Home | 8 kenmerken: dit hebben goed presterende teams gemeen
kenmerken van de best presterende teams

8 kenmerken: dit hebben goed presterende teams gemeen

Tags: Teambuilding en -ontwikkeling | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Een geweldig presterend team. Dat wil iedere organisatie natuurlijk. Want zulke teams hebben een groot aandeel in het resultaat van het bedrijf. Maar hoe wordt je dat dan? Om goed samen te kunnen werken (en dus goed te presteren) zijn er een aantal voorwaarden waaraan het team moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de onderlinge verbinding, de manier van communiceren en de manier waarop ideeën tot stand komen.

We nemen je in dit artikel mee in de acht kenmerken van een goed presterend team. Ga direct eens voor jezelf na: herken jij jouw team hierin?

Kenmerk 1: Een goed presterend team heeft moeite gedaan om elkaar te leren kennen

Als je elkaar goed kent weet je wat je aan elkaar hebt, ervaar je meer verbinding en werk je makkelijker samen. Simpel gezegd: doe je echt de moeite om elkaar te leren kennen, dan schept dat een hechtere band dan wanneer je het niet doet. En je hoeft daarbij heus niet alles van elkaar te weten. Maar ben je op de hoogte van elkaars interesses, de thuissituatie en andere dingen die spelen, dan helpt dit elkaar beter te begrijpen. Je zal zien dat samenwerken leuker, makkelijker en productiever is.

Hoe kun je elkaar als team beter leren kennen?

Elkaar beter leren kennen kun je op veel verschillende manieren doen. Organiseer informele contactmomenten zoals teambuilding. Een andere mooie manier is onze workshop Speeddate: connect met collega’s. Daarbij leer je in korte tijd ontzettend veel over al jouw teamgenoten.

Kenmerk 2: Een goed presterend team weet wat ze professioneel aan elkaar hebben

Zoals aangegeven kent een goed presterend team elkaar goed omdat ze daar tijd en energie in hebben gestoken. Ze weten daardoor wat ze aan elkaar hebben op sociaal gebied.

Maar een bijkomend voordeel is dat je elkaar ook op professioneel vlak beter leert kennen. Je ontdekt elkaars zakelijke kwaliteiten, valkuilen en stijl. Zo leer je waar iedereen goed in is, wie je om hulp kan vragen maar ook wie je jouw hulp kan bieden. Inzicht in elkaars ‘zakelijke dna’ speelt een grote rol in de resultaten die je als team boekt.

Kenmerk 3: Een goed presterend team heeft een open communicatiecultuur

Ken je elkaar goed en ervaar je verbinding? Dan is het ook makkelijker om er een open communicatiecultuur op na te houden. Door zo’n open communicatiecultuur durf je elkaar te wijzen op irritaties maar ook op dingen die goed gaan. Je kunt open en eerlijk tegen elkaar zijn. Dat werkt een stuk makkelijker. Problemen stapelen zich in het vervolg niet meer op, maar worden direct opgelost.

Kenmerk 4: Een goed presterend team heeft duidelijke afspraken

Heldere en duidelijke afspraken maken voorkomt veel miscommunicatie, irritatie en frustratie. Goed presterende teams maken daarom op regelmatige basis afspraken die voor iedereen helder en haalbaar zijn. Dat gebeurd bijvoorbeeld in de vorm van een dagstart.

De voordelen van duidelijke afspraken zijn onmiskenbaar. Als ieder teamlid weet wat van hem of haar verwacht wordt groeit het verantwoordelijkheidsgevoel en de output. Het geeft teamleden een verantwoordelijkheid die ze graag willen waarmaken.

Goed presterende teams

Kenmerk 5: Een goed presterend team heeft een heldere rolverdeling

Zijn er duidelijke afspraken gemaakt, dan kom je als vanzelf op een heldere rolverdeling. Goed presterende teams verdelen niet alleen de taken, maar hebben ook een duidelijke rolverdeling binnen het team die iedereen kent en accepteert. En ook belangrijk: waar iedereen zich goed bij voelt.

