Leerrendement is een term die aangeeft in welke mate je resultaat uit een workshop behaalt. Simpel gezegd: doen de deelnemers nieuwe kennis en kunde op? Als organisatie wil je natuurlijk wel dat de investering in een workshop resultaat oplevert.
De uitdaging bij leerrendement is dat het zich lastig in data laat vangen. Maar toch merk je als manager, HRM of als organisatie al vrij snel of de inspanningen resultaat hebben opgeleverd. Merk je dat een deelnemer na het volgen van de workshop dingen beter doet op dat specifieke gebied? Dan kan je er vanuit gaan dat de workshop rendement heeft opgeleverd. Het rendement blijkt dus vaak in de dagelijkse praktijk.
Een zo hoog mogelijk leerrendement
Natuurlijk wil je als organisatie een zo hoog mogelijk leerrendement behalen. De kosten voor een workshop maak je immers niet voor niets. Je wil dat je medewerkers echt iets aan de sessie hebben. Dat ze er in de toekomst iets mee kunnen en dat ze nieuwe handvatten, skills en inzichten meenemen. Daardoor verbeteren onder andere hun prestaties.
Er zijn drie partijen die een rol hebben in het behalen van leerrendement. De trainer, de deelnemer én de organisatie. Want ook als werkgever kan (of moet) je bepaalde stappen zetten om het leerrendement optimaal te vergroten. Maar wat zijn dat precies voor dingen? In dit artikel delen we 5 belangrijke tips waarmee je als organisatie het optimale leerrendement uit een workshop kan halen.
Ga je als organisatie actief bezig met deze tips? Dan zal je merken dat deelnemers bovengemiddeld veel waarde uit een workshop halen.
Tip 1: De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat gezegde geldt ook bij het organiseren van een workshop. En dat voorbereiden begint eigenlijk al bij het kiezen van het workshop thema. Want waar hebben medewerkers op dit moment precies moeite mee? Door middel van welke workshop kunnen ze groeien in hun werk?
Neem de medewerkers mee in het organiseren van de workshop. Op deze manier voelen ze zich vooraf al betrokken en zijn ze gemotiveerd om de workshop te volgen. Inventariseer bijvoorbeeld op voorhand al hun leerbehoeftes en stuur al wat informatie over de workshop door. Zo zorg je er voor dat de workshop geen momentopname wordt, maar langere tijd top of mind is bij de deelnemers
Tip 2: Wat wil je als organisatie met de workshop bereiken
Het is dus waardevol om te inventariseren waar de deelnemers behoefte aan hebben, maar ga als organisatie ook zelf te rade welke resultaten jullie nastreven. Door dat in kaart te brengen kan je de juiste aanbieder vinden en kan de trainer de inhoud van de workshop beter afstemmen op jullie situatie.
Het is dus belangrijk om te zorgen voor goede afstemming tussen de deelnemers, de trainer en de organisatie. Door hier genoeg tijd en moeite in te investeren is voor alle partijen duidelijk wat er moet gebeuren. En daarnaast is dit een belangrijke stap om achteraf het leerrendement te bepalen. Want alleen door vooraf een duidelijk doel te hebben gedefinieerd weet je na afloop of de workshop daaraan bij heeft gedragen.
Tip 3: De locatie bepaald mee in het succes
De locatie van de workshop draagt bij aan het leerrendement en dus het succes van de workshop. Een goede locatie kan bijdragen aan de motivatie, inspiratie en sfeer tijdens de sessie. Het is belangrijk om hier goed over na te denken.
Probeer de locatie daarnaast af te stemmen op het doel van de workshop. Een voorbeeld: boek je als organisatie een mindfulness workshop? Zoek dan een trainingslocatie die bijdraagt aan dat thema, zoals een rustige plek zonder al te veel prikkels en afleiding.
Tip 4: Houd de groepen bij een workshop kleiner
Om interactie binnen de groep te bevorderen is het waardevol om te werken in kleinere groepen. Grotere groepen betekent namelijk minder ruimte voor het individu en ook minder persoonlijke aandacht van de trainer. Een kleinere groep waarborgt dat deelnemers van zich kunnen laten horen.
In onze incompany workshops werken we daarom met een maximale groepsgrootte van 15. Is jouw groep veel groter? Overweeg de groep dan in twee subgroepen te splitsen, die beide dezelfde workshop volgen. De investering wordt daardoor natuurlijk groter, maar het leerrendement stijgt ook.
Tip 5: De kracht van herhaling
Het leerrendement vergroten doe je pas echt door de workshop en de behandelde lesstof eens in de zoveel tijd te herhalen of in een andere vorm te behandelen. Dat kan op talloze (creatieve) manieren. Natuurlijk kan je een vervolgsessie door dezelfde trainer laten organiseren, maar je kan ook denken aan intervisies, debat, persoonlijke presentaties, et cetera.
Door de stof nog regelmatig terug te laten komen merk je dat deelnemers in staat zijn om het geleerde dieper en duurzamer te verankeren in hun denken, doen en laten. De nieuwe inzichten en skills blijven dus top of mind en kunnen in de toekomst nog makkelijker worden toegepast.
Ben je op zoek naar inspiratie voor een creatieve vervolgsessie? Neem dan eens contact met ons op. We denken graag met je mee over de beste invulling.
Met deze tips ben je al een heel eind
Deze 5 tips voor het verbeteren van het leerrendement gaan jullie zeker helpen om het maximale uit een workshop te halen. En zoals we al zeiden: dat is natuurlijk precies wat je wanneer je als organisatie tijd, geld en moeite investeert in het organiseren van een interessante workshop.
Als jullie overwegen om een incompany workshop te volgen denken we graag met jullie mee. Want met meer dan 50 verschillende zakelijke workshops helpen wij organisaties al jaren om het maximale uit hun werknemers te halen. Dat doen we op het kantoor van de klant – we komen op die manier door heel Nederland.
En we verzorgen niet alleen de workshop, maar we ondersteunen ook in het gehele voor- en natraject. We denken mee over de meest relevante workshop, bepalen in overleg de perfecte inhoud en helpen jullie om de workshop zo veel mogelijk te laten leven bij de deelnemers. Na de sessie kunnen we adviseren over eventuele vervolgsessies. Op die manier doorlopen werknemers een traject dat ze in staat stelt om zoveel mogelijk leerrendement uit de sessie te halen.