Chat with us, powered by LiveChat
Home | Workshop gevolgd.. en wat gaan we nu doen?

Workshop gevolgd.. en wat gaan we nu doen?

Tags: Incompany workshops | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Na een workshop loop je vaak weg met een gevoel, bestaande uit een mix van energie, inspiratie en motivatie. Dat wil je het liefste natuurlijk lang volhouden. Je wilt iets met de opgedane kennis doen. Je zit vol nieuwe ideeën en goede voornemens.

Waarom gebeurd het dan toch zo vaak dat een dag later die energie en inspiratie alweer minder is geworden? Zonde toch?

Als organisatie en als medewerker wil je natuurlijk dat de workshop op langere termijn ook rendement blijft opleveren. Dat betekent dat je er ook duurzaam moeite en energie in zal moeten steken. We zeggen tegen onze klanten vaak dat het leertraject na een workshop niet afloopt, maar juist begint. Het gaat erom dat deelnemers praktische handvatten krijgen zodat zij na de workshop zelf aan de slag kunnen met de nieuwe kennis en kunde.

Je bent begonnen met een workshop en je hebt iets geleerd. Maar waar wil je vervolgens naartoe met jouw nieuwe kennis en skills? Een voorbeeld: heb je een workshop gevolgd over feedback geven, dan wil je jouw nieuwe feedback skills ook in de praktijk brengen en doorontwikkelen. In dit artikel delen we tips over hoe je dat het beste kan doen.

Hoe kun je de opgedane kennis borgen?

Wil je dat de opgedane kennis na een workshop beter en langer blijft hangen? Ga er dan altijd actief mee aan de slag. Het is belangrijk dat je aandacht blijft geven aan het geleerde, want wat je aandacht geeft groeit.

Een workshop is een relatief intensief, maar kort programma. Dat betekent dat je er vooral na de workshop voldoende tijd en energie in moet stoppen. Je kunt dat onder andere doen door:

Een vervolgsessie plannen

Gebruik de kracht van herhaling. Doe je helemaal niets met dat wat je hebt geleerd hebt? Dan zal een deel van de nieuwe kennis langzaam maar zeker weer vervagen.

Herhaling blijkt een effectieve methode om het vervagen tegen te gaan. En herhalen betekent niet dat je de hele workshop opnieuw moet volgen, maar wel dat je de belangrijkste items even kort herhaald. Vervolgens ga je hier verder op door. Dit kan je door ons laten faciliteren, maar in veel gevallen kan je ook prima zelf een vervolgsessie plannen en organiseren. Kom weer eens samen met de deelnemers en bespreek de inhoud van de workshop nog eens. Deel ervaringen met elkaar, doe eventueel een rollenspel en neem gezamenlijk de slides nog eens door.

Heb je er een vervolgsessie afgerond? Dan kan de eerstvolgende sessie al verder vooruit worden geschoven. Wellicht is een tweede vervolgsessie zelfs niet eens nodig. Simpelweg omdat je kennis veel langer blijft hangen.

Coachingstraject opzetten met een interne of externe trainer

Wil je echt op structurele basis met het geleerde aan de slag? Dan kan je overwegen een coach in de arm te nemen om de deelnemers na de workshop te begeleiden. Je kan hiervoor een externe trainer/coach inschakelen, maar veel klanten gebruiken ook een coach die ze intern al in huis hebben.

Een coach helpt je om doelen te stellen. En om later terug te kijken en te evalueren. Ze brengen je verder binnen het thema en zorgen ervoor dat je op regelmatige basis bezig bent met het doorontwikkelen van jouw kennis en kwaliteiten.

Vervolg geven aan een workshop

Aanvullende activiteiten of tools

Om de inhoud van de workshop te versterken kan je activiteiten organiseren die passen bij wat er in de workshop is behandeld. Ging de workshop om het verbeteren van presentatietechnieken? Plan dan eens in de zoveel tijd een presentatie in waarin medewerkers een projectplan, mooie resultaten of andere inzichten aan het team mogen presenteren.

Deze gelegenheden bieden medewerkers de kans om op regelmatige basis te oefenen met hun nieuwe kwaliteiten. Wij geloven sowieso heel erg sterk in actief leren. Door actief aan de slag te gaan met de stof onthoud je het beter en kan je makkelijker de koppeling naar de praktijk maken.

De workshop terug laten komen in evaluatiegesprekken

Hebben jullie je ingespannen om een vervolg te geven aan de workshop? Heel goed! Vervolgens is het belangrijk dat de uitkomsten en resultaten gemonitord worden. Dat kan bijvoorbeeld door de stof terug te laten komen in evaluatiegesprekken. Zo worden nieuw geleerde skills onderdeel van een beoordelingscycli.

De rol van een leidinggevende of manager is erg belangrijk als het gaat om het borgen van leerrendement. Samen afspraken maken en doelen stellen helpt een medewerker om actief aan de slag te gaan met hetgeen ze willen ontwikkelen.

Kortom..

Wil je optimaal resultaat uit een workshop halen, zodat de medewerker én de organisatie daar structureel profijt van hebben? Zorg dan voor voldoende herhaling en opvolging. Faciliteer daarvoor voldoende gelegenheid en overweeg om het geleerde mee te nemen in de manier van beoordelen. Zo zorg je ervoor dat het leerrendement duurzaam gewaarborgd blijven en haal je het meeste rendement uit de investering.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Interesse in onze workshops? Bekijk hier alle 50+ workshops in ons aanbod.
  • Onze workshops zijn onderverdeeld in zes categorieën. Je vindt ze hier.
  • Vrijblijvend sparren over jullie leerbehoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.