Chat with us, powered by LiveChat
Home | De opmars van mindfulness op de werkvloer

De opmars van mindfulness op de werkvloer

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Mindfulness is al vele jaren een veel gebruikte methode om tot rust te komen. Om je hoofd even leeg te maken, zodat je weer ruimte hebt voor nieuwe dingen. Ook binnen het bedrijfsleven wordt mindfulness steeds nadrukkelijker gebruikt als tool om een beter werkklimaat te realiseren. En dat is niet voor niks, want mindfulness helpt je om te relativeren, om stress te verlagen, om je werk te kunnen ordenen, et cetera, et cetera. Kortom: mindfulness helpt je om vitaler, gelukkiger én gezonder te werken en te leven.

Waarom is mindfulness op de werkvloer zo in opmars?

Stress en burn-out klachten zijn veel voorkomende oorzaken van verzuim binnen organisaties. Steeds meer mensen ervaren een hoge werkdruk en de bijbehorende gevoelens van stress. Als deze gevoelens te lamg aanhouden kan dat leiden tot serieuze problemen. Psychosociaal ziekteverzuim is erg vervelend. Het duurt vaak relatief lang voordat je ervan herstelt en is mentaal erg belastend.

Mindfulness is zo in opmars omdat het sterk kan bijdragen aan het reduceren van stress. En daarmee dus ook bij het voorkomen van burn-outs. Mindfulness is dus een preventiemiddel. En omdat deze methodiek zo krachtig is zie je de laatste jaren dat steeds meer organisaties mindfulness omarmen.

Herstellen of voorkomen

Om stress en spanning te voorkomen, of om te herstellen van een burn-out als het al te laat is, is rust en ontspanning belangrijk. Mindfulness helpt hierbij. Mindfulness draait erom dat je met je gedachtes in het hier en nu komt. Je bent dus bewust bezig met het moment waarop je in dat moment leeft. De rust die dit brengt zorgt ervoor dat je even volledig kan ontspannen.

Bewuste keuzes kunnen maken

Daarnaast helpt mindfulness je om bewustere keuzes te maken. Om even tot jezelf te komen en een oplossing of keuze maken die past bij het moment. Je herkent het bijvoorbeeld eerder als je prikkelbaar wordt, of als er een negatieve emotie op komt borrelen. Door die herkenning en bewustwording kan je beter met situaties omgaan.

Mindfulness wordt steeds populairder op de werkvloer

De voordelen van mindfulness

We hebben hierboven al een aantal voordelen beschreven. Maar mindfulness brengt nog meer positieve gevolgen met zich mee. We nemen je hieronder mee in een aantal van de belangrijkste:

Het maakt je een fijnere collega

Mindfulness maakt je een fijnere collega. Door meer rust in je hoofd is het makkelijker om compassie te tonen, coulant te zijn en anderen te begrijpen. Mindfulness is dus zeker niet alleen fijn voor jezelf, maar ook de mensen om je heen merken het verschil. Daardoor versterkt de onderlinge relatie tussen jou en collega’s en wordt het kantoor een aangenamere plek.

Het helpt om beter te kunnen slapen

Na een drukke werkdag lig je nog vaak te malen in bed. Je moet nog zo veel doen! Taken zijn nog niet afgerond en je agenda staat vol.

Mindfulness helpt je om privé en werk beter te kunnen scheiden. Op die manier krijg je meer controle over je emoties en gedrag. Dat kan helpen als je drukke tijden hebt. Het gaat je beter af om de werkdag af te sluiten en thuis echt tot rust te komen. Daardoor ontspan je meer en kan je meer tijd spenderen aan de dingen die je leuk vindt.

Je verwerkt gedachtes en emoties beter

Mindfulness helpt je hersenen om een betere controle te krijgen over het verwerken van gedachtes en emoties. Het helpt je om te beseffen dat gedachtes en emoties komen en gaan, en dat je daar niet perse direct op hoeft te acteren. Daarvoor kom je meer in balans en ervaar je meer rust en kracht.

Muziek klinkt beter

En als laatste voordeel. Muziek klinkt beter door mindfulness. Niet direct werk gerelateerd, maar wel fijn om te weten, toch? Mindfulness blijkt namelijk te helpen om je betrokkenheid bij muziek te vergroten. Uiteindelijk wordt zelfs gezegd dat door met een bepaalde focus naar muziek te luisteren, je kwaliteit van leven verbetert. Dit verzinnen we niet zelf. Het onderzoek vind je hier terug.

Hoe kan je mindfulness toepassen op de werkvloer

Zoals we al schreven: veel organisaties zijn bezig met mindfulness op de werkvloer. Je ziet daarom verschillende initiatieven ontstaan. Van meditatieruimtes tot mindfulness trainingen en alles er tussenin. Hieronder delen we een aantal van de meest populaire toepassingen met je:

Meditatieruimte

Organisaties kunnen medewerkers helpen door een meditatieruimte te creëren. Een fijne ruimte waar medewerkers zich even terug kunnen trekken. Door een moment van rust te pakken kan je daarna weer effectief aan de slag.

Cultuurprogramma

Sommige organisaties bouwen een cultuurprogramma rondom het thema mindfulness. Een programma dat in het teken staat van de gezondheid van de medewerkers. Niet alleen mindfulness komt aan bod, maar ook sport, beweging en gezonde voeding worden behandeld. Het programma is doorgaans bedoeld om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten.

Elke dag een paar minuten

Mindfulness kan je op elk moment van de dag een paar minuten toepassen. Sommige organisaties stimuleren medewerkers hierin. Door ze aan te moedigen om even te gaan wandelen, pauze te houden in het zonnetje, et cetera. Ook dat is een vorm van mindfulness die je helpt om het werk even los te laten.

Mindfulness training of workshop

Regelmatig organiseren bedrijven mindfulness workshops voor werknemers. Een mindfulnesstraining is meestal erg praktijkgericht. Deelnemers krijgen de nodige theorie maar gaan daarna vooral zelf aan de slag. Op die manier krijgen ze de nieuwe kennis en kunde direct onder de knie en kunnen ze deze direct toepassen.

Mindfulness stimuleren? Bekijk onze workshop Mindfulness op werk

Zoals je ziet kan mindfulness ontzettend veel betekenen voor de vitaliteit en het werkgeluk van werknemers. Wij stimuleren iedere organisatie daarom om mindfulness een plek te geven in het beleid omtrent duurzame inzetbaarheid.

Onze workshop Mindfulness op werk helpt daarbij. Deze praktische workshop leert werknemers hoe zij zelfstandig aan de slag kunnen met mindfulness. We leren ze hoe ze mindfulness kunnen toepassen op de werkvloer, zodat ze voortaan altijd een moment van rust kunnen nemen.

Willen jullie eens sparren over deze workshop? Of zoeken jullie een pakket aan workshops om op te nemen in jullie vitaliteitsbeleid? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Een van onze coördinatoren helpt je graag.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.