Home | 5 tips: hoe verbeter je jouw concentratie op kantoor?

5 tips: hoe verbeter je jouw concentratie op kantoor?

Tags: Persoonlijke effectiviteit | Vitaliteit en werkplezier | ⏱ Leestijd: 4 minuten

In 2016 plaatste Arbo een artikel over de concentratie op kantoor. De (best wel schokkende) conclusie: de mens kan gemiddeld 11 minuten aan één stuk geconcentreerd werken. Kort, he!

De oorzaak: mensen die langslopen, een telefoon die steeds overgaat, collega’s die een praatje komen maken, je eigen mobiel die blijft pingelen. Al die prikkels zorgen ervoor dat je vroeg of laat weer uit je concentratie wordt gehaald. En ben je eenmaal afgeleid, dan duurt het best lang voordat je weer in je focus zit.

En als in 2016 de concentratie maar op 11 minuten lag, hoe ver zou dit anno 2020 gedaald zijn? Met de kantoortuinen van tegenwoordig heb je continu geluid om je heen. En daarnaast willen we steeds meer in minder tijd. We multitasken er daarom maar op los. Dat draagt allemaal niet bepaald bij aan je werkflow!

Je aandachtspanne sturen

Niemand kan 8 uur lang geconcentreerd werken. Dat is onmogelijk, of je nu op kantoor werkt of thuis. Maar je kan die 11 minuten wel verlengen.

De vraag daarbij is: hoe kun jij je aandachtspanne zo sturen dat je jouw concentratie langer kan vasthouden? We hebben goed nieuws: het is absoluut mogelijk om langere tijd geconcentreerd te werken. Maar daar moet je wel actief mee aan de slag gaan.

In dit artikel geven we je 5 tips hoe jij je concentratie kunt verbeteren.

Tip 1. Kies je werkomgeving bewust

Hoe ziet het kantoor er bij jou uit? Is het één grote ruimte of zijn er verschillende ruimtes waar je gebruik van kunt maken? Bedenk van tevoren wat je die dag wilt gaan doen.

Heb je je collega’s nodig om te sparren, dan zit je goed in de kantoortuin. Wil je hard aan dat rapport werken en heb je echt je concentratie nodig, dan is het beter om een rustiger plekje op te zoeken.

Waarschijnlijk zijn er genoeg ruimtes ingericht waar je gefocust aan de slag kunt. Ga eens op onderzoek uit in je eigen pand. Waar kun je allemaal terecht en wat vind jij een fijne plek?

Afzonderen doe je zo
Heb je een goede werkplek gevonden? Zorg er dan ook voor dat je hem optimaal gebruikt. Want niet alleen collega’s leiden je af. Ook alle mobiele apparaten in je omgeving hebben een slechte invloed.

Je laptop maakt geluid, je smartphone gaat over en vervolgens begint je tablet op te lichten. En dan hebben sommige mensen ook nog eens een smartwatch om de pols. Probeer dan maar eens je nieuwsgierigheid te bedwingen.

Heb je echt je volledige aandacht nodig? Schakel alles gewoon even uit. Check op vaste momenten je mail en luister je berichten af. Zo heb je een vast tijdsbestek waarin je echt iets gedaan kunt krijgen.

Tip 2. Doe ontspanningsoefeningen

Ook als je geconcentreerd aan het werk bent heb je af en toe pauze nodig. De makkelijkste manier om even te ontspannen is vaak een wandeling naar het koffiezetapparaat.

Maar heb je ook wel eens gedacht aan ontspanningsoefeningen? Die kunnen je helpen om na het pauzemoment snel weer in je focus te komen. En een bijkomend voordeel: ontspanningsoefeningen zijn niet alleen goed voor je concentratie, maar ook voor je gezondheid. Ze helpen om werkstress te verminderen.

Het goede nieuws is dat je niet eens je sportkleding hoeft aan te trekken. Deze oefeningen kosten niet veel tijd en kunnen gewoon achter je bureau. Er zijn ontzettend veel oefeningen te vinden. Google maar eens en je ontspanningsmoment kan direct beginnen.

Tip 3. Maak duidelijke afspraken

Heb jij je aandacht echt even nodig voor die belangrijke taak? Laat dit dan weten aan je collega’s. Als ze van tevoren op de hoogte zijn van een deadline of opdracht waar jij je op wilt concentreren, dan zullen ze meer rekening met je houden.

Spreek duidelijk af wat je van ze verwacht. Wel of geen telefoon, wel of niet een praatje tussendoor. Je zult zien dat je collega’s meer rekening met je houden en je concentratie alleen zullen verstoren voor echt belangrijke zaken.

Tip 4. Vergeet het multitasken

Hoe gaat het jou af, dat multitasken? Krijg je meer gedaan als je vier dingen tegelijk doet? Stiekem weten we het al heel lang. Multitasken maakt je echt niet productiever. Je aandacht wordt steeds weer naar iets anders toegetrokken waardoor je uiteindelijk alleen maar langer bezig bent.

Focus je op één taak tegelijk. Zet een tijdslimiet waarop je de taak af wilt hebben en werk lekker door. Heb je de ene taak afgerond, dan kun je verder met het volgende.

Tip 5. Zorg voor voldoende slaap

Niet alleen je omgeving bepaalt je concentratie. Ook je nachtrust speelt een grote rol. Een goede nachtrust zorgt voor een groter vermogen om te concentreren, aldus de slaapwijzer.

Al na anderhalf uur te weinig slaap in één nacht, is je concentratie overdag met 32%(!) teruggebracht. Moet je eens nagaan hoe groot de impact is als je structureel te weinig of te slecht slaapt. Zorg dus voor een kwalitatieve, structurele nachtrust zodat je op kantoor optimaal kan focussen.

Ben je klaar om te werken aan je concentratie?

Hopelijk hebben we je met deze tips een eind op weg geholpen om je concentratie op kantoor te verbeteren. Probeer ze de komende periode allemaal eens toe te passen en sta stil bij de impact die ze hebben. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes!

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over workshops, opleiden en werk.

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Mindfulness op kantoor toepassen: vijf tips

Gun jij je medewerkers en jezelf minder werkstress en meer rust en positiviteit? Pas dan mindfulness op kantoor toe. Iedereen kan het, het kost weinig tijd en het levert een hoop op: meer werkplezier, energie en productiviteit op de werkvloer. Maar hoe...

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We mochten onze workshops al bij meer dan 150 klanten organiseren! 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Job Education helpt ons vaak met workshops die we onze leden aanbieden. Daarbij is het prettig dat ze fijn communiceren, een breed aanbod hebben en eerlijk geprijsd zijn. 

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Job Education verzorgt al ruim 2 jaar workshops voor ons hele bedrijf. Ze hebben een divers aanbod en de communicatie is snel en duidelijk. Zowel voor als na de workshop.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij deze organiatie een workshop Effectief complimenteren gedaan. Onze collega’s waren erg tevreden over de workshop en de trainer. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij boeken regelmatig bij Job Education. Ze bewijzen zich altijd weer als een fijne partner om mee samen te werken. Snel schakelen, goed contact en ze denken altijd met je mee.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Op de events die we voor klanten organiseren zetten we Job Education regelmatig in. Zij verzorgen dan een workshop en wij de catering. Onze klanten zijn altijd erg enthousiast!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Job Education beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je advies nodig?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van onze workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@jobeducation.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 2404.