Ontdek onze Actief Leren-methode, voor optimaal leerrendement

Laten we direct met de deur in huis vallen: we doen niet aan workshops die lijken op hoorcolleges. Onze visie op training en ontwikkeling is nét even anders. Wij maken in iedere workshop namelijk gebruik van onze eigen Actief Leren-methode.

Wat is onze Actief Leren-methode©?

Wij geloven dat werknemers het meest leren als ze actief en praktisch met de stof aan de slag mogen gaan. Een optimaal leerrendement ontstaat namelijk door veel interactie, experimenteren en oefenen. Zo ontstaan razendsnel inzichten en vaardigheden die deelnemers direct kunnen toepassen in hun eigen (werk)praktijk.

Om dit optimale leerrendement te behalen, hebben we onze Actief Leren-methode ontwikkeld. Deze methode passen we toe in alle zakelijke workshops die we voor onze klanten verzorgen.

De drie pijlers van onze Actief Leren-methode

Pijler 1:
We hanteren maximaal 40% theorie en minimaal 60% praktijk.

In onze workshops hanteren we een balans tussen theorie en praktijk. Maximaal 40% van de tijd gaat naar theorie, en minimaal 60% wordt besteed aan praktische werkvormen. Deze werkvormen zijn heel erg divers: van reflectie en debatten tot intervisie, opdrachten en rollenspellen.

Op deze manier krijgen deelnemers voortdurend de gelegenheid om nieuwe vaardigheden toe te passen en direct met de stof te experimenteren. Achterover leunen is er niet bij – we gaan met de poten in de klei!

Pijler 2:
We werken met continu wisselende samenstellingen

Tijdens onze workshops wisselen we regelmatig van (groeps)samenstelling. We starten nagenoeg altijd plenair, maar deelnemers werken ook afwisselend individueel, in duo’s en in kleinere groepjes. We rouleren dus continu in zowel het aantal mensen waarmee je werkt, als met wíé je samenwerkt.

Dit doen we om twee redenen: ten eerste is het leuker, en blijft de energie door de afwisseling hoog. Maar belangrijker: veel leerrendement komt voort uit de uitwisseling en reflectie tussen deelnemers.

Pijler 3:
We sluiten een workshop af met het vastleggen van een Next Step

Deelnemers sluiten iedere workshop standaard af met het definiëren van hun eigen Next Step. Ze blikken dan terug op alle inzichten, de nieuwe kennis en de geleerde vaardigheden. Elke deelnemer krijgt daarbij de hamvraag: “Wat neem je mee en wat ga je vanaf morgen precies anders doen?”

Waarom we dit doen? Als er geen concrete actie wordt bepaald, gebeurt er vaak weinig. De lesstof vervaagt dan snel. Het bepalen van een Next Step borgt dat deelnemers écht verder gaan met hun nieuwe vaardigheden.

Wat prettig om zelf aan de slag te kunnen. Dat maakte het niet alleen leerzaam, maar ook luchtiger en energieker.

1.500+ organisaties
gingen je voor

9.0

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn.

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Veelgestelde vragen over de Actief Leren-methode

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Al sinds onze start in 2017 maken we gebruik van de Actief Leren-methode. Deze is gebaseerd op praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek. 

In de loop der jaren hebben we de methode verder aangescherpt – en dat blijven we doen. We baseren de verbeteringen op klantervaringen, feedback van trainers en door zelf voortdurend de methode te onderzoeken.

Ja hoor, ook mensen zonder praktijkervaring kunnen op deze manier getraind worden. In de praktijk merken we geen verschil tussen deelnemers met of zonder praktijkervaring. Bijna alle deelnemers  (zo'n 95%) aan onze workshops geven – voor of na afloop – aan dat ze het een verademing vinden om zelf actief aan de slag te mogen gaan.

Yes, dat kan. We zorgen ervoor dat de methode in elke sessie, hoe kort ook, wordt toegepast. Zelfs in inspiratiesessies van een uur is bijvoorbeeld altijd een actief gedeelte.

Dit komt zelden voor. We waarborgen altijd de psychologische veiligheid in onze workshops, zodat deelnemers uitgedaagd worden om te groeien, maar zich tegelijkertijd veilig voelen. We hebben verschillende manieren om die veiligheid te garanderen en vertellen je daar graag meer over in een gesprek.

Zeker, dat maakt het juist interessant! Als er veel verschillen zijn in niveau en ervaring, kunnen deelnemers niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar leren. Dit heeft vaak een positieve invloed op het leerrendement.