Home | 6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren
Workshop klantbeleving verbeteren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of product sneller af. Dat verhoogt de omzet en geeft jouw medewerkers voldoening. Bovendien komen de klanten doorgaans terug en dragen ze nieuwe klanten aan.

De vraag is nu: hoe kun je als organisatie en team de klantbeleving optimaliseren? Hieronder geven we zes praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Ook noemen we een interessante workshop, die bij kan dragen aan het verbeteren van de klantervaring.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Klantbeleving: wat is dat

De klantbeleving, ook wel customer experience genoemd, is het gevoel dat de klant over de organisatie heeft. Dat gevoel ontstaat niet zomaar. Het is onder andere gebaseerd op alle mogelijke contactmomenten met de organisatie. Elk moment, hoe klein ook, versterkt of verzwakt het beeld dat de klant heeft van jouw organisatie of afdeling.

Het doel is natuurlijk dat de klantbeleving over de gehele linie zo positief mogelijk is. Want dan besluit de klant jouw product of dienst af te nemen en beveelt hij of zij jou aan bij anderen. Wil jij direct aan de slag met het verbeteren van de klantbeleving? Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het creëren van een optimale klantervaring.

Klantbeleving optimaliseren: 6 tips

Tip 1: Wees betrouwbaar

Klanten moeten ervan uit kunnen gaan dat je nakomt wat je belooft. Geef daarom duidelijke beschrijvingen van je product of dienst, informeer je klanten eerlijk en vermijd te veel kleine lettertjes. Zorg ook dat leveringen op tijd zijn, de betaling veilig verloopt en je voor vragen bereikbaar bent. Klanten weten dan dat ze op je kunnen bouwen en dat schept vertrouwen.

Tip 2: Luister naar je klanten

Klanten houden er doorgaans niet van wanneer hen iets wordt opgedrongen. Luister simpelweg goed naar de behoeften en wensen van je klant. Dan kan je aanbieden wat ze echt zoeken. Natuurlijk kan je daarbij wel verschillende opties en alternatieven aandragen, maar houdt altijd de vraag van de klant voor ogen. Daarnaast is het belangrijk om goed naar feedback te luisteren en daar ook iets mee te doen. Zo optimaliseer je de klantbeleving en is de kans groter dat de klant converteert.

Tips om ervaring klant nog beter te maken

Tip 3: Geef aandacht aan duurzaamheid

Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat een organisatie zo duurzaam mogelijk werkt. Denk aan plasticvrije verpakkingen, digitale facturen of elektrisch rijden om pakketjes te bezorgen. De organisatie laat zo een positieve indruk achter en klanten kunnen met een schoon geweten een dienst of product afnemen. Dat verbetert de klantervaring.

Tip 4: Houd rekening met privacy

Niemand houdt ervan wanneer zijn of haar gegevens op straat liggen. Zet privacy daarom hoog op de agenda en draag dit ook uit. Wees transparant over wat er met de gegevens gebeurt. Benadruk bijvoorbeeld dat ze niet voor reclamedoeleinden worden gebruikt en niet worden doorverkocht aan derden. Het draagt zeker bij aan een positieve klantbeleving wanneer mensen weten dat er zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan.

Tip 5: Geef persoonlijke aandacht

Een erg succesvolle manier om de klantbeleving te optimaliseren is het schenken van persoonlijke aandacht. Dat gaat verder dan een vriendelijke begroeting of het aanbieden van een kop koffie. Je moet je klant echt kennen om goed in te spelen op zijn of haar wensen. Je bereikt een hoop door goed door te vragen. Ook kun je op basis van klantgegevens in het systeem belangrijke informatie achterhalen, zoals verjaardagen. In een restaurant kan je dan bijvoorbeeld een drankje van het huis aanbieden. Het is doorgaans ook waardevol om het leren kennen van je klanten iets groter aan te pakken. Daar gaat tip 6 over.

Tip 6: Volg een workshop

Zoals we hierboven al noemden, is het optimaliseren van de klantbeleving niet iets dat je even tussendoor doet. Het vergt veel tijd, kennis en verdieping in je klantenkring. Om niet stuurloos rond te zwemmen, kan het prettig zijn een cursus of workshop te volgen over het verbeteren van de klantervaring. Een expert vertelt jou en je teamleden wat klantbeleving precies is, jullie nemen gezamenlijk jullie situatie onder de loep en maken een plan van aanpak. Wil je serieus met de klantervaring aan de slag? Dan is de workshop Ultieme klantbeleving een aanrader.

Incompany workshop Ultieme klantbeleving

Deze workshop draait om het creëren van de perfecte beleving voor jouw klanten. Eerst maken we de huidige stand van zaken inzichtelijk. Op welke momenten komt de klant met jullie in contact? Wat zijn jullie pluspunten en wat juist de valkuilen? Met het hele team breng je de klantreis in kaart: dit is de route die de klant aflegt tot hij of zij het product koopt of de dienst afneemt. Jij en je teamleden analyseren deze reis vanuit het oogpunt van de klant, zodat jullie verbeterpunten ontdekken. Jullie verlaten de training met een helder plan van aanpak waarmee jullie de klantbeleving kunnen optimaliseren. Succes verzekerd!

Wil jij met je team deelnemen aan bovenstaande workshop? Job Education helpt je graag.

Wij zijn Job Education

Job Education is de nummer één aanbieder van zakelijke incompany workshops. Onze trainers komen langs op kantoor of een externe locatie. Met de trainer bespreek jij van tevoren wat de leerdoelen zijn, waar je aandacht aan wilt geven en wat de deelnemers allemaal al weten. Daarna stelt de trainer een interessante workshop samen die past bij de wensen van jou en je team.

Ben jij geïnteresseerd in de workshop Ultieme klantbeleving of wil je een van onze andere workshop volgen? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we graag naar een geschikte workshop voor jou en je teamleden.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

Een te hoge werkdruk? Organiseer een mindfulness incompany

De cijfers liegen er niet om: uit onderzoeken van het CBS en TNO blijken maar liefst 1,2 miljoen werknemers last te hebben van burn-outklachten. De te hoge werkdruk zorgde er zelfs voor dat een half miljoen medewerkers langdurig ziek waren. Een ramp voor de...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.