Chat with us, powered by LiveChat
Home | Tips: de rol van LinkedIn om jouw personal brand te bouwen

Tips: de rol van LinkedIn om jouw personal brand te bouwen

Tags: Persoonlijke ontwikkeling | Professionele competenties | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Het ontwikkelen van je personal brand kan focus geven aan je professionele ontwikkeling. Het maakt inzichtelijk wie je bent, wat je doet en waar je talent ligt. Daarmee geeft het ook anderen een beter beeld van jou. Het is daarom belangrijk dat je jouw personal brand op de juiste manier in de markt gaat zetten.

Eerder schreven we al waarom het zo belangrijk is om aan je personal brand te werken en hoe je dat het beste aan kan pakken. In dit artikel gaan we dieper in op de rol die LinkedIn hierbij kan spelen. Maar om uit te leggen waarom LinkedIn een grote rol kan spelen is het belangrijk om eerst te weten waar LinkedIn in eerste instantie voor bedoeld is.

Waar is LinkedIn voor bedoeld?

LinkedIn is in 2002 opgericht met als doel om LinkedIn leden gebruik te laten maken van elkaars zakelijke netwerk. In eerste instantie konden mensen elkaar op LinkedIn vragen stellen die andere vakmensen konden beantwoorden. Deze functie is echter al vrij snel opgeheven. Sindsdien kun je zelf een netwerk opbouwen uit directe contacten, de relaties van je contacten, enzovoort.

Dat netwerk levert natuurlijk een hoop mogelijkheden op. Denk eens aan het volgende:

Het vinden van een baan

Het netwerk op LinkedIn kan worden ingezet voor het vinden van een baan of het vinden van opdrachten. Er staan vacatures op LinkedIn, maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf recruiters benaderen.

Het vinden van werknemers

Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en via LinkedIn potentiële kandidaten zoeken en uitnodigen.

Deelnemen aan groepen

Er zijn verschillende groepen op LinkedIn waaraan je kunt deelnemen. In een groep wordt relevante content gedeeld die voor deze specifieke groep mensen interessant is. Het aantal groepen op LinkedIn is ontelbaar en ontzettend divers.

Waarom zou je LinkedIn inzetten voor je personal brand?

LinkedIn is het perfecte marketingmiddel om mensen van interessante bedrijven, ondernemers, werknemers, professionals en freelancers te bereiken. Het is ideaal om je merk op te bouwen. Daarmee is LinkedIn een uitstekend zakelijk content- en netwerkplatform.  Er wordt veel interessante content gedeeld waarmee jij je kennis kan uitbreiden.

Maar het biedt jou ook de gelegenheid om zelf interessante content te delen (en dus je personal brand te promoten). LinkedIn toont namelijk content aan jouw connecties, maar ook aan connecties van connecties. Daardoor kan je bereik immens zijn.

Wil je bouwen aan een netwerk op LinkedIn? Zorg dan dat je profiel precies laat zien wat jij doet en wie je bent.

5 tips: waar moet je LinkedIn pagina aan voldoen?

Je LinkedIn pagina is je visitekaartje. Als mensen je naam Googelen (probeer maar eens) is de kans zelfs groot dat ze als eerste uitkomen op je LinkedIn pagina. Hoe zorg je ervoor dat je pagina professioneel overkomt? We geven je 5 tips:

Tip 1: Hoe ben je te bereiken?

LinkedIn is een zakelijk netwerk platform. Daarom is het belangrijk dat het eenvoudig is om contact met jou op te kunnen nemen. Vergelijk jouw profiel met een bedrijfswebsite. Op een bedrijfswebsite verwacht je ook dat het je makkelijk wordt gemaakt om contact op te kunnen nemen.

Vul in ieder geval je e-mailadres en het liefst ook nog je telefoonnummer in. Zo ben je benaderbaar en laat je weten dat je open staat voor interessante contacten.

Tip 2: Maak een goede foto

Als het goed is heb je natuurlijk al lang een goede foto gemaakt naar aanleiding van het artikel ‘vergroot jouw impact: begin met personal branding’. Maar hierbij benadrukken we het nogmaals: maak een goede zakelijke foto. Eén waarop je direct herkenbaar bent en die past bij jouw personal brand. Je bent een professional. Laat dat ook zien.

