Home | Hoe toon je waardering voor een collega?
Je collega waardering tonen

Hoe toon je waardering voor een collega?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Ieder mens heeft van jongs af aan behoefte aan erkenning, waardering en begrip. Complimenten als ‘wat heb je heerlijk gekookt’, ‘wat goed dat je vrijwilligerswerk doet’ of ‘wat stoer dat jij elke dag op de fiets naar je werk gaat’ doen nu eenmaal goed. Het zorgt ervoor dat jij je gezien en gehoord voelt en daarmee van betekenis bent.

Je wilt niet alleen waardering en erkenning van je familie en vrienden, maar ook van je collega’s. Vaak krijg je door het tonen van waardering ook waardering terug. Maar hoe toon jij je waardering? Hieronder leggen we eerst kort uit waarom het tonen van waardering belangrijk is. Vervolgens delen we zes manieren om jouw collega’s te laten zien dat je ze waardeert.

Waarom is waardering tonen voor je collega belangrijk?

Volgens de bekende psycholoog Abraham Maslow is erkenning en waardering krijgen een belangrijke basisbehoefte van de mens. Het gaat niet alleen om het ontvangen van schouderklopjes voor de goede dingen die je hebt gedaan, maar ook om erkenning van het leed dat jou is overkomen.

Wanneer niet aan deze basisbehoefte wordt voldaan, kan jij je verdrietig, boos of gefrustreerd voelen. Gelukkig werkt het ook omgekeerd. Op het werk zal het tonen van waardering voor je collega’s veel opleveren. Het:

  • Verbetert de werksfeer en het werkplezier
  • Verhoogt de motivatie en betrokkenheid
  • Vergroot het zelfvertrouwen
  • Zorgt voor een hogere productiviteit
  • Versterkt de onderlinge verbondenheid

Niet alleen je collega’s worden blij en productief van een compliment. Je zult merken dat het tonen van waardering jouzelf ook een goed gevoel geeft. Er zijn tal van manieren om te laten zien dat jij je collega’s waardeert. Hieronder beschrijven we er zes.

Zes manieren om een collega je waardering te tonen

De volgende zes manieren zijn geschikt om waardering te tonen voor collega’s. Niet elke manier past bij iedereen, want elke mens is immers uniek. Het ene teamlid wordt dolblij wanneer hij of zij tijdens de vrijdagmiddagborrel en plein public een compliment krijgt. Een ander wil juist door de grond zakken tijdens een publieke loftuiting. Bedenk dus van tevoren welke manier van waardering het beste past.

1. Geef een compliment

Met een compliment geef je duidelijk aan dat je jouw collega waardeert. Het heeft echter geen zin om opeens lukraak met complimenten te gaan strooien. Het is belangrijk dat je compliment persoonlijk, concreet en gemeend is. Wanneer je als teamleider af en toe ‘goed gedaan’ roept, geeft dat weinig blijk van echte waardering. Doorgaans is het effectiever om concreet te benoemen wat iemand goed heeft gedaan, bijvoorbeeld: ‘Vincent, ik vind dat je duidelijk en met humor de presentatie voor het directieteam hebt verzorgd.’

2. Zeg dank je wel

Niet alleen een compliment, ook een bedankje is een mooie manier om waardering voor je collega te tonen. Je kunt je collega face-to-face bedanken, maar ook een handgeschreven kaartje geven. Net als bij het complimenteren geldt dat het belangrijk is om persoonlijk en oprecht te zijn: ‘Bedankt Eveline dat je mij hebt geholpen bij het voorbereiden van de belangrijke presentatie voor het directieteam.’

3. Neem een extra koffie mee

Ben jij meer van de daden dan van de woorden? Ook dan kan jij uitstekend jouw waardering tonen. Wanneer je in de pauze bijvoorbeeld naar dat leuke koffietentje om de hoek gaat, kun je iets lekkers voor je collega meenemen. Een flat white, americano of een verse brownie is een smakelijke blijk van waardering.

Waardering tonen voor collega's doe je zo

4. Geef een persoonlijk geschenk

Je hoeft niet elke dag een cadeau op het bureau van je collega te leggen, maar het is wel leuk om bij bijzondere gelegenheden iets te schenken. Je kunt denken aan een cadeau bij terugkeer van een zwangerschapsverlof, wanneer iemand een bepaald aantal jaren bij de organisatie werkt of als iemand is getrouwd. Het gaat daarbij niet om de kosten van het cadeau, maar om de intentie erachter.

5. Maak tijd vrij voor je collega

Het tonen van interesse in je collega is ook een mooie vorm van het uiten van waardering. Vraag je collega hoe het weekend was, stel voor om samen te lunchen of een blokje om te gaan in de middagpauze. Ook kun je hem of haar uit de brand helpen wanneer je collega vastloopt in het werk. Alleen al door het aanbieden van de hulp zal je collega zich gewaardeerd voelen.

6. Vier successen samen

Als teamleider of manager is het ook belangrijk om aan je team als geheel je waardering te tonen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de grotere en kleinere successen samen te vieren. Koop een taart wanneer er een nieuwe grote klant is binnengehaald of trakteer je teamleden op een borrel wanneer de nieuwe website live staat. Je medewerkers zullen zich gewaardeerd voelen en daardoor met meer motivatie, plezier en betrokkenheid hun werk verrichten.

Bovenstaande tips kun je direct in de praktijk brengen, maar soms kan een steuntje in de rug geen kwaad. Wil je dat je team op weg wordt geholpen bij het tonen van meer waardering voor collega’s? Boek dan de workshop Effectief complimenteren van Job Education.

De workshop Effectief complimenteren

Altijd al benieuwd naar het geheim van effectief complimenteren? Volg dan met je team de workshop Effectief complimenteren. Als team breng je in kaart hoe er in de organisatie met het uitdelen en ontvangen van complimentjes wordt omgegaan. Vervolgens leer je onder andere via rollenspellen hoe je als medewerker en als teamleider een effectief compliment kan geven. Ook ontdek je welk type compliment in welke situatie het meest geschikt is. Aan het eind van de training kan elk teamlid met een gericht compliment zijn of haar collega waardering tonen.

Boek een leerzame workshop bij Job Education

Job Education is de #1 aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen bij je langs op kantoor met een workshop die op jouw leerwensen is afgestemd. Op die manier is de workshop relevant, praktisch en de ontwikkeling van je medewerkers het grootst.

Wil jij een workshop boeken over het tonen van waardering aan je collega? Of wil je liever eerst met ons overleggen? Neem dan contact op met Job Education. Samen kijken we graag naar een geschikte workshop voor jou en je team.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Waarom jouw team baat heeft bij een customer journey workshop

Waarom jouw team baat heeft bij een customer journey workshop

Er schuilt een kern van waarheid in het aloude spreekwoord ‘de klant is koning’: elke organisatie probeert haar klanten zo goed mogelijk te helpen. Een tevreden klant blijft immers de producten of diensten afnemen en verspreidt vaak positieve berichten over...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.