Home | Je werk en privé in balans houden. Leuk.. maar hoe doe je dat?

Je werk en privé in balans houden. Leuk.. maar hoe doe je dat?

Tags: Vitaliteit en werkplezier | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Het wordt ons niet makkelijk gemaakt om werk en privé gescheiden te houden. Tegenwoordig kun je overal bereikbaar zijn. Overal is wifi of 4G en je kan altijd op je laptop, tablet of telefoon.

Hoe makkelijk open je dan nog even snel je werkmail als je net lekker thuis op de bank ploft? Of je regelt op kantoor nog even die tandartsafspraak voor het hele gezin. Bij de meesten van ons lopen werk en privé vaak genoeg in elkaar over.

Zijn we er wel zo op vooruit gegaan als we denken?

Het lijkt alsof we er ontzettend op vooruit zijn gegaan met alle moderne technologieën. Maar is dat wel zo? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste mensen een verstoorde werk-privé balans hebben. Ondanks dat we weten dat die balans belangrijk is, ervaren we moeite om hem te vinden én houden. We bevinden ons continu in de spagaat tussen werk en privé.

Hoe zit het met de balans tussen werk en privé en duurzame inzetbaarheid?

De cijfers liegen er niet om. Een steeds grotere groep werknemers ervaart een grote werkdruk. En de uitval onder deze groep is groot. Ook vinden steeds meer werknemers dat het werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven.

Dat komt voornamelijk door een te grote werkdruk en het gevoel dat ze ook buiten werktijden te vaak aan het werk zijn, of op zijn minst stand-by moeten staan. Natuurlijk leidt dit tot klachten. En als het verkeerd gaat, gaat het vaak om relatief langdurig verzuim.

De duurzame inzetbaarheid onder druk

Heb je een slechte werk-privé balans? Dan kan dit zich uiten in stress en spanning. Je kunt je werk niet van je afzetten, waardoor je geen tijd voor jezelf hebt, of dit tenminste zo ervaart. Je kunt daardoor een breed scala aan fysieke en mentale klachten ontwikkelen.

Vanzelfsprekend zet dit de duurzame inzetbaarheid onder druk. Want die hoge werkdruk heeft op de korte termijn wellicht wat kleine voordelen (zoals een piek in je productiviteit), maar op de lange termijn is het schadelijk. Constant over je eigen grenzen werken is niet vol te houden.

Het belang van een goede balans tussen werk en privé

Een organisatie wil duurzaam inzetbare medewerkers die prestaties leveren. En als medewerker wil je goed mogelijk presteren, maar tegelijkertijd vitaal, gezond en gelukkig zijn. Daarom is het zo belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Want heb je naast je werk voldoende ruimte om te ontspannen, te genieten van je gezin of aan de slag te gaan met hobby’s? Dan pluk je daar de vruchten van. Ook als werkgever. Want als medewerkers gelukkig en gezond op werk verschijnen heeft dat ook effect op de resultaten.

Een betere balans tussen werk en privé.. zo doe je dat

Dat de balans tussen werk en privé belangrijk is hebben we inmiddels wel duidelijk gemaakt. Maar hoe vind en houd je die balans? Hopelijk helpen onderstaande punten je op weg.

Vraag je af: is de werkdruk standaard of incidenteel?

Om te beginnen kan je kijken naar de scheiding tussen werk en privé. Op dit vlak valt vaak al veel winst te behalen. Iedere werknemer heeft afspraken gemaakt met zijn of haar werkgever. In zoveel uur doe je dit werk en krijg je een bepaald bedrag betaald.

Af en toe overwerken kan natuurlijk voorkomen maar moet niet de standaard zijn. Denk hier voor jezelf eens over na. En is het wel standaard? Dan is het goed om eens met jouw leidinggevende in gesprek te gaan. Wellicht kunnen jullie samen tot praktische oplossingen komen waarmee pieken in jouw werkdruk weer incidenteel worden in plaats van structureel.

Verwachtingen uitspreken en afspraken maken

Een goede werkbalans kan je creëren door afspraken te maken met jezelf, je collega’s en je partner. Ga voor jezelf eens na hoe jij jouw dagen eigenlijk wil indelen. Vanaf hoe laat wil je beginnen? En wanneer wil je wel of niet bereikbaar zijn?

Door na te gaan wat jij fijn vindt (en je verwachtingen hierover uit te spreken) zorg je voor rust. Zeker als je hier concrete afspraken over maakt met je werkgever en andere belanghebbenden. Klinkt heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. We raden het je van harte aan.

Wees niet te streng voor jezelf

Er zullen altijd dagen zijn dat werk en privé weer ouderwets door elkaar heen lopen. En dat geeft je misschien het gevoel dat je helemaal niks voor elkaar hebt gekregen die dag. Dat kan door van alles komen. Een slechte planning, te veel ad hoc of omdat je simpelweg een hectische dag had. Dan pak je tóch ‘s avonds de laptop er nog even bij of handel je nog wat telefoontjes af.

Wees op dit soort momenten niet te streng voor jezelf. De ene dag zal het beter gaan dan de andere. Herpak jezelf, lach er om en probeer de volgende dag jouw werk/privé balans wel weer onder controle te krijgen. Je kan niet van jezelf verwachten dat het altijd perfect verloopt.

Zorg voor voldoende herstel

Vaak is het niet alleen de balans tussen werk en privé die zoek is. Eigenlijk moet je het breder zien. Het gaat om de totale balans in ons leven. We racen maar door van afspraak naar afspraak. Niet alleen voor werk, maar ook in privésferen. We leggen onszelf zo veel op. We moeten van alles en niets minder dan dat. Dat resulteert automatisch in weinig ruimte voor herstel.

En juist dat herstel is zo belangrijk. Even op adem komen en in het hier en nu zijn. Zorg daarom dat je voldoende ontspanningsmomenten in jouw agenda inplant. Zeg eens wat vaker ‘nee’ en houd die tijd over voor dingen waar jij energie van krijgt. Houd je van de sauna? Neem (of maak!) hier dan ook tijd voor. Maak jij hoofd leeg door een paar kilometer hard te lopen? Plan dit dan ook in op dagen dat je daar behoefte aan hebt.

Samen met je collega’s verbetering aanbrengen in jullie werk/privé balans?

Als je met deze tips aan de slag gaat zal je merken dat er al snel een betere balans ontstaat. Maar wellicht herkennen jouw collega’s dit probleem ook. In dat geval organiseren we graag onze incompany workshop Ultieme werk/privé balans voor jullie. Neem gerust contact met ons op.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Gun jij je medewerkers en jezelf minder werkstress en meer rust en positiviteit? Pas dan mindfulness op kantoor toe. Iedereen kan het, het kost weinig tijd en het levert een hoop op: meer werkplezier, energie en productiviteit op de werkvloer. Maar hoe...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.