Home | 3 positieve effecten: Waarom iedereen feedforward moet kunnen

3 positieve effecten: Waarom iedereen feedforward moet kunnen

Tags: Communicatie | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Feedforward’. Het woord zegt het eigenlijk al. Feedforward kijkt vooruit. Naar de toekomst! Naar wat je wilt bereiken en hoe je dit samen met anderen op een effectieve manier kan realiseren. En daar zit meteen het grote verschil met feedback.

Want feedback blikt vaak terug op het verleden. Een terugblik op situaties waarop je geen invloed meer kan uitoefenen. En bovendien concentreert het zich vrijwel altijd op dingen die niet goed zijn gegaan. Feedforward helpt feedforward je juist met een positieve blik op de toekomst. Want door op voorhand gewenst gedrag uit te spreken, heeft de ander direct de kans om dit tot uitvoering te brengen.

Feedforward is een relatief nieuw begrip. Toch stappen veel organisaties over van de jaarlijkse feedback gesprekken, naar feedforward gesprekken. Ook dieper in de organisatie wordt het steeds meer gestimuleerd om feedforward te gebruiken. In dit artikel helpen we je op weg om het nut van feedforward te begrijpen. En we delen waarom iedereen op de werkvloer feedforward zou moeten toepassen.

Wat zijn de positieve effecten van feedforward?

Feedforward is een middel om vooruit te kijken. Het heeft een coachend karakter waarmee je medewerkers of collega’s stimuleert om over te gaan tot actie. Gemaakte fouten kunnen immers niet worden hersteld. Hoe je iets in de toekomst gaat aanvliegen is nog wel te bepalen!

Daarnaast staan niet problemen, gebreken en tekortkomingen in het middelpunt. Juist successen, persoonlijke kwaliteiten en sterkten van collega’s staan centraal.

Natuurlijk heeft dat effect in de organisatie. Wat denk je dat het bijvoorbeeld doet met de motivatie van collega’s? Of met de muurbloempjes in de organisatie? Juist de krachtige karaktereigenschappen worden benadrukt zodat ze ingezet kunnen worden. Feedforward is een bron van positieve effecten. Om je over de brug te helpen:

🥇 Effect 1: Je raakt gemotiveerd door feedforward

Een belangrijk voordeel van feedforward is dat het makkelijker is om mensen te motiveren. Komen er langlopende projecten aan waar de volle aandacht naar toe moet? Of sta je in de startblokken om grootse dingen in de organisatie te ontwikkelen? Dan is het essentieel dat je collega’s motiveert om het uiterste uit zichzelf te halen.

Wil je iets in de organisatie gedaan krijgen, dan heb jij je collega’s nodig. Want de eigenschappen van je collega’s kun je goed gebruiken. Door ze middels feedforward een steuntje in de rug te geven motiveer je hen om die kwaliteiten in te zetten.

🥈 Effect 2: Sterke kwaliteiten worden benadrukt, gezien en gebruikt

Met feedforward worden sterke kwaliteiten geroemd en benut. Want als je aangeef dat je iets van iemand verwacht omdat hij of zij daar zo goed in is, zal je merken dat iemand die kwaliteit nog meer wil benutten.

Daarnaast zorgt het ook voor voldoening. Zodra medewerkers kunnen doen wat bij ze past en waar ze goed in zijn, zullen ze ook met meer plezier naar hun werk komen. En dat heeft weer een positieve invloed op de motivatie.

🥉 Effect 3: Feedforward zorgt voor meer vertrouwen in het team

Door elkaar positief te stimuleren bouw je een vertrouwensband op. Er zal een open sfeer ontstaan. Hierdoor is de drempel om elkaar over bepaald gedrag of werkwijzen te benaderen veel kleiner. Als dit onderlinge vertrouwen ontstaat merk je daar op allerlei vlakken de positieve impact van.

Zo wordt er niet meer veroordeeld en ontstaat er meer wederzijds begrip en coulance. Collega’s voelen zich niet snel aangevallen als er wel een kritiek punt wordt besproken. En je weet elkaar te vinden als je elkaar nodig hebt. Zo kun je als team echt gaan presteren op de toppen van jullie kunnen.

Alleen nog maar feedforward?

Eerder schreven we al over de verschillen tussen feedback en feedforward. Het mooiste is als je een combinatie weet te maken tussen feedback en feedforward. Door beide in te zetten kunnen werknemers, teams en organisaties grote groeistappen maken! Werknemers hebben dan alle benodigde tools om effectief met elkaar te communiceren.

Wil je aan de slag met het geven van feedforward?

Het is leuk om te lezen wat voor effect feedforward heeft, maar hoe ga je het nu toepassen in de praktijk? Een nieuwe manier van communiceren is lastig aan te leren. Zeker als je gewend bent te werken met feedback, beoordelingsgesprekken, de hamburgermethode of noem maar op.

In onze incompany workshop ga je aan de slag met het hele team. Door te oefenen met verschillende opdrachten en rollenspellen maak jij je de techniek zo eigen!

Bijkomend voordeel: je gaat als team direct aan de slag met het geven van adviezen aan elkaar. Positief gedrag wordt beloond en persoonlijke groei gestimuleerd. Het verbindingsproces begint gelijk bij de start. Na de workshop feedforward merk je dus direct het verschil!

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Gun jij je medewerkers en jezelf minder werkstress en meer rust en positiviteit? Pas dan mindfulness op kantoor toe. Iedereen kan het, het kost weinig tijd en het levert een hoop op: meer werkplezier, energie en productiviteit op de werkvloer. Maar hoe...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.