Home | Hoe speeddaten door organisaties kan worden ingezet
Speeddates

Hoe speeddaten door organisaties kan worden ingezet

Tags: Teambuilding en -ontwikkeling | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Speeddates worden binnen steeds meer organisaties ingezet. Want het is onder andere een effectieve manier om in korte tijd veel te weten te komen over je collega’s. Eerder schreven we al over het belang daarvan. Speeddaten is een nieuwe vorm van teambuilding waarbij je in een energieke sessie meer verbinding, verdieping en cohesie met je team stimuleert. Daarmee schep je een hecht teamgevoel.

Maar speeddaten is ook in andere situaties goed in te zetten. We geven je in dit artikel een aantal voorbeelden van toepassingen die wellicht ook voor jullie interessant kunnen zijn.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het beste uit je medewerkers te halen? We hebben 38 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Hoe kun je speeddaten inzetten bij jou in de organisatie?

Speeddaten wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Er zijn steeds meer organisaties die deze methode inzetten voor de volgende doeleinden:

Een onboarding proces

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe zorg jij ervoor dat nieuwe medewerkers goed van start kunnen bij jou in de organisatie? Het inwerken van de nieuwe medewerker gebeurt eigenlijk al voor de start van zijn of haar nieuwe baan. Door een goed onboarding proces investeer je direct in een positieve eerste kennismaking.

Zo zijn er organisaties die speeddates organiseren voor de nieuwe instromers. Zij maken dan kennis met werknemers van alle verschillende afdelingen. Dat is leuk en schept een band, maar het zorgt er ook voor dat de nieuwe collega direct weet wie waarvoor benaderd kan worden. Ze leren direct hoe de lijnen lopen en waar de afdelingen zich bevinden. Direct productief van start dus.

Daarnaast heeft zo’n onboarding speeddate als voordeel dat de nieuwe medewerker zich direct betrokken en gemotiveerd voelt. Hij of zij staat op die manier te popelen om bij te dragen aan het succes van de organisatie.

In een sollicitatieproces

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers en heb je een stapel vacatures in te vullen? Organiseer een speeddate tussen verschillende afdelingen met verschillende sollicitanten. Nodig 10 kandidaten in één keer uit en koppel ze om de beurt aan verschillende afdelingshoofden waarbij de vacatures openstaan.

Dit biedt voor de sollicitant de gelegenheid om in gesprek te gaan met verschillende gesprekspartners. Tegelijkertijd leert de organisatie in korte tijd meerdere mensen kennen. Daarmee is speeddaten een beproefde methode voor organisaties die meerdere rollen willen invullen die in hoge mate op elkaar lijken.

Toepassingen speeddate

Als teambuilding

Speeddaten met collega’s levert je veel winst op. Het zorgt onder andere voor verbinding, openheid, betere prestaties en meer werkgeluk. Want werknemers die zich met elkaar verbonden voelen presteren beter op nagenoeg alle vlakken.

Als intern netwerkevent

In grote organisaties kunnen afdelingen ver van elkaar af staan. Zowel in daadwerkelijke afstand, als in werkwijze en processen. Een intern netwerkevent kan daar verandering in brengen. Door zo’n netwerkevent op te zetten in de vorm van een speeddate leren collega’s in korte tijd meer van andere afdelingen.

Met als resultaat dat ze in de toekomst met een open blik de organisatie inkijken. Zo komen nieuwe ideeën en initiatieven tussen afdelingen tot stand. Er wordt productiever samengewerkt en er wordt meer kennis over een weer gedeeld.

Bij fusies en overnames

Bij fusies en overnames krijg je te maken met meerdere organisaties die samengaan. Vaak heb je daarbij te maken met verschillende bedrijfsculturen. Elke organisatie heeft zijn eigen omgangsvormen, normen en waarden. Gaan bedrijven samen door fusies of overnames, dan is het belangrijk dat je medewerkers onderling met elkaar laat verbinden.

Bij het samenstellen van nieuwe projectteams

Zijn er nieuwe projecten in aantocht en worden hier teams voor samengesteld? Gebruik het speeddaten dan om deze nieuwe projectteams vorm te geven. Door het speeddaten krijgt iedereen snel een goede indruk over wie welk project het beste kan oppakken. De nieuwe projectteams zijn op deze manier zo samengesteld.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor speeddaten met collega’s?

Je leest het al. Speeddaten kan ingezet worden voor veel verschillende doeleinden. Misschien heb je zelf nog meer ideeën waarvoor je het speeddaten kunt inzetten? Job Education helpt je graag op weg naar de beste opzet van speeddaten met collega’s voor jouw organisatie. Wil je hierover sparren? Je kan altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.