Die rolverdeling draagt ook bij aan de open communicatiecultuur. Want is het duidelijk waarvoor iedereen verantwoordelijk is? Dan is het ook eenvoudiger om mensen aan te spreken of feedback te geven.

Kenmerk 6: Een goed presterend team werkt samen en heeft geen ruimte voor ego’s

In een goed presterend team is geen ruimte voor grote ego’s. Daar bedoelen we mee dat teams hun werk echt als team effort moeten zien. Helaas zien we regelmatig teams waarbij die ego’s wél aanwezig zijn. Het gevolg? Frustratie onderling, mensen die ondersneeuwen of teams die simpelweg niet functioneren.

Investeer in je team door bijvoorbeeld sessies te organiseren over teambelang en gezamenlijke doelstellingen. De vragen die daarbij centraal staan zijn: ‘wat willen we als team bereiken?’. ‘En waarom hebben we elkaar daarvoor nodig?’. Zulke teamsessies kunnen verhelderend zijn en cohesie binnen de groep stimuleren.

Kenmerk 7: Een goed presterend team heeft vertrouwen in elkaar

Samenwerken betekent op elkaar vertrouwen. Ieder teamlid moet vertrouwen dat de anderen zich net zo toewijden aan de opdracht als zijzelf. En binnen goed presterende teams is dit vertrouwen in hoge mate aanwezig. Zij kunnen er op vertrouwen dat iedereen transparant werkt, volledige inzet toont en net zo gecommitteerd is aan goede resultaten.

Kenmerk 8: Een goed presterend team kenmerkt zich door toewijding van de teamleden

Toewijding zorgt ervoor dat je doelen haalt, uitstekende prestaties neerzet en het werkplezier vergroot. Zijn teamleden toegewijd, dan voelen ze zich verbonden met de missie en visie van de organisatie. En met de doelstellingen van het betreffende team. Ze voelen zich thuis bij de ideeën. Het voelt alsof het iets van henzelf is. Dat kan een essentiële rol spelen in de teamprestatie.

Voldoet jouw team aan de kenmerken van een goed presterend team?

Achter hoeveel van de bovengenoemde kenmerken kan er voor jouw team een vinkje worden gezet? Als jullie de acht vinkjes halen kunnen we je feliciteren: jullie zijn hoogstwaarschijnlijk een goed presterend team. Scoort jullie team niet al te hoog? Dan is er blijkbaar nog wat werk te verzetten.

Organiseer eens een incompany workshop gericht op teambuilding

Wij helpen jaarlijks tientallen teams om beter te worden in de kenmerken die we hierboven hebben beschreven. Dat doen we met onze incompany teambuilding workshops. Die workshops zorgen ervoor dat de samenwerking binnen teams wordt geoptimaliseerd. Benieuwd naar onze workshops gericht op teambuilding? Je kan ze via deze link bekijken. 

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Interesse in onze workshops? Bekijk hier alle 50+ workshops in ons aanbod.
  • Onze workshops zijn onderverdeeld in zes categorieën. Je vindt ze hier.
  • Vrijblijvend sparren over jullie leerbehoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

10 tips om effectief te vergaderen

10 tips om effectief te vergaderen

Nederlanders vergaderen gemiddeld een paar uur per week, oftewel honderden uren per jaar. Hoewel we dus vaak aan de (online) vergadertafel zitten, gaat het niet altijd van een leien dakje. Collega’s letten bijvoorbeeld niet op, iedereen praat door elkaar of...

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Als organisatie een workshop ontwikkelen? Let dan hierop

Variatie en ontwikkeling zijn belangrijk op de werkvloer. Er zijn weinig medewerkers die blij worden van monotoon werk waar de kans om te leren klein is. Het organiseren van een workshop is een leuke methode om leven in de brouwerij te brengen én iets op te...

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

6 manieren om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving optimaliseren? Met een glimlach en een goed product ben je er nog niet. Het creëren van een prettige ervaring voor je klant vereist tijd en geduld. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Tevreden klanten nemen immers jouw dienst of...

Klantcijfer: 8,6

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze incompany workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.