Inhoudsopgave
Heb je ons artikel over Feedforward al gelezen? Hopelijk ben je dan doordrongen van de waarde van dit communicatie instrument. Zoals je in dat artikel kon lezen is feedforward in de basis regelvrij. Je hebt dus geen specifieke regels waar je je aan moet houden om de boodschap over te laten komen.
Maar er zijn wel richtlijnen waar je aan kan denken. Deze richtlijnen geven je sturing om jouw toekomstgerichte verwachtingssignaal duidelijk te maken aan de ontvanger. Het gaat om de volgende richtlijnen:
- Benoem de feiten altijd vanuit jezelf;
- Wees specifiek over het gedrag dat je verwacht;
- Geef de gevolgen of effecten aan van het wel of niet laten zien van dit gedrag;
- Geef feedforward op het juiste, rustige moment;
- Let op non-verbale signalen;
- Onthoud je van adviezen;
- Geef ruimte voor een reactie.
Benieuwd naar feedforward voorbeelden?
Om je op weg te helpen hebben we een aantal voorbeeldvragen geformuleerd. Als je goed kijkt zie je dat er in iedere vraag één of meerdere richtlijnen terugkomen.
“Volgende week hebben we die belangrijke vergadering. Ik zou het prettig vinden als je ons drie dagen van tevoren een duidelijke agenda kan sturen. Anders ben ik bang dat we geen efficiënte vergadering kunnen voeren.”
“Bij de volgende evaluatie wil ik graag meer informatie over de status van het nieuwe marketingplan. Anders raken we achterop schema.”
“Kan jij bij de eerstvolgende presentatie meer de lead nemen? Ik geloof dat de presentatie dan vele malen krachtiger overkomt. Wat denk jij?”.
In alle drie deze voorbeeldvragen zitten positieve, toekomstgerichte verwachtingssignalen verwerkt. Ze geven de ontvanger van de feedforward de kans om in de toekomst het gedrag te laten zien waar jij behoefte aan hebt. Door deze coachende manier van communiceren kan je efficiënter communiceren en samenwerken.
Wil je oefenen met deze feedforward voorbeelden?
Dat begrijpen we. We willen je aanmoedigen om de komende week eens te oefenen met het geven van feedforward. Daarvoor hebben we een eenvoudige opdracht voor je. Je voert hem in 4 stappen uit:
- Open je werkagenda en bekijk welke afspraken je volgende week hebt. Kies één afspraak uit;
- Inventariseer welke stakeholders er bij deze afspraak zijn en wat zij moeten inbrengen of aanleveren;
- Neem vandaag of morgen contact op met een van deze stakeholders en geef alvast aan wat jouw verwachtingen zijn van hetgene dat zij moeten bedragen;
- Ervaar of deze persoon jouw toekomstgerichte verwachtingssignaal heeft opgepikt en uitgevoerd.
Volg onze incompany workshop Feedforward 👇
Willen jij en je collega’s meer verdieping in het thema Feedforward? Dan is onze incompany workshop Feedforward perfect voor jullie.
In de workshop wisselen we theorie en praktijk veelvuldig af. Zo zorgen we ervoor dat jullie deze skill zo snel mogelijk onder de knie hebben. Op die manier kunnen jullie Feedforward direct in de praktijk toepassen.