Chat with us, powered by LiveChat
Home | Hoe kledingstijl en kleurkeuze jouw impact op de werkvloer kan vergroten

Hoe kledingstijl en kleurkeuze jouw impact op de werkvloer kan vergroten

Tags: Professionele competenties | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Het lijkt misschien wat onbelangrijk, maar het dragen van de juiste kleding op de werkvloer kan een groot verschil maken. Want hoe oppervlakkig het ook lijkt, een eerste indruk wordt voor ongeveer 55% bepaald door je uiterlijk. Dat gaat dus om hoe verzorgd je er uit ziet en wat voor kleding je draagt. Je kan hier als werknemer je voordeel mee doen. Zeker als je de impact in je werk wil vergroten, serieuzer genomen wil worden of meer betrokken wilt worden in de organisatie.

Het effect van kleding op je werk

Het dragen van de juiiste kleding maakt in sommige gevallen dus het verschil. Het werkt namelijk twee kanten op. Je voelt jezelf beter en krachtiger, maar je maakt ook meer indruk op anderen. En het heeft nog meer positieve effecten. Het vergroot je zelfvertrouwen, de mate waarin je jezelf en anderen serieus neemt en vergroot jouw effectiviteit op de werkvloer.

Zelfvertrouwen

Als je weet dat je goed gekleed gaat, doet dat iets met je. Het geeft je zelfvertrouwen een boost en dat straal je uit. Je zou zelfs kunnen stellen dat je eigenschappen van je kledingstukken overneemt. Bedenk maar eens hoe jij je voelt in je joggingbroek. En vervolgens hoe jij je voelt als je uit gaat en je best hebt gedaan op je outfit. Je voelt je een stuk zekerder over jezelf, toch? Datzelfde geldt voor kleding op je werk. Hoe wíl jij je daar voelen? Het is waardevol om de kleding te passen die daarmee matcht.

Jezelf en de ander serieus nemen

Door aandacht te besteden aan je kleding laat je zien dat jij jezelf en je gesprekspartner serieus neemt. Heb je een belangrijke afspraak of meeting? Zorg dan dat je goed voor de dag komt. Zie je er goed uit en past je kleding bij de meeting? Dan heb je gelijk een goede eerste indruk te pakken én weet jouw gesprekspartner dat je moeite steekt in de afspraak met hem of haar.

Het vergroot jouw effectiviteit

Door mooie, krachtige kleding te dragen val je eerder op. Anderen worden zich dus sneller en meer bewust van jou. Het wordt hierdoor makkelijker om jouw effectiviteit op de werkvloer te vergroten. Mensen willen naar je luisteren, je boodschap wordt krachtiger en je krijgt meer gedaan.

Verschillende kleuren, verschillende boodschappen

Waarschijnlijk merk je zelf ook dat je verschillende dingen voelt of ervaart bij verschillende kleuren. Een kleur associëren we al snel met een persoonlijkheid, met een gevoel of met een ervaring. Wat doet een kleur dan precies? We geven je een paar voorbeelden:

Blauw

In een zakelijke omgeving is de kleur blauw bijvoorbeeld vrij gangbaar. Een blauwe kleur straalt betrouwbaarheid uit. Het is een behouden en klassieke kleur en daarmee is het in vrijwel iedere situatie een goede en veilige keuze. Perfect voor bijvoorbeeld een afspraak waarin je mensen voor het eerst ontmoet.

Rood

Rood is een minder gangbare kleur in de zakelijke wereld. Maar dat betekent niet dat rood geen voordelen met zich meebrengt. Als je rood draagt val je namelijk op en kom je krachtig over. Het wordt vaak geassocieerd met in het middelpunt willen staan, en soms zelfs met agressiviteit. Rode kleding kan daarom waardevol zijn als je moet debatteren of als er pittige onderhandelingen gepland staan.

Zwart

Zwart wordt ook nog steeds veel gekozen als kleur. Dat komt omdat deze kleur door velen wordt gezien als een veilige keuze, zeker op de werkvloer. Toch moet je met zwart oppassen dat je niet te afstandelijk overkomt. Ga je een gesprek in waarbij je vooral verbinding wil maken met je gesprekspartner? Dan is zwart niet de allerbeste keuze.

Dit zijn natuurlijk maar een paar kleuren waaruit je kan kiezen. Maar deze uitleg geeft je hopelijk wel het inzicht dat de kleur van je kleding wel degelijk invloed heeft op hoe jij gezien en ervaren wordt. Kleur is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden als je jouw impact op de werkvloer wilt vergroten.

Kleding en jouw impact op de werkvloer

3 tips: ervaar direct het effect van de juiste kleding op de werkvloer

Wil je het effect van de juiste kleding merken? Zodat je zichtbaarder wordt, meer impact maakt en betere resultaten boekt? We hebben een aantal vragen voor je opgesteld die hierbij helpen. Beantwoord deze vragen om jezelf krachtig te kleden en het uiterste uit je werk te halen.

Vraag 1: Wat ga je doen vandaag?

Heb je een meeting? Heb je een afspraak met een klant? Ga je een belangrijke presentatie geven? Kortom: wat ga je precies doen vandaag? Zorg ervoor dat je kleding aansluit op je werkactiviteiten. Vraag je altijd af wat je die dag gaat doen en welke kleding jij passend zou vinden op zo’n moment. Probeer je daarnaar te kleden.

Vraag 2: Voel je je nog comfortabel?

Kies niet direct kleding die totaal buiten je comfort zone liggen. Kies liever iets dat bij jou past en waar je je comfortabel in voelt. Draag je nooit een pak? Doe dat dan ook niet als het niet prettig voelt. Het is juist de bedoeling dat jij je zelfverzekerd voelt. Als jij je ongemakkelijk voelt in wat je aan hebt merk je dat terug in jouw uitstraling. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je graag wilt bereiken.

Vraag 3: Is je kleding overzichtelijk?

Spring niet gelijk uit de ban met allerlei wilde kledingstukken en accessoires. Houd het overzichtelijk en zorg voor een rustig kleurenpalet. Zoals we hiervoor al aangeven hebben verschillende kleuren verschillende boodschappen. Denk hieraan als je van plan bent om verschillende kleuren bij elkaar te dragen. Past de boodschap van het kleurenpalet bij elkaar? Of is het tegenstrijdig? Dan is het zaak om het overzichtelijker te maken. Als basis zou je kunnen zeggen dat drie kleuren het maximale aantal is.

Wat is jouw perfecte kledingstijl op werk?

Niet iedereen is een kunstenaar met kleur, kleding en accessoires. Maar wellicht voel je toch de behoefte om te werken aan jouw kledingstijl en kleurkeuze. Daar helpen we je graag mee!

Tijdens de workshop Kledingstijl en kleurkeuze leren we je alles over dit interessante onderwerp. Je ontvangt persoonlijke tips, concrete skills en handige handvatten om de nieuwe kennis zelfstandig toe te kunnen passen. Zo zorg je ervoor dat je voortaan altijd krachtig gekleed naar kantoor komt.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.