Chat with us, powered by LiveChat
Home | Wat is Feedforward? En hoe verschilt het van feedback?

Wat is Feedforward? En hoe verschilt het van feedback?

Tags: Communicatie | Professionele competenties | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Feedforward is een begrip dat binnen werkend Nederland steeds meer aan populariteit wint. Bij steeds meer organisaties wordt er getraind op het gebruik maken van feedforward. En dat vinden we best logisch, want het is een krachtig communicatie instrument.

Maar waar iedereen wel weet wat feedback inhoudt, roept feedforward bij mensen nogal eens wat vraagtekens op. Want waar richt feedforward zich precies op? We kunnen het vrij eenvoudig maken door de naam te ontleden.

Waar feed’back’ zich richt op het verleden, richt feed’forward’ zich op de toekomst. Dat maakt het ook zo effectief. Kort gezegd spreek je met feedforward toekomstgerichte verwachtingen uit. Bijvoorbeeld over hoe je verwacht dat iemand een taak zal uitvoeren. Door die verwachting uit te spreken weet een ander wat hij kan doen om succesvol te zijn.

De 3 verschillen tussen feedforward en feedback

In onderstaande tabel zoomen we wat dieper in op de verschillen tussen feedback en feedforward.

Verschil 1: Coachend vs. corrigerend karakter

Feedforward heeft een coachend karakter. Feedforward is daarom voor de gever leuk en stimulerend. Feedback geven heeft een corrigerend karakter. Het geven van feedback veroorzaakt daarom soms spanning bij de gever.

Verschil 2: Toekomstgericht vs. gericht op het verleden

Feedforward gaat over de toekomst. Toekomstig gedrag is nog te veranderen. Het resultaat van de feedforward wordt daardoor direct duidelijk. Feedback gaat over het verleden. Het verleden is niet meer te veranderen. De resultaten van de feedback moeten in de toekomst blijken.

Verschil 3: Regelvrij vs. specifieke regels

Feedforward is regelvrij. Je hoeft de ontvanger minder goed te kennen en geen stramien aan te houden. Feedback moet volgens specifieke regels worden gegeven om de impact en effectiviteit te waarborgen.

Feedforward heeft geen regels, wel richtlijnen

Zoals we hierboven al delen: voor feedforward zijn er geen specifieke regels, zoals je die bij feedback wel hebt. Feedforward is in de basis regelvrij, maar zoals bij iedere vorm van communicatie heb je wel richtlijnen. Dat zijn zaken waar je rekening mee kan houden om jouw boodschap zo effectief mogelijk over te laten komen. Deze richtlijnen zijn als volgt:

  1. Benoem de feiten altijd vanuit jezelf;
  2. Wees specifiek over het gedrag dat je verwacht;
  3. Geef de gevolgen of effecten aan van het wel of niet laten zien van dit gedrag;
  4. Geef feedforward op het juiste, rustige moment;
  5. Let op non-verbale signalen;
  6. Onthoud je van adviezen;
  7. Geef ruimte voor een reactie.

Lukt het je om deze richtlijnen te volgen? Dan is de kans groot dat jouw boodschap helder bij de ontvanger binnenkomt. De kans van slagen wordt dan direct een stuk groter.

Feedback wordt soms ervaren als bedreigend

Feedback wordt door veel werknemers nogal eens ervaren als bedreigend. Feedback heeft een corrigerend karakter. En gecorrigeerd worden levert maar zelden een prettig gevoel op. Je krijgt bijvoorbeeld van een ander te horen dat je dat project niet optimaal hebt gemanaged. Of dat je actie in die vergadering van vorige week een negatieve impact heeft gehad. Niet fijn.

Daarbij moet wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt. Feedback hoeft namelijk niet bedreigend te zijn, mits zowel de gever als ontvanger kennis en kunde hebben op dit gebied. Als beide partijen weten hoe zij feedback geven en ontvangen, is feedback helemaal niet eng of vervelend. Sterker nog: het wordt dan een krachtig middel om jezelf en je collega’s verder te helpen.

Feedforward wordt niet ervaren als bedreigend

Feedforward wordt doorgaans ervaren als totaal niet bedreigend. Allereerst omdat het een coachend karakter heeft. Dat betekent dat je positieve verwachtingssignalen afgeeft. Je geeft aan dat je hoopt/verwacht dat jouw collega een actie uitvoert. Als gever is dat een prettige boodschap om over te brengen.

Als ontvanger is die boodschap ook niet vervelend. Het is juist een kans om iets te doen waarvan je weet dat dat de gever tevreden zal stellen. En omdat de ontvanger 100% invloed heeft op de toekomst zal hij zich gestimuleerd voelen om het gewenste gedrag te laten zien.

Feedforward en feedback combineren

Volgens ons kan een hedendaagse professional niet zonder feedforward. Maar ook feedback verdient nog steeds een prominente plaats in iemands skillset. Juist de combinatie van deze twee communicatievormen kan ervoor zorgen dat een professional kan floreren. Door elkaar te feedforwarden en feedbacken groeien werknemers, teams en de organisatie.

De reden dat feedback nog steeds relevant is, is onder andere omdat je simpelweg niet iedere toekomstige actie of gedraging kan coachen. Dat is ten eerste onhaalbaar en ten tweede bijzonder inefficiënt. Waar samengewerkt wordt zullen altijd zaken onbesproken blijven. Dat zal altijd resulteren in fouten, miscommunicaties en verwarringen. En dat is helemaal niet erg, want op die momenten kan feedback worden ingezet.

Willen jij en je collega’s de kracht van Feedforward ervaren?

Dat begrijpen we. We willen je aanmoedigen om de komende week eens te oefenen met het geven van feedforward. Daarvoor hebben we een eenvoudige opdracht voor je. Je voert hem in 4 stappen uit:

  1. Open je werkagenda en bekijk welke afspraken je volgende week hebt. Kies één afspraak uit;
  2. Inventariseer welke stakeholders er bij deze afspraak zijn en wat zij moeten inbrengen of aanleveren;
  3. Neem vandaag of morgen contact op met een van deze stakeholders en geef alvast aan wat jouw verwachtingen zijn van hetgene dat zij moeten bedragen;
  4. Ervaar of deze persoon jouw toekomstgerichte verwachtingssignaal heeft opgepikt en uitgevoerd.

Volg onze incompany workshop Feedforward 👇

Willen jij en je collega’s echt alles leren over dit onderwerp? Dat begrijpen we, want Feedforward hoort thuis in de skillset van iedere professional. In onze incompany workshop Feedforward nemen we jullie in dit thema. We combineren de theorie veelvuldig met een breed scala aan praktijkonderdelen. Zo brengen jullie de nieuwe kennis en kunde direct in de praktijk.

Het resultaat? Jullie team communiceert nog effectiever, werkt beter samen en levert betere prestaties. Daar worden jullie én de organisatie beter van.

👉  Bekijk de workshop hier!

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.