillende generaties binnen de organisatie.

Voor sommige organisaties is dit een strubbeling. Want hoe richt je je bedrijf nou zo in, zodat iedereen tevreden en gemotiveerd blijft. Andere organisaties lijken hier moeiteloos mee om te kunnen gaan. Hoe kan dat? Hoe kan je als werkgever de verschillende generaties samenbrengen? Zodat ze niet tegen elkaar, maar juist met elkaar gaan werken?

In dit artikel lichten we je de verschillende generaties toe, behandelen we de verschillen én zoomen we in op de overeenkomsten. Zodat jij handvatten krijgt om deze mix van generaties in harmonie te laten presteren.

Gratis whitepaper.. voordat je verder gaat

Zoek je naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

Met welke generaties kun je te maken krijgen in teams

Wil je een sterk team neerzetten? Dan zal je je moeten verdiepen in de verschillende generaties. Uiteindelijk wilt iedereen waardering krijgen, gezien worden en complimenten krijgen. Maar elke generatie wil dit op een andere manier. Maar laten we beginnen bij het begin, want welke generaties zijn er precies?

De babyboomers (55-64 jaar)

De babyboomers zijn opgegroeid in de naoorlogse wederopbouw. Door jongeren worden babyboomers nogal eens gezien als ouderwets en conservatief. Ze gaan volgens hen niet snel genoeg mee met de tijd en blijven liever vasthouden aan hoe zaken in het verleden waren geregeld.

Anderzijds hebben babyboomers een schat aan kennis en ervaring. Ze zijn voor veel organisaties onmisbaar, omdat ze alle kneepjes van het vak kennen.

Generatie X (35-54 jaar)

Generatie X wordt ook wel eens gekscherend 'Generatie Nix' genoemd. Het is een 'tussengeneratie' die wat minder specifieke eigenschappen heeft. Wel is deze generatie sterk vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt

De kracht van deze generatie zit in de combinatie van kennis en een frisse blik. Ze weten veel en hebben veel ervaring. Maar ze zien ook dat dingen beter kunnen. Deze frisse blik helpt om processen te verbeteren zodat de organisatie efficiënter en productiever wordt.

Generatie Y (25-34 jaar)

Generatie Y worden ook wel de Millenials genoemd. Generatie Y is opgegroeid met alle digitale mogelijkheden. Door andere generaties wordt deze lichting gezien als uitdagend. Ze zijn doorgaans meer op zichzelf gericht, verwachten veel verantwoordelijkheid en willen snel groeien. Ze hebben daardoor het stempel 'ongeduldig'.

De kracht van generatie Y zit in het feit dat zij echte aanjagers zijn van verandering. Ze kijken op een compleet andere manier naar werk. Daardoor veranderen organisaties in hoog tempo. Ze moeten wel, want millennials verwachten van hun werkgever dat zij goed zijn voor hun personeel, voor hun klanten en voor de wereld.

Generatie Z (18-24 jaar)

En tot slot de nieuwste generatie die langzaamaan de arbeidsmarkt op komt, Generatie Z. Er is nog geen hele duidelijke definitie van deze vrij nieuwe generatie. Ze worden ook wel de Zoomer genoemd. Het internet is hun eerste levensbehoefte. Ze zijn vaak vanaf jonge leeftijd al begonnen met het gebruiken van software, games, apps en andere technologie.

Vier totaal verschillende generaties

Kortom, we hebben momenteel te maken met vier totaal verschillende generaties. Generaties die er andere denkwijzen op na houden, verschillende levensbehoeften hebben en aan verschillende onderdelen in het leven waarde toekennen.

Het hebben van verschillende generaties binnen een team kan voor- en nadelen hebben. Wellicht heb je dat al eens gemerkt in de praktijk. De hamvraag is: hoe kan je verschillende generaties binnen een team goed benutten? We geven je vier tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Tip 1: Van welke generatie ben jij?

Kijk eerst eens naar jezelf. Van welke generatie ben jij? Hoe ervaar jij de verschillen tussen de generaties? Waar heb je moeite mee? Waar geniet je van? En wat vindt je belangrijk in de samenwerking? Door deze vragen te beantwoorden kom je tot de ontdekking dat ook jij specifieke eigenschappen hebt en dus een invloed hebt op de samenwerking. Dit besef helpt je om zelf bij te dragen aan het samenbrengen van de generaties. Immers: verandering begint vaak bij jezelf.

Tip 2: Blijf niet als individu werken

Verschillende generaties kunnen ontzettend veel van elkaar leren. Het is hierboven al even genoemd. Oudere generaties hebben vooral veel praktijkervaring, terwijl de jongeren vaak digitale wonderen zijn. Door generaties samen te laten werken kunnen ze van elkaar leren. De belangrijkste tip is om jongeren en ouderen juist aan elkaar te koppelen. Zo merken ze zelf dat ze elkaar kunnen aanvullen en elkaar beter kunnen maken.

Tip 3: Laat generaties elkaar ontdekken

Door generaties te leren kennen ontstaat er meer begrip voor elkaar. Laat medewerkers op een andere manier met elkaar in contact komen dan tijdens het werk. Door bijvoorbeeld een workshop of training te organiseren. Zo ontstaat er ruimte om elkaar ook te leren kennen en ook echt te begrijpen. Je zal zien dat de samenwerking tussen generaties daarna al een stuk soepeler verloopt.

Tip 4: Succes moet gevierd worden

Hebben jullie als team een fantastisch resultaat geboekt? Vier dit dan ook samen. Door stil te staan bij de teamprestaties smeed je een hechte band. Op zulke momenten lijken de verschillen tussen generaties even helemaal te verdwijnen. Iedereen vindt het leuk om prestaties te vieren en gewaardeerd te worden, ongeacht uit welke generatie je komt. Organisaties die hier voldoende ruimte voor maken zullen merken dat de kloof tussen generaties steeds kleiner wordt.

Verbind generaties op kantoor

Zitten jullie met de handen in het haar omdat verschillende generaties binnen de organisaties niet optimaal samenwerken of zelfs lijken te botsen? Geen zorgen, want de generatiekloof tussen collega's verkleinen is makkelijker dan je denkt. In onze workshop Verbind generaties op kantoor gaan we hier uitgebreid mee aan de slag. We zorgen dat collega's meer inzicht krijgen in elkaars denken, doen en laten. Het resultaat: meer acceptatie, meer cohesie en hechtere onderlinge banden tussen werknemers uit verschillende generaties. Daarmee groeit het plezier, het teamgevoel én de teamprestaties.

Zoek je een zakelijke workshop voor je medewerkers?

Hulp of advies nodig?

Heb je interesse in deze zakelijke workshop en wil je graag even sparren over jullie situatie en specifieke leerdoelen? We helpen je met plezier verder!

Onze accountmanagers staan klaar om je geheel vrijblijvend te adviseren.

Of bel ons gewoon even op 030 - 227 2404

Bekijk onze whitepapers

Wil je het beste uit je medewerkers halen? Onze gratis whitepapers helpen je.

1.500+ organisaties
gingen je voor

9.0

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn.

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!