Inhoudsopgave
Je hebt ruime ervaring in je werk en genoeg expertise om je functie uitstekend uit te kunnen voeren. Maar toch merk je dat collega’s liever naar iemand anders gaan voor advies. In vergaderingen merk je dat je ook een bijrol speelt. En je leidinggevende, die toch echt wel ziet hoe hard je werkt, geeft uitdagende opdrachten aan een ander.
Aan je werkethos ligt het niet. Je werkt hard. Je weet veel. Maar toch wordt je steeds over het hoofd gezien. Alsof je onzichtbaar bent. Waar kan dat aan liggen?
Herken je punten in deze situatieschets? Dan wordt het tijd om met jezelf aan de slag te gaan. Je zal moeten werken aan je zichtbaarheid om meer op de voorgrond te kunnen treden en meer impact te maken.
Welke rol neem jij aan tijdens je werk?
Wil je meer interessante opdrachten of misschien zelfs een andere functie? Of wil je een mooie beoordeling krijgen die echt recht doet aan je prestaties? Dan is het belangrijk dat je jezelf durft te laten zien op de werkvloer.
Elke dag dienen er zich momenten aan waarin jij het verschil kunt maken. Denk eens aan de volgende situaties en stel jezelf de vraag hoe zichtbaar jij bent als ze zich voordoen:
- Tijdens vergaderingen en overleggen
- Als de prestaties van je eigen werk worden besproken
- Als er initiatief moet worden genomen
- Elke dag in je houding en uitstraling
Wat kun je doen om meer zichtbaar te zijn?
We helpen je graag op weg. We nemen de bovenstaande situaties eens door en beschrijven wat jij kan doen om zichtbaar te zijn en impact te maken.
De situatie: een vergadering of overleg
Denk er even over na: hoe kom jij normaal gesproken een overleg of vergadering binnen? Ga je direct zitten en ben je stil?
De manier waarop je een overleg binnenstapt bepaalt al voor een groot deel of jij de aandacht krijgt die je verdient. Heb je wat belangrijks te vertellen, volg dan eens de volgende stappen:
Stap 1. Laat je energie spreken
Stap vol energie naar binnen. Begroet iedereen even en kijk ze aan. Maak contact en glimlach! Laat zien dat jij er bent.
Stap 2. Focus op je doel
Focus op datgeen wat jij te vertellen hebt. Denk niet te veel aan hoe je over komt, dan verlies je jezelf hierin. Concentreer je op dat wat jij wilt vertellen.
Stap 3. Participeer
Neem daadwerkelijk deel aan de vergadering. Stel vragen, deel jouw ervaringen en laat vooral zien dat jij expertise hebt! Laat zien dat jij kunt bijdragen aan het doel van de bijeenkomst.
De situatie: als jouw prestaties worden besproken
Sta je voor je prestaties? Hoe ga je om met eigen successen? Wees hierin vooral niet te bescheiden. Je mag best trots zijn op wat jij hebt bereikt. Laat de resultaten van je werk zien aan je leidinggevende en collega’s. Neem ze mee in de status van je werkzaamheden.
En heb je een belangrijk succes geboekt, vier dit dan samen met je collega’s! Ook als anderen hebben bijgedragen aan het behalen van de prestaties laat je het hun weten en zet je ze in het zonnetje.
De situatie: als er initiatief moet worden genomen
Sommige momenten schreeuwen om iemand die initiatief neemt. Situaties waarin jouw manager vraagt wie dat project wil oppakken, waarna het iets te lang stil blijft.
Leer jezelf aan om op die momenten de regie te pakken. Vind je het een tof project? Neem dan initiatief en pak de kans met beide handen aan. Want zo laat je niet alleen zien wat je kan, maar het krijg je ook meer zelfvertrouwen en een goed gevoel.
De situatie: je dagelijkse houding en gedrag
Dit is het makkelijkste punt om je in eerste instantie op te focussen. Omdat het verbeteren van je houding, gedrag en uitstraling in kleine stapjes kan. En je kan het volledig zelf doen. Nog een voordeel: je kan er mee oefenen zonder dat anderen direct doorhebben dat je hier mee bezig bent.
Het gaat erom dat jij je bewust wordt van je uitstraling: je zithouding, hoe je staat en spreekt. Ook je kledingkeuze helpt daarbij. Een zakelijk jasje geeft je al snel een zekerdere houding dan een shirtje. Laat je eens adviseren en vraag anderen in je privé omgeving wat zij van je houding of kledingkeuze vinden. Je zal merken dat je hierdoor aan zelfvertrouwen wint. En dat resulteert weer in een krachtige, pro-actieve houding op de momenten waarom het gaat.
Start vandaag nog met het maken van progressie
Kijk naar bovenstaande situaties en denk goed na waar jij je eerste verbeterstappen in kunt zetten. Pak het niet te rigoureus aan, maar begin met kleine stappen. Zo gaat de verandering geleidelijk en zal je makkelijker in je ‘nieuwe rol’ kruipen.
Voer veranderingen door, evalueer ze en bepaal welke impact ze hebben. Zo kan je op wekelijkse, of zelfs dagelijkse, basis verder schaven aan jouw zichtbaarheid.
Volg onze workshop Verjaag de Calimero in je
Willen jij en je collega’s je volledig onderdompelen in dit thema? Onze workshop Verjaag de Calimero in je gaat volledig over het vergroten van je zichtbaarheid en invloed.