Tip 3: Een passende achtergrond

Veel mensen weten het niet of vergeten het. Een achtergrondfoto is ideaal om kenbaar te maken wat jij doet. Het valt op en bied je de mogelijkheid om te laten zien wat je doet en waarvoor je staat. De achtergrondfoto wordt vertoond in de header van je profiel. Het eerste dus wat iemand ziet zodra hij op je profiel klikt.

Tip 4: Houd rekening met het aantal tekens in de kopregel

LinkedIn laat jouw kopregel maar zien. De kopregel zie je terug onder je foto of als je een artikel hebt gepost. Als je kopregel te lang is kunnen woorden wegvallen. Let daar dus op. Op het moment van schrijven mag de kopregel maximaal 220 tekens bevatten, maar LinkedIn wil deze regels nog wel eens veranderen.

Daarnaast is het krachtiger om in je kopregel op te nemen wat je doet in plaats van wat voor functie je hebt. Een kopregel met ‘Sales medewerker’ zegt minder dan: ‘Ik verkoop luxe meubels aan huiseigenaren met een unieke smaak’.

Tip 5: Vat samen wat je precies doet en waarom jij er goed in bent

Op LinkedIn heb je de mogelijkheid om kort samen te vatten wat je doet, wie je bent en waar je voor staat. Je kunt ook een video, foto of pdf toevoegen om je verhaal te versterken. Vertel niet alleen wat je doet, maar laat het ook zien.

LinkedIn als marketinginstrument voor jouw personal brand

Zo, je pagina heeft nu een upgrade gehad. Maar hoe kun je LinkedIn nu verder inzetten als een volwaardig marketinginstrument? We geven je een paar tips:

Je netwerk uitbreiden

Op LinkedIn heb je de mogelijkheid om connecties van connecties uit te nodigen. Of mensen die ‘je misschien kent’. Scroll eens door alle aanbevolen connecties en voeg toe wie jij graag in je netwerk wilt zien.

Zoek groepen met onderwerpen die aansluiten bij jouw personal brand

Ga op zoek naar groepen waaraan je kunt deelnemen. Wat past bij jouw personal brand? Als jij je aansluit bij groepen die passen bij wat jij te bieden hebt is je bereik in één keer vele malen groter.

Wees selectief met wat je post

Bedenk goed waarop je gevonden wilt worden. Past dat wat je post bij jouw doel, jouw personal brand? Houd het vooral netjes. Een kritische noot kan, maar bedenk wel dat het leesbaar is voor heel veel anderen. Weet je nauwelijks iets af van het onderwerp, dan is het soms beter om niks te zeggen. Zorg vooral voor eigen content, pleeg geen plagiaat en wees creatief in je posts.

Like, deel en comment

Wees flink actief op LinkedIn. Like, deel en comment onder posts die passen bij wat jij wilt uitstralen. Door actief te zijn val je automatisch meer op. Ook je eigen posts zullen daardoor steeds meer getoond worden aan mensen die relevant voor je zijn.

Zorg voor aanbevelingen

LinkedIn biedt de mogelijkheid om aanbevelingen te doen. Als mensen jou een aanbeveling geven zegt dat iets over wat jij hebt gepresteerd. Een beter visitekaartje kun je bijna niet krijgen.

Hoe zorg je ervoor dat je een aanbeveling krijgt? Wil je ontvangen, dan zul je ook moeten geven. Biedt een collega of klant eens een aanbeveling aan. Laat weten waarom je ze waardeert. Je zal vanzelf merken dat wat je geeft ook vaak terug komt.

En denk hier eens over na: je mag ook best om een aanbeveling vragen. Weet je zeker dat je een goed product of dienst hebt geleverd? Dan mag je best vragen of iemand je aan wil bevelen. Als ze tevreden zijn, zullen ze dit zo voor je doen.

En nu aan de slag met LinkedIn

Dat LinkedIn een uitstekend marketingmiddel is om je personal brand in de markt te zetten is wel duidelijk. Ook weet je nu de basis van hoe je dat kunt aanpakken. Probeer het maar eens en merk direct het positieve effect.